Ialomița: Rezultate dezastruoase la simularea BAC-ului
Majoritatea elevilor ialomițeni simulează că învață. Rezultatul simulării examenului de Bacalaureat arată că doar 30% dintre elevi ar promova
Rezultatele simulărilor examenelor naționale, desfășurate recent, dezvăluie o realitate îngrijorătoare în Ialomița. Elevii nu realizează importanța acestor evaluări, dar nici a unei pregătiri continue pe parcursul anilor de studiu. Înainte de săptămâna „Școala altfel”, au fost desfășurate simulări ale examenelor pentru elevii claselor a VIII-a, a XI-a și a XII-a.
Rezultatele sunt pe departe a fi mulțumitoare. De exemplu, la clasa a XI-a, procentul de promovare a fost de 25,99%, la clasa a XII-a, procentul de promovare a fost de 30,8%, iar la clasa a VIII-a, unde au fost grupate unitățile de învățământ pe urban și rural, pentru a avea o situație care să permită o intervenție mai aplicată în perioada următoare, totalul pe urban a fost de 59,73%, iar rural – 36,01%, procentul la nivel județean fiind 46,15%.
„Automat că în urma obținerii acestor rezultate suntem nevoiți să luăm măsuri. La nivelul inspectoratului ne-am stabilit câteva obiective din care unitățile de învățământ să-și facă planuri specifice, o învățare diferențiată la nivelul clasei pe tipuri de lacune identificate la disciplinele de examen. În următoarea perioadă am recomandat planificarea activităților la clasă pentru recuperarea deficiențelor identificate, un program de pregătire suplimentară pentru elevii claselor terminale, mai ales că există două proiecte „evaluarea națională – inovație pentru formarea competențelor cheie” și pregătirea pentru Bac, le-am recomandat organizarea unor ședințe cu părinții pentru consilierea pe mai multe teme, dar și alte modalități de comunicare cu școala pentru ca familia să devină un partener activ al acesteia în demersurile de pregătire pentru examenele naționale”, a declarat Luminița Barcari, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Ialomița.
De asemenea, s-a recomandat aplicarea unor teste la clasele a V-a, a VII-a și a IX-a, la limba română și matematică, în vederea raportării corecte la standardele curriculare și de evaluare. Totodată, vor fi elaborate la nivelul județului teste unice pe care fiecare profesor la aceste discipline le va aplica la clasă în timpul orelor de curs, iar evaluarea testelor și analiza acestora, care se vor face de către cadrele didactice, trebuie să fie transmise și discutate în cadrul consiliilor profesorale și în cadrul catedrelor.
„Trebuie să luăm măsuri încă de la aceste clase pentru a identifica lacunele existente. De asemenea, avem în vedere monitorizarea frecvenței elevilor, consemnarea riguroasă a absențelor, comunicarea permanentă cu familia și consilierea elevilor aflați în iminență de abandon școlar. Bineînțeles că și noi vom monitoriza în următoarea perioadă îndeplinirea tuturor acestor măsuri pe care le-am prevăzut în program”, a adăugat Luminița Barcari.
Elevii claselor a VIII-a vor susține la finalul acestui an școlar evaluarea națională. Mai precis, între 15 și 17 iunie se vor face înscrierile la evaluarea națională, pe 22 iunie se va susține proba scrisă la limba și literatura română, pe 23 iunie se va susține proba scrisă la limba maternă, pe 24 iunie proba scrisă la matematică, pe 26 iunie vor fi afișate rezultatele, până la ora 16.00, și tot în aceeași zi, până la ora 20.00, se vor putea depune contestațiile. Acestea vor fi rezolvate în perioada 27 – 29 iunie, iar afișarea rezultatelor finale după contestații se va face pe 30 iunie.
În ceea ce-i privește pe elevii claselor a XII-a, care vor susține examenul de bacalaureat, calendarul este următorul: între 25 și 29 mai va fi înscrierea candidaților la prima sesiune de examen, 8 – 10 iunie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, iar între 10 și 12 iunie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B. Între 15 – 19 iunie va avea loc evaluarea competențelor digitale – proba D, iar între 22 – 26 iunie evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C. Pe 29 iunie va avea loc proba scrisă la limba și literatura română – proba E, iar pe 30 iunie se va susține proba scrisă la limba și literatura maternă.
Pe 1 iulie se va susține în scris proba obligatorie a profilului, iar pe 3 iulie proba la alegere a profilului și specializării. Rezultatele vor fi afișate pe 6 iulie, până la ora 12.00, iar până la ora 16.00 vor putea fi depuse contestațiile. Între 7 și 9 iulie vor fi rezolvate contestațiile, iar pe 10 iulie vor fi afișate rezultatele finale.