Ialomița: S-a reluat Programul de Screening al Cancerului de Col Uterin
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Ialomiţa, în colaborare cu Spitalul Judeţean de Urgență Slobozia Ialomița, a reluat Programul de Screening al Cancerului de Col Uterin
Screening-ul este gratuit inclusiv pentru persoanele neasigurate
Vă puteţi adresa medicului dumneavoastră de familie în luna în care sunteţi născută pentru a efectua un examen Babeș-Papanicolau. Persoanele neasigurate se pot adresa unuia dintre medicii de familie înscriși în program din lista afişată pe site-ul DSP-lalomița.
Screening-ul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolau a populaţiei feminine, denumită în continuare testare Babeș-Papanicolau.
Pot fi incluse în subprogram persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale normale.
Nu sunt eligibile femeile care prezintă absență congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiunile benigne și femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin.
România îşi menţine ratele înalte de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin.
Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.
O posibilă explicaţie a situaţiei ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile și nu militează pentru implementarea acestor programe.
Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este să ne asigurăm că populaţia, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin.
Citește și: Aparat RMN la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia