comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Proprietarii de câini și pisici nu se înghesuie să-și imunizeze animalele

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de câini și pisici că, în conformitate cu prevederile Ordinului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nr. 29/2014, secțiunea 9 – Acțiuni imunologice obligatorii sau de urgență pentru unele boli la animale terestre, punctul 3 Turbarea sau Rabia, în perioada noiembrie 2014 – februarie 2015 se desfășoară campania de vaccinare a carnasierelor domestice (câini și pisici) împotriva acestei zoonoze, cu importanță deosebită  pentru sănătatea animalelor, dar mai ales a oamenilor.

Fondurile necesare realizării acestei acțiuni se asigura astfel:

  • din bugetul de stat – vaccinul și manopera de vaccinare pentru câini, precum și vaccinul pentru pisici;

  •  de la proprietari: – manopera de vaccinare a pisicilor;

  • microcipul, manopera de microcipare și înregistrare a câinilor.

La analiza stadiului realizării acestei acțiuni în județul Ialomița, până la data de 12.01.2015, se constată un procent  infim de animale imunizate (2.77 % câini și 22.74 % pisici), din cauza indisponibilității proprietarilor de a plăti identificarea prin microcipare și înregistrarea câinilor, respectiv plata manoperei de vaccinare pentru pisici.

Conform prevederilor Legii nr. 258/2013 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fară stăpân, art. 13^4: “Acțiunea de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân și a celor ce urmează să fie dați spre adopție se efectuează numai după identificarea acestora” , precum și Punctul (5) “Identificarea câinilor cu stăpân este obligatorie și se suportă de către aparținător”

Conform art. 14 – (1) “Constituie contravenții următoarele fapte și se sancționează după cum urmează:

b) nerespectarea dispozițiilor prevăzute la 13^4, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000lei.”

Având în vedere consecințele negative pentru sănătatea animalelor și posibil dramatice pentru sănătatea oamenilor, solicităm proprietarilor/deținătorilor de câini și pisici să asigure suportul financiar pentru realizarea identificării, înregistrării și vaccinării antirabice în termenul prevăzut de legislație.

Comunicat de presă: DSVSA Ialomița

 

Mai multe articole de la obiectiv.net: