comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Prins transportând porci înjunghiați ce proveneau din zone de restricție. Pesta porcină – ce zone nu sunt supuse restricției de mișcare

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
28/11/2018 | Lege si Ordine

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, că urmare a efectuării, de către un echipaj al I.P.J. Ialomița, a unor activități specifice de monitorizare a traficului rutier, cu accent pe monitorizarea circulației animalelor și a produselor de origine animală, a fost identificată, în zona localității Grivița, o persoană ce transporta patru porcine, înjunghiate, cu origine declarativă județul Brăila, animale ce urmau a fi transportate în localitatea Andrășești, acestea nefiind identificate și nici însoțite de documente sanitare veterinare.

Ținând cont de declarația persoanei care transporta animalele, s-a desprins concluzia că acestea proveneau din zone supuse restricțiilor de mișcare din cauza evoluției pestei porcine africane.

Transportatorul a fost sancționat conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, cu amendă în valoare de 2400 lei, dispunându-se totodată confiscarea animalelor, dirijarea acestora către L.S.V.S.A. Ialomița, în vederea prelevării de probe specifice, urmată de distrugerea acestora prin incinerare în incineratorul D.S.V.S.A. Ialomița.

De asemenea a fost dezinfectat mijlocul de transport.

D.S.V.S.A. Ialomița informează toți locuitorii județului că, la momentul actual următoarele localități NU sunt supuse restricțiilor de mișcare în ceea ce privește porcinele vii, carnea/produsele și subprodusele din carne de porc: Sălcioara, Rași, Miloșești, Tovărășia, Nicolești, Grindu, Valea Măcrișului, Grindași, Gârbovi, Ion Roată, Broșteni, Alexeni, Manasia, Urziceni, Armășești, Malu Roșu, Cotorca, Ciocârlia, Răsimnicea, Sinești, Cătrunești, Lilieci, Axintele, Bărbătescu, Horia, Bărcănești, Condeești, Căzănești, Ciochina, Piersica, Orezu, Bordușelu, Marsilieni, Albești, Bataluri, Malu, Butoiu, Sfântu Gheorghe, Copuzu, Crăsanii de Jos, Crăsanii de Sus.

Restul localităților din județul Ialomița se încadrează în zona de protecție/supraveghere a unui focar de pestă porcină africană și ca urmare este interzisă circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private.

Toate porcinele care sunt transportate din zone care nu sunt supuse restricțiilor de mișcare trebuie să fie identificate, însoțite de documente sanitare veterinare eliberate anterior efectuării transportului, de către medicul veterinar de liberă practică din localitatea de origine a animalelor.

            În cazul sacrificării porcinelor din zonele de protecție/supraveghere a unui focar de pestă porcină africană este necesar ca medicul veterinar de liberă practică să efectueze examenul antemortem și postmortem al animalelor respective.

            D.S.V.S.A. Ialomița a dispus informarea tuturor Primăriilor din județul Ialomița, în calitatea acestora de Unități Locale de Sprijin, cu privire la măsurile menționate anterior, în vederea popularizării acestora prin afișare în cât mai multe locuri publice și/sau prin organizarea la nivelul fiecărei comune a unor întâlniri cetățenești.

            D.S.V.S.A. Ialomița face apel către toți proprietarii de porcine din județ pentru a sprijini echipele de medici veterinari ce efectuează acțiunile specifice (examinări clinice și recoltări de probe de sânge) necesare în vederea ridicării restricțiilor la nivelul localităților afectate de pesta porcină africană.

Comunicat de presă: DSVSA – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa