Ialomița: Se circulă în condiții de iarnă. Deranjamente la 15 posturi de transformare

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă informează că, la această oră (09.00), pe raza judeţului, din cauza viscolului şi a zăpezii abundente, traficul  rutier se desfășoară în condiții de iarnă.

Echipajele Secțiilor de Drumuri Naționale și Județene acționează pe arterele județului pentru a evita depunerile masive de zăpadă.

drumuri ialomitaEchipele ENEL actionează pe zona comunelor Gheorghe Lazăr, Alexeni și Brazi (Rădulești) pentru remedierea deranjamentelor a 15 posturi de transformare care nu sunt alimentate cu tensiune.

Poliţiştii sunt pregătiţi să acţioneze pentru prevenirea evenimentelor rutiere şi acordarea sprijinului necesar autorităţilor şi persoanelor aflate în dificultate din cauza fenomenelor meteorologice periculoase.

Dacă va fi cazul, polițiștii sunt pregătiți să închidă temporar circulaţia pe tronsoanele de drum acoperite cu gheaţă, polei sau aflate în situaţii iminente de înzăpezire din cauza viscolului.

Aceaste măsuri vor fi luate astfel încât să se prevină imobilizarea autovehiculelor, în mod special a celor de transport mărfuri şi persoane, pe tronsoanele aflate în afara localităţilor.

Poliţiştii de ordine şi siguranţă publică vor acorda sprijin autorităţilor publice locale precum şi instituţiilor şi organizaţiilor abilitate pentru asigurarea unor măsuri minime de protecţie pentru persoanele în vârstă sau bolnave aflate locuinţe izolate sau fără sprijin.

De asemenea, vor fi executate controale pentru identificarea pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei a autovehiculelor care circulă fără să fie dotate cu anvelope de iarnă.

Dacă este necesar să conduceţi în această perioadă, plănuiţi deplasarea din timp. 

Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca, în cazul unor blocaje, să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Centrul INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române va oferi informări periodice despre situaţia drumurilor naţionale cu circulaţia întreruptă din cauza unor evenimente rutiere sau dacă există probleme semnificative de fluență a traficului determinate de vremea nefavorabilă. Pentru o călătorie în siguranţă, poliţia  recomandă conducătorilor auto să aibă în vedere un minim de măsuri.

  • Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa.
  • Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
  • Păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
  • Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
  • Folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

Respectaţi indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.