comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Protest al asistenților medicali de la Serviciul Județean de Ambulanță. VIDEO

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
04/05/2018 | Locale Ialomita

Asistenții medicali aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița au protestat azi, 4 mai, cu privire la inechitățile salariale apărute ca urmare a aplicării legii salarizării, între medicii, ambulanțerii și asistenții medicali de pe ambulanțe.

Aceștia reclamă faptul că salarizarea unui asistent medical a ajuns la același nivel ca a unui șofer de autosanitară sau ambulanțier, încălcându-se grav principiul ierarhizării și importanței sociale a muncii.

Limitarea sporurilor la 30% a condus la situația în care asistenților medicali să li se acorde 48% spor pentru condiții periculoase, față de 85% cum a fost (cotele variind între 19 și 48%), față de minim 55% prevăzut de o Hotărâre de Guvern.

De asemenea, aceștia au subliniat faptul că riscurile la care se expun sunt majore, începând de la expunerea la diverse boli, la stres profesional și până la riscurile de accidente rutiere (ambulanțele fiind foarte vechi, depășind norma de casare) sau agresiuni din partea pacienților.

Aceștia solicită, printre altele, încadrarea asistenților medicali de pe ambulanță la o cotă aparte de spor pentru condiții deosebit de periculoase, deosebite față de alți asistenți medicali din sistem.

De asemenea, o altă soluție propusă este acordarea de cote diferențiate de spor pentru asistenții medicali comparativ cu personalul auxiliar sanitar.

Reprezentantul asistenților medicali, Stan Oprea Eugen, susținea că dacă se va perpetua actuala inechitate, asistenții medicali din cadrul serviciilor publice de ambulanță sunt pregătiți să apere statutul profesional, utilizând toate mijloacele legale, mergând până la oprirea activității, pentru a se vedea că revendicările lor trebuie luate în seamă.

Față de această situație, managerul Serviciului Județean Ialomița, Liliana Magdalena Ghiță,  a oferit un punct de vedere. (Declarații în video)