Ialomița: Scandalul rețetelor compensate. Colegiul medicilor va acționa în instanță CJAS
Aproximativ 300 de medici, obligați să achite contravaloarea unor rețete eliberate în perioada 2009-2011.
Colegiul Medicilor din Ialomița a decis marți, 16 iulie, în cadrul adunării generale extraordinare, să inițieze o acțiune colectivă în instanță împotriva Casei Județene de Asigurări de Sănătate, după ce mai multor medici din județ le-au fost imputate anumite sume reprezentând contravaloarea unor rețete compensate eliberate în perioada 2009 – 2011 unor pacienți cu diverse boli cronice care figurau și internați.
Managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, Vasile Olaru, susține că, din acest motiv, de aproximativ o lună și jumătate, medicii sunt hărțuiți de conducerea CJAS.
„Medicii nu au nicio vină că au eliberat aceste rețete. În plus, nu existau în acea perioadă protocoale cu CJAS. Mai mult, la o anumită perioadă de timp, se efectuează regularizări, iar până acum aveau grijă să spună dacă ceva nu a fost în regulă. Acum, problemele sunt destul de serioase, în sensul că sunt medici cărora li se impută rețete eliberate pe programe naționale, de exemplu la oncologie, în valoare de peste 5 miliarde de lei. Nu sunt doi lei. Aproape tuturor medicilor li se impută de către Casă valoarea mai multor rețete. Nu este normal ceea ce se întâmplă. Domnul Geantă a declarat foarte clar că deși medicii sunt nevinovați, trebuie să plătească, în loc să plătească CJAS pentru această greșeală. Ei de ce au decontat aceste rețete? Este vorba de lașitatea conducerii Casei de Asigurări în relația cu medicii, în special cu forurile de conducere. Este vorba de fapt de o apărare a scaunului pe care stau și vor să și-l mențină cât mai mult. Nu au avut nimic de contestat la adresa controlului Curții de Conturi, așa cum au făcut reprezentanții din alte județe, precum Brăila, Vrancea. Ei au început o hăituire a medicilor. În acest caz, colegiul medicilor s-a sesizat, iar marți, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, peste 200 de medici au votat ca noi să susținem o acțiune colectivă în justiție. A existat o singură abținere”, afirma Vasile Olaru.
Totul a pornit de la un control al Curții de Conturi, efectuat în anul 2012, la Casa de Asigurări de Sănătate, în urma căruia s-au constatat anumite nereguli, un deficit în sumă de câteva miliarde lei, bani pe care acum Casa îi impută medicilor.
Medicul primar de medicină de familie, Paul Țențea, vicepreședinte al Colegiului Medicilor, susținea că deși au solicitat o copie a raportului Curții de Conturi nu au primit niciun răspuns. Mai mult, acesta reclama că bazele de date ale anumitor instituții nu sunt coroborate, acest fapt creând probleme grave în sistemul sanitar, iar medicii sunt cei care în final plătesc pentru că au vrut binele pacientului.
Mihai Lungu, președintele Asociației medicilor de familie din Ialomița, afirma, la rându-i, că se simte „hărțuit mintal” și nu este lăsat să-și facă meseria.
„Ne trimit tot felul de adrese care nu ne mai lasă timp să ne facem meseria, ci trebuie ca noi să ne dovedim nevinovăția. Să vedem dacă un pacient de acum câțiva ani era asigurat sau nu, dacă avea handicap sau nu. Noi nu avem obligația asta. Noi, ca medici, avem baza de date de la Casa de asigurări. Cum la mine este într-un fel, iar la ei altfel? (…) În acest lanț există trei parteneri: medicii, farmaciile și Casa de Asigurări. Noi eliberăm o rețetă (…), pacientul se duce la farmacie, farmacia îi dă medicamentele, iar CJAS decontează farmaciei. CJAS trebuie să verifice dacă acele rețete sunt eliberate corect sau nu. De ce le-a decontat dacă nu sunt corecte? După patru ani îmi cere mie să plătesc? Sunt doctori care au 90 de milioane de plată sau chiar 5 miliarde, cum este la Oncologie, în spital. Dacă baza de date nu e bună, nu este problema mea. Dacă noi nu prezentăm datele doveditoare în câteva săptămâni că nu suntem vinovați, ne opresc banii direct”, a spus acesta.
În final, Vasile Olaru a transmis conducerii Casei de Asigurări un mesaj:
„Să termine cu amenințările la adresa medicilor. Eu îi spun să nu se joace, pentru că dacă o să continue cu amenințări de genul „lasă că o să vă aranjăm noi pe dumneavoastră, că o să vă tăiem de la contracte, consultații, servicii… aceste lucruri sunt de ordinul penalului. În mod sigur nu ne vom lăsa călcați în picioare de către niște persoane care nu vor decât să-și păstreze scaunul cu orice preț. Lucrul acesta nu este normal. Suntem departe de a fi borfași, hoți, iar medicii nu merită aceste amenințări de joasă speță din partea unora care ar trebui să fie parteneri”, a încheiat Vasile Olaru.