Ialomița: Săptămâna prevenirii criminalităţii
2-6 octombrie 2017 a fost Săptămâna Prevenirii Criminalităţii – a doua ediţie din acest an şi a 13-a ediţie a manifestării desfășurate de Poliţia Română.
În judeţul Ialomița, poliţiştii s-au aflat în mijlocul oamenilor. Copii, elevi, profesori, părinţi, vârstnici, cu toţii au primit recomandări utile pentru o viaţă lipsită de evenimente neplăcute.
Săptămâna a fost programată, astfel încât fiecare zi a avut o tematică de acţiune.
Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor. Activităţile au fost orientate către elevi, cadre didactice, părinţi, consilieri şcolari şi au vizat conştientizarea consecinţelor unor comportamente antisociale. Au învăţat cum să se ferească de pericolul lumii virtuale şi cum să stea departe de conflicte şi cum să gestioneze unele situaţii riscante.
Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului. Accentul s-a pus pe prevenirea furturilor, tâlhăriilor, înşelăciunilor din locuinţe şi din unităţi comerciale sau publice.
Prevenirea violenţei în mediul familial. În cadrul întâlnirilor cu tineri, femei, s-au transmis recomandări preventive tematice şi reglementările legale în domeniu, deosebit de utile.
Siguranţa rutieră. Demersurile s-au concentrat pe participanţii la traficul rutier – pietoni, conducători auto, biciclişti, motociclişti.
Astfel, în cele 5 zile, poliţiştii din Ialomița au desfăşurat sesiuni de informare, dezbateri, acţiuni în locuri publice, demonstraţii, distribuiri de materiale și instruiri.
În acest program, au fost angrenaţi poliţişti de la aproape toate structurile, în special de prevenire şi ordine publică, dar şi rutieră, investigaţii criminale, criminalistică ori transporturi.
Elevi, cadre didactice, vârstnici, femei, administratori de imobile şi societăţi comerciale sau conducători auto au fost publicul în activităţile poliţiştilor. Au fost împărţite, afişe, ghiduri, flyere.
* * *
Călători, elevi și profesori navetiști, lucrători ai CFR, cu toţii au beneficiat de recomandările utile ale poliţiştilor despre cum să nu devină victima furturilor din bagaje sau buzunare.
Poliţiştii au fost prezenţi şi la trecerile la nivel cu calea ferată, unde au distribuit flyere pentru reducerea riscului rutier în aceste zone.
Mesajele preventive anti-infracţionale au ajuns şi în trenurile frecventate de elevi, la casele de bilete, mesaje despre cum să aibă grijă de ei şi de bagajele lor.
Au fost efectuate instruiri ale personalului CFR privind modul de intervenție și activități ce urmează a fi executate în cazul primirii unor sesizări de furt de la călători, precum și în cazul identificării unor persoane sau bagaje suspecte.
De asemenea, la şcoli şi licee, poliţiştii de la transporturi au ţinut lecţii deschise educative pentru tineri.
Zeci de cadre didactice și elevi din judeţul Ialomiţa au fost îmbarcați într-un tren al C.F.R. Călători, beneficiind de o călătorie, pe parcursul căreia le-au fost reamintite recomandări privind furturile din bagaje, buzunare şi conduita pe timpul călătoriilor cu trenul. Li s-a reamintit şi să nu lase niciodată nesupravegheate telefoane, tablete, laptopuri în trenuri, și în apropierea prizelor de electricitate.
Să nu uităm că de siguranţa şi liniştea noastră suntem responsabili în primul rând noi înşine!