comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Transportul și manipularea valorilor, verificate de polițiști

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
12/01/2015 | Locale Ialomita

Peste 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 29.000 de lei, au fost aplicate de poliţişti, în urma unei acţiuni pentru verificarea respectării normelor referitoare la paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor.

În perioada  15 decembrie 2014 – 5 ianuarie a.c., poliţiştii ialomiţeni, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei de Ordine Publică, a derulat o acţiune, la nivel naţional, pentru verificarea respectării normelor Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor.

Poliţiştii au urmărit cu preponderenţă prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului societăţilor vizate, modalitatea de organizare şi executare a transportului de valori cu respectarea prevederilor legale incidente, respectiv colectarea şi transportul numerarului cu autoturisme amenajate şi personal însoţitor înarmat, precum şi asigurarea protecţiei locurilor de depozitare a valorilor cu respectarea minimă a cerinţelor de securitate.

Astfel, poliţiştii au verificat 62 de unităţi economice, 53 de locuri de depozitare a valorilor şi 21 de autovehicule de transport valori.

În urma verificărilor efectuate cu privire la respectarea prevederilor legale privind amenajarea locurilor de depozitare, poliţiştii au constatat 9 nereguli privind lipsa sistemelor electronice de securitate, 8 privind lipsa protecţiei mecanofizice şi 2 privind neasigurarea cu pază.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale prestatorilor de servicii de pază şi protecţie, în valoare de 2.000 de lei şi 14  sancţiuni contravenţionale conducătorilor de unităţi, în valoare de 14.000 de lei.

De asemenea, în urma verificărilor privind organizarea transportului de valori, poliţiştii au constatat 3 nereguli privind lipsa planului de pază al transportului avizat, una privind nerespectarea consemnelor, una a vizat utilizarea autovehiculelor neamenajate, 2 lipsa personalului de pază înarmat şi 2 lipsa monitorizării mijloacelor de transport anume destinate.

Pentru aceste nereguli, au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 13.000 de lei.

În urma controalelor efectuate au fost dispuse măsuri de remediere a deficienţelor pentru cazurile în care s-a constatat că nu sunt luate toate măsurile de securitate pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii de pază, transport de valori şi asigurare a securităţii obiectivelor de pe raza de competenţă.

Poliţiştii vor continua acţiunile de acest fel, punând accent pe legalitatea funcţionării societăţilor specializate de pază şi evaluarea eficienţei serviciilor prestate de acestea, pentru creşterea siguranţei transporturilor de valori, a locurilor de depozitare a acestora şi prevenirea faptelor ilicite la regimul pazei obiectivelor, bunurilor şi valorilor.