Ialomița: Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân la Ciulnița și Bucu

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Mergi la control! Ai toate motivele! Cancerul de sân poate fi tratat! Undeva în lume, o femeie moare în fiecare minut, din cauza cancerului de sân. 

“Ești printre femeile care nu merg la medic? Ți-e frică de ce o să afli? Ți-e jenă? Nu ai bani? Cancerul de sân poate fi tratat dacă este depistat la timp! Mergi la control! Ai toate motivele!”

Acesta este mesajul pe care îl propun Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer pentru campania națională anuală de informare despre cancerul de sân. 

Campania își propune să convingă femeile despre cât de importante sunt vizitele regulate la medic, ce permit diagnosticarea precoce a bolii.  Cancerul de sân poate fi tratat dacă este depistat la timp.

O componentă importantă a campaniei din 2014 este caravana care se desfăşoară la sate, în lunile octombrie şi noiembrie. În cadrul acesteia, femeile din mediul rural beneficiază de examinarea clinică gratuită a sânilor. Caravana este realizată cu sprijinul unor medici rezidenți și studenți la medicină în ani terminali – voluntari în proiectul Împreună pentru Sănătatea Rurală.

În Ialomița, caravana va ajunge în perioada 22-23 noiembrie.  Campania are loc simultan în comunele Ciulnița și Bucu. La Ciulnița, la Căminul cultural, iar la Bucu la Primărie. Orele de desfășurare sunt între 10:00 – 20:00.

Pentru programul actualizat al caravanei, consultați site-ul www.invingemcancerul.ro.

Până acum au fost testate  672 de femei. Dintre acestea, aproximativ 8% au fost depistate cu probleme şi îndrumate către consultaţii mai amănunţite.

Despre cancerul de sân

Cancerul de sân (neoplasmul mamar) este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, 1.676.633 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli1. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân.

Recomandări importante în prevenție2:

  1. Autoexaminarea lunară a sanilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.
  2. Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.
  3. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Informații despre cancerul de sân și despre campania națională de informare cu privire la cancerul de sân sunt disponibile pe www.invingemcancerul.ro și pe www.facebook.com/nuamfacutdestul.

« Nu am făcut destul »  este o campanie de informare despre cancerul de sân inițiată de Federatia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și Liga Română de Cancer, cu sprijinul Alianței Pacienților Cronici din România, Roche, Pfizer, Societatea Studenților în Medicină din Bucuresti, Împreună pentru Sănătatea Rurală, Europa FM și Radio Trinitas.