Ialomița: Spitalele din județ primesc sprijin
Consiliul Județean a aprobat, săptămâna trecută, asocierea județului Ialomița cu unităţile sanitare cu paturi transferate autorităţilor publice locale, în vederea finanţării în comun a serviciilor publice de asistenţă medicală spitalicească.
Astfel, din veniturile suplimentare înregistrate de Consiliul Județean și în urma asocierii, Spitalul municipal ”Anghel Saligny” din Fetești va primi 100.000 lei, Spitalul municipal Urziceni va primi 100.000 lei și Spitalul orășenesc din Țăndărei – 80.000 lei. De asemenea, a fost suplimentată cu 150.000 lei suma destinată finanțării cheltuielilor curente de la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia.
Spitalele, în comă indusă de sistem. Luptă crâncenă pentru salvarea acestora
Este cunoscut faptul că, în cursul anului 2010, managementul unităţilor sanitare cu paturi din municipiile Feteşti şi Urziceni, respectiv oraşul Ţăndărei, a fost transferat către autorităţile administraţiei publice locale. Contextul economico-financiar naţional şi internaţional a condus la o reducere consistentă din partea statului a sprijinului financiar pentru activitatea sanitară, pe anumite paliere. Anual, sumele acordate spitalelor prin contractele încheiate cu Casa de asigurări de sănătate judeţeană au fost din ce în ce mai mici, creându-se dezechilibre majore în buna gestionare a activităţii spitalelor, în special pe partea de funcţionare. Sumele preconizate a fi acordate prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Ialomiţa în anul 2013 sunt mai mici decât cheltuielile aferente serviciilor publice de asistenţă medicală spitalicească, existând riscul acumulării unor importante arierate, putându-se, totodată, ajunge la funcţionarea în condiţii de avarie a unităţilor medicale spitaliceşti din judeţul Ialomiţa.
Nici administrațiile locale nu au putut suporta financiar această povară, astfel că, pentru a remedia efectele acestei subfinanţări acute, s-a luat decizia asocierii județului Ialomița cu cele trei spitale, în vederea finanţării în comun a serviciilor publice de asistenţă medicală.
Cea mai dificilă situație o are Spitalul Municipal ”Anghel Saligny” Fetești, unde Direcția de Sănătate Publică și Casa de Asigurări de Sănătate Ialomița au hotărât, în data de 7 ianuarie 2013, să reducă numărul de paturi cu 50, ceea ce a dus la acumularea de arierate care au pus în pericol funcționarea unității medicale.
Primăria municipiului Fetești a fost nevoită să acceseze un împrumut din vărsămintele provenite din privatizare, în valoare de 1.342.752 lei, în baza OUG 3 din 2013 și să solicite subvenții de la ministerul Sănătății în valoare de 215.000 lei pentru plata parțială a restanțelor.
Banii au fost folosiți pentru plata arieratelor de peste 90 de zile și pentru plata medicamentelor, utilităților (apă, energie electrică, gaze) și servicii medicale în special întreținerea aparaturii.
Primarul municipiului Fetești, Gheorghe Catrinoiu, declara că „această sumă pe care o avem la dispoziție acoperă doar o parte din datoriile pe care le are la momentul de față spitalul și este o soluție de moment. Rezolvarea problemei înseamnă asigurarea unei finanțări suficiente funcționării prin păstrarea numărului inițial de paturi prevăzut în structura de funcționare aprobată de Ministerul Sănătății”.
Managerul Spitalului din Fetești, Nicolae Dugală, susține că „în acest an se constată o creștere a adresabilității către spitalul din Fetești (1.777 cazuri rezolvate în trimestrul I, față de 1.340 cazuri rezolvate în trimestrul I al anului 2012). Prin reducerea numărului de paturi, s-a ajuns la o situație disperată, finanţarea în anul 2013 acoperind doar cheltuielile de personal și o mică parte din cheltuielile pentru utilităţi”.
Nici Spitalul municipal din Urziceni nu stă pe roze. Chiar dacă este o clădire nouă, fiind inaugurată acum doi ani, ca de altfel și cea din Fetești, problemele financiare au rămas aceleași, ba chiar s-au accentuat.
Managerul unității, Sabin Neidoni, susține că din cauza subfinanţării unităţii sanitare, la sfârșitul lunii aprilie spitalul înregistra datorii faţă de furnizorii de bunuri şi servicii în sumă de peste 575.000 lei, din care 211.000 lei reprezentau plăţi restante.
