livrari la domiciliu

Ialomița: Primăriile investesc banii primiți prin PJDL în iluminatul stradal și sisteme de supraveghere video

Președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a semnat astăzi, 20 mai, încă patru contracte de finanțare pentru dezvoltarea comunităților locale, valoarea totală a acestora fiind de 1.196.605 lei.

Prin intermediul ADI Ialomița – Programul Județean de Dezvoltare Locală-, asociație finanțată de către Consiliul Județean, primăriile din Mărculești, Miloșești, Gheorghe Lazăr și Drăgoești primesc fonduri de până la 200.000 lei fiecare pentru implementarea proiectelor.

De exemplu, Primăria Mărculești și-a propus să investească într-un sistem de supraveghere video, valoarea totală a proiectului fiind de 220.410 lei, din care 177.769 finanțare nerambursabilă din Programul Județean de Dezvoltare Locală, restul fiind suportat din bugetul UAT Mărculești. Investiția va fi finalizată în șase luni. Cele 43 de camere video acoperă, astfel, multe zone de pe raza localității. Se încearcă descurajarea celor care ar fi tentați să încalce legea, iar costurile pentru pază să nu sufoce bugetul unității administrativ-teritoriale.

De asemenea, UAT Miloșești va primi 200.000 lei pentru modernizarea iluminatului stradal în comună, valoarea totală a proiectului fiind de 300.459 lei. Perioada de implementare va fi de 12 luni. Se are în vedere modernizarea a 416 corpuri de iluminat, grupul țintă fiind cei 2.731 de locuitori și 131 de agenți economici din toate satele aparținătoare. Miloