Ialomița: Toate spitalele din judeţ au încheiat contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate
Toate cele patru spitale din județul Ialomița au încheiat, recent, contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru furnizarea de servicii medicale.
Potrivit afirmațiior lui Mihai Geantă, sumele alocate în acest an spitalelor nu sunt mulțumitoare, dar pot asigura desfășurarea în bune condiții a activității acestora.
“Este o situație de normalitate, dar nu de o satisfacție majoră, fiind conștienți că ar mai trebui anumite sume, circa 2-300.000 lei lunar. (…) Până la semnarea contractelor, am reușit ca în primele cinci luni ale anului să gestionăm o situație dificilă, având patru spitale în funcțiune. Casa a căutat să atragă fonduri astfel încât sistemul să funcționeze, asta și cu ajutorul Consiliului Județean, al parlamentarilor și primarilor interesați. Toți acești factori au scos practic Casa dintr-o încurcătură majoră, iar acum, odată cu majorarea numărului de paturi, putem face alte calcule. Față de cele 705 paturi, acum avem 775 de paturi, care ne vor permite să atragem fonduri mai consistente. Personal, atât noi cât și managerii de spitale, nu suntem satisfăcuți de sume. Însă se funcționează, cu economie și ceva constrângeri”, a declarat Mihai Geantă, în cadrul unei conferințe de presă susținută marți, 18 iunie.
Așadar, Spitalul Județean de Urgență din Slobozia va avea decontate, în medie, din iunie și până în octombrie inclusiv, 1.393 de cazuri în spitalizare continuă, iar în total, împreună cu cazurile de spitalizare de zi, va avea 2.048 de internări, pentru care se vor aloca circa 2,6 milioane lei lunar, bani care vor fi decontați de Casă.
La Spitalul Urziceni, suma alocată pentru un total de 611 internări este de 490.000 lei, Spitalul Fetești va avea decontate 676 de internări lunar, cu o sumă medie de 517.000 lei, iar la Țăndărei, pentru un total de 417 internări, suma decontată va fi de 280.000 lei lunar.
“Anul trecut, am încheiat contracte la Spitale pentru 51 de milioane lei, iar anul acesta Casa are un buget pentru spitale de 44 milioane de lei, diferența urmând a fi completată în lunile octombrie-noiembrie, aceștia fiind blocați la ordonatorul principal de credite”, a mai spus Mihai Geantă.
În ceea ce privește activitatea de contractare a serviciilor medicale pe anul 2013, aceasta a început în luna aprilie, în prezent fiind încheiate contracte cu 352 de furnizori de servicii față de 379 câți au fost anul trecut. Diferența este reprezentată, în special, de neîncheierea contractelor cu furnizorii de servicii stomatologice, pe motiv că se urmărește un alt mod de finanțare a acestor servicii privind profilaxia și prevenția în stomatologie.
De asemenea, au fost încheiate 119 contracte cu medicii de familie, trei contracte pentru furnizori de îngrijiri la domiciliu, la farmacii există 53 de contracte și 67 de contracte la dispozitive medicale.
Cât de bolnavi suntem și câți bani sunt alocați?
În ceea ce privește finanțarea programelor naționale de sănătate, există o sumă de 8,5 milioane lei, ponderea cea mai mare fiind alocată la oncologie – 3,6 milioane lei și diabet – 3,4 milioane lei. La ora actuală, există în tratament 455 de pacienți bolnavi de cancer, numărul acestora fiind în creștere.
În primele cinci luni ale anului, s-au consumat medicamente compensate 90%, din sublista A, de peste 5,3 milioane lei, pentru 71.000 de CNP-uri, iar din sublista B de 5,6 milioane lei pentru 54.000 de CNP-uri. Pentru epilepsie, de exemplu, au luat tratament 967 de persoane, boala Parkinson 606 persoane, pentru boli psihice 3.472 de persoane, demență degenerativă (boala Alzheimer) 642 de persoane, glaucom 2.118 persoane, proceduri intervenționale percutante – 17, hepatite cronice – 165, ciroză hepatică – 100, post transplant – 25 de persoane, insuficiență renală cronică – 83, boli venerice – 8 persoane.
Tot în primele cinci luni ale anului au fost emise 8.072 de concedii medicale, însumând 58.755 de zile de concediu, un număr redus față de alți ani.
De asemenea, a existat o multitudine de cereri de eliberare a cardurilor europene de sănătate, eliberate provizorii, în perioada menționată fiind emise 746 de certificate.
“Prin intermediul dumneavoastră fac un apel față de cei care pleacă în străinătate pentru o perioadă de timp, să solicite cardul de sănătate înainte de a părăsi țara, pentru că foarte multe formulare europene trimise de spitale pentru verificare sunt retrimise de noi cu mențiunea că persoana solicitantă nu este asigurată în România, iar costurile intervențiilor medicale nu vor fi decontate, costurile fiind de multe ori exorbitante. Nu trebuie să ne facem de rușine”, a încheiat Mihai Geantă.