comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Termen prelungit pentru depunerea documentelor legate de stimulentul pentru nou-născuți

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
05/12/2019 | Locale Ialomita

Programul, inițiat de Consiliul Județean Ialomița în aprilie 2019, prevede acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuți, în sumă de 2.000 lei – prima naștere și 2.500 lei pentru a doua naștere. De asemenea, în cazul nașterilor gemelare, suma se va înmulți cu numărul copiilor născuți vii.

Acordarea acestui stimulent s-a realizat începând cu 7 mai 2019, pe baza unei metodologii. Beneficiari sunt părinții sau părintele copilului nou-născut, aceștia trebuind să aibă domiciliul în județul Ialomița cu cel puțin șase luni înainte de nașterea copilului și să locuiească efectiv în județ.

Cererea pentru acordarea stimulentului financiar se poate depune la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița, împreună cu documentele doveditoare.
De la data începerii acestui program de susținere a natalității și până în prezent, pe fondul intervenirii unor diverse situații prezentate de potențialii beneficiari ai stimulentului, metodologia a fost modificată prin dispoziții ale președintelui C.J. în lunile mai, august, septembrie și la finele lunii octombrie.

Acum, pentru că s-a constatat că la nivelul primăriilor din județ nu a fost făcută o mediatizare suficientă, existând persoane care au reclamat că nu au fost informate de existența acestui sprijin, astfel fiind decăzute din termenul de depunere stabilit la 30 de zile de la data nașterii copilului, reprezentanții Consiliului Județean au actualizat anexa la Hotărârea din aprilie, în care au trecut toate modificările, inclusiv aceea prin care se prelungește termenul de depunere a cererii pentru nașterile survenite după data de 7 mai, până la 31 decembrie.

„Deci, pentru a nu exista situații în care nou-născuții să nu beneficieze de acest stimulent, intenționăm ca, pentru anul 2019, toți cei care nu au depus în termenul prevăzut de ghid, de 30 de zile, să poată depune aceste solicitări până la 31 decembrie pentru a beneficia de acest stimulent. Pentru anul 2020, noi încercăm să îmbunătățim mediatizarea, pentru că este un program la care ținem foarte mult și care, după părerea mea, ar trebui generalizat la nivel național. Ținem foarte mult să avem cât mai mulți beneficiari ai acestui program și de aceea am propus Consiliului Județean ca pentru anul 2019 să fie acceptate toate cererile care nu au respectat termenul de depunere”, a precizat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă.

Consiliul Județean Ialomița a alocat pentru acest program 2 milioane de lei. În viitor, dacă bugetul județului va permite, se are în vedere acordarea acestui stimulent și pentru a treia naștere sau chiar pentru mai multe.

„Analizăm această posibilitate. Sunt propuneri în acest sens. Dacă bugetul ne va permite, vom acorda pentru toate nașterile, indiferent de numărul lor. Noi am vrut să încurajăm familiile tinere, acesta a fost scopul inițial”, a adăugat Victor Moraru.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat săptămâna trecută, în ședința Consiliului Județean, cu 30 de voturi pentru.

Consiliul Judeţean Ialomiţa acordă stimulente financiare familiilor pentru nou-născuţi