Asta în condițiile în care numărul prezentărilor la Camera de Gardă de la începutul acestui an a depășit 10.500 de persoane. Dintre acestea, au fost internate peste 3.000, din care un procent de 78,29% reprezintă pacienţi din comunele arondate, în special din Bărbulești.
„Din numărul total de 127 paturi conform structurii organizatorice şi 150 conform capacităţii spitalului, în anul 2013 se va contracta cu Casa de Asigurări de Sănătate Ialomiţa numai 85 de paturi pentru acordarea asistenţei medicale spitaliceşti, ceea ce nu asigură fondurile necesare funcţionării unităţii şi determină realizarea de servicii medicale ce nu vor fi decontate. Suma medie lunară ce urmează a fi contractată pentru acordarea serviciilor medicale spitaliceşti în anul 2013 pentru perioada aprilie-octombrie nu acoperă decât necesarul pentru drepturile de personal. Pentru asigurarea funcţionării unităţii sunt necesare şi fonduri pentru cheltuieli de întreţinere şi funcţionare în sumă medie lunară de 170.000 lei”, precizau reprezentanții unității spitalicești.
Despre spitalul din Țăndărei, a cărui activitate a fost suspendată în perioada 01.04.2011 -26.11.2012, ce să mai spunem. După „resuscitarea” lui, lucrurile nu au mai stat deloc la fel. Nu a mai avut același rang, același număr de paturi, deși deservește o populație din ce în ce mai bolnavă. Numărul de paturi fizice a fost redus de la 102 la 70 de paturi pentru spitalizare continuă, ceea ce a dus la crearea fenomenului de suprasolicitare a secţiilor cu paturi, procedura de programare a pacienţilor neputând rezolva această lipsă, dar și la subfinanțarea serviciilor medicale. Acest număr de paturi a fost „luat” de fapt de la alte unități din județ, dând peste cap și activitatea acestora.
Managerul unității, Constantin Maria, susține că „în vederea asigurării desfăşurării activităţii medicale la un nivel optim, Primăria Țăndărei a decis susţinerea financiară parţială a spitalului alocând 580.000 lei pentru primul semestru al anului 2013, în vederea acoperirii cheltuielilor pentru bunuri și servicii, mai puţin pentru cheltuielile cu medicamentele, materialele sanitare, dezinfectanții și reactivii pentru laborator. Sumele medii lunare ce urmează a fi contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru anul 2013 nu sunt acoperitoare decât pentru cheltuielile de personal și nu pentru întregul an. La 30 aprilie 2013, Spitalul înregistra furnizori neachitați în sumă de aproape 270.000 lei, și tot la acea dată realizase servicii medicale peste valoarea de contract în sumă de 317.000 lei, ca urmare a adresabilităţii crescute și a sumelor mici contractate iniţial cu CJAS.
În final, Spitalul Județean de Urgență din Slobozia a primit 150.000 lei din partea Consiliului Județean, unitatea spitalicească fiind în situație asemănătoare. Lucrurile par să se schimbe, însă.
Primind solicitarea de sprijin din partea conducerii Spitalului Județean de Urgență Slobozia, deputatul slobozean Marian Neacșu a cerut președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu, printr-o interpelare, să ia toate măsurile necesare pentru suplimentarea fondurilor alocate acestei unități medicale.
Ulterior solicitării deputatului Neacșu, C.N.A.S. a organizat o întâlnire de mediere, la care au participat o delegație a Casei Naționale și reprezentanții Spitalului de Urgență Slobozia, în urma căreia cele două părți au ajuns la un acord privind suplimentarea fondurilor alocate unității spitalicești din Slobozia.
Conform acestei înțelegeri, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va dispune majorarea bugetului alocat județului nostru, iar C.J.A.S. Ialomița va achita sumele stabilite către Spitalul Slobozia.
De ultimă oră: Numărul de paturi a fost majorat cu 70
Ca urmare a demersurilor insistente de la nivelul conducerii, Consiliul Judeţean Ialomiţa anunţă rezolvarea dificilei probleme a majorării numărului de paturi la nivelul judeţului Ialomiţa cu 70 de paturi, ca urmare a redeschiderii Spitalului orăşenesc Ţăndărei.
Prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 715/04.06.2013, publicat în Monitorul Oficial nr. 324 din 4 iunie 2013, judeţul Ialomiţa are 775 de paturi, situaţie încă nesatisfăcătoare, dar în acord cu decizia de redeschidere a Spitalului orăşenesc Ţăndărei.
În acest context, Spitalul municipal Feteşti şi Spitalul municipal Urziceni revin la situaţia existentă la momentul decembrie 2012.