Ziarul Obiectiv Ialomita > Locale Ialomita > Ialomița sub amenințare de COD ROȘU. Vezi zonele care vor fi afectate https://wp.me/p49Kdo-8IG

Ialomița sub amenințare de COD ROȘU. Vezi zonele care vor fi afectate

În cadrul ședinței Comandamentului Național pentru Situații de Urgență, desfășurată azi, 5 ianuarie, reprezentantul Administrației Naționale de Meteorologie a declarat că există posibilitatea, alături de Codul Portocaliu, să emită, în cursul zilei de mâine, 6 ianuarie, avertizări de vreme severă, de tip COD ROȘU și pentru județul Ialomița.

„Avertizarea de Cod Portocaliu este valabilă pentru 10 județe (…). În aceste județe vom avea viscol, ce va fi puternic, pentru că rafalele vor putea depăși 70 – 85 km la oră, ce va reduce vizibilitatea sub 50 de metri și local troienind zăpada. Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm că în cursul zilei de mâine, în anumite intervale de timp, din cauza intensificărilor de vânt, ce vor depăși la rafală chiar 90 km la oră, iar vizibilitatea va fi spre zero, să emitem o avertizare de vreme severă imediată, de tip COD ROȘU, posibil între orele 8 și 14.00, pentru estul județului Buzău, vestul județului Brăila, partea central-nordică a județului Ialomița și extremitatea de sud-est a județului Vrancea”.

Vremea va fi, de asemenea, deosebit de rece, îndeosebi în cursul zilei sâmbătă, când se vor înregistra temperaturi între -10 și -17 grade în cursul zilei, iar minimele chiar de -25 de grade.

Autoritățile locale și județene se declară pregătite pentru a interveni în caz de nevoie, existând posibilitatea sprijinului și din alte județe.

Au fost activate Comitetele pentru Situații de Urgență, asigurată permanența la nivelul UAT-urilor, au fost stabilite măsuri împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru a interveni cu forțe și mijloace, iar prin Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență a Inspectoratului se va sprijini Ialomița cu o șenilată trimisă de la Suceava, încă din această noapte. De asemenea, sunt pregătiți pentru intervenții polițiștii, jandarmii, militarii, reprezentanții de la Ambulanță și SMURD.

Trebuie menționat faptul că peste 50 de dializați și gravidele aflate în ultimele luni de sarcină – în jur de 160 cu sarcina peste 5 luni, dintre care 6 în ultimele două luni de sarcină -, din județul Ialomița, din zonele cu risc maxim de blocaje, sunt în curs de transportare către spitale, pentru a nu exista cazuri de urgență și care vor sta în unitățile spitalicești inclusiv duminică.

Prefectul Gigi Petre susține că vor fi verificate toate primăriile din județ, pentru a exista cineva acolo în permanență, existând de asemenea permanență și la Prefectură.

Din această seară va fi format și un punct de sprijin în zona Colelia.

„Suntem pregătiți și așteptăm să vedem ce se întâmplă. Să sperăm că nu va fi atât de greu”, a conchis prefectul Gigi Petre.

Citește și: Viscol puternic în Ialomița. Cod Portocaliu 05 – 06 ianuarie 2017.