comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Reținut pentru evaziune fiscală. Prejudiciul: peste 2.200.000 lei

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
13/10/2015 | Lege si Ordine
Actualizat: 16 octombrie 2015

UPDATE: Voinea Vasile, arestat preventiv pentru evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul:

–  VOINEA VASILE, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor  de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,

În cauză există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 28.03.2011-30.04.2013, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale cu sediul social în judeţul Ialomiţa, a înregistrat în contabilitatea societăţii cheltuieli  fictive  în valoare  totală de 5.245.440,05 lei corespunzător unui număr de 642 facturi  fiscale fictive şi  chitanţe de încasare aferente, reprezentând achiziţii materiale   de construcţii  şi prestări servicii de la un  număr de 12 societăţi comerciale furnizoare, manoperă  prin care această  societate  s-a sustras de la  plata  către bugetul statului a sumei  totale de 2.098.000 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Modalităţile de comitere a faptelor reţinute în sarcina inculpatului Voinea Vasile  constau în falsificarea în mod sistematic a unui număr însemnat de facturi fiscale de achiziţii mărfuri şi chitanţe de încasare a sumelor de bani în numerar, prin utilizarea unor ştampile false  şi a unor formulare tipizate  de chitanţe şi facturi procurate pe căi ilicite, în scopul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.

Faţă de inculpatul Voinea Vasile s-a dispus măsura preventivă a reţinerii pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 12.10.2015.

La data de 13 octombrie 2015, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au propus Tribunalului Ialomiţa arestarea preventivă a inculpatului Voinea Vasile, pe o perioadă de 30 de zile, propunerea fiind admisă de instanţa de judecată.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă o etapă în cadrul procesului penal care, alături de măsurile procesuale reglementate ca atare de Codul de Procedură Penală, constituie o activitate procesuală care nu poate, în nici o situaţie să atingă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

———————————————–

Polițiștii de investigare a criminalității economice din Ialomiţa cercetează un bărbat, bănuit că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 2.200.000 de lei, prin operațiuni comerciale fictive şi falsificarea unor contracte de prestări servicii.

La data de 12 octombrie, polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomiţa au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat, de 39 de ani, din oraşul Căzăneşti, bănuit de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2011 — 2012, bărbatul, administrator al unei societăți comerciale din Căzăneşti, ar fi înregistrat în contabilitate facturi fiscale fictive (reprezentând achiziţii materiale de construcţii şi prestări servicii).

Totodată poliţiştii au stabilit faptul că în perioada 2012 – 2013, bărbatul ar fi întocmit în fals contracte de prestări servicii, pe care le-ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a unităţii economice, în scopul justificării înregistrării unor cheltuieli fictive de aprovizionare cu materiale de construcţii şi prestări de servicii în construcţii.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de aproximativ 2.258.000 de lei.

Cel în cauză urmează să fie prezentat magistraților astăzi, cu propunere de arestare preventivă.

Activitățile se desfășoară în cadrul unui dosar penal, instrumentat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa.

Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activități infracționale.