Ialomița: Societățile comerciale verificate de ofițerii de investigare a fraudelor
Pe parcursul activităţilor desfăşurate au fost confiscate peste 1.000 kg de legume şi fructe, a căror provenienţă legală nu a putut fi justificată.
De la începutul săptămânii, ofiţerii specializaţi în investigarea fraudelor au verificat 84 de societăţi comerciale şi 126 de persoane fizice.
Controalele au făcut parte din acţiunea naţională declanşată la data de 18 noiembrie a.c., pentru prevenirea evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu carne, legume, fructe şi obiecte ornamentale.
Echipele de control, formate din poliţişti de investigare a fraudelor şi de ordine publică au monitorizat transporturile rutiere de mărfuri din categoria produselor amintite, care provin din import sau achiziţii intracomunitare, prin amplasarea de filtre la intrările/ieşirile din municipiile şi oraşele situate pe raza judeţului Ialomiţa.
Au fost verificate peste 80 de autovehicule, constatându-se că un număr de 42, transportau produse din categoria celor vizate. Poliţiştii au verificat documentele de însoţire a mărfurilor, nefiind constatate nereguli sau diferenţe între datele menţionate în documente şi situaţia faptică identificată.
În cadrul acestor acţiuni, a fost verificat, pe lângă modul de respectare a normelor referitoare la transportul de mărfuri, şi cel al respectării legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice.
Astfel că poliţiştii au constatat 88 contravenţii, 65 reprezentând abateri de la prevederile Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, fiind aplicate sancţiuni în valoare totală de 69.880 lei.
Totodată, pe parcursul activităţilor desfăşurate au fost confiscate peste 1.000 kg de legume şi fructe, a căror provenienţă legală nu a putut fi justificată, nefiind înregistrate în evidenţele contabile ale societăţilor verificate.
Reamintim faptul că, acţiunea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul achiziţiilor intracomunitare cu legume, fructe, produse din carne şi obiecte ornamentale (jucării, obiecte de sezon) se desfăşoară sub coordonarea de specialitate a Direcţiei de Investigarea Fraudelor, şi cu sprijinul Direcţiei de Ordine Publică, Direcţiei Rutiere şi Direcţiei de Poliţie Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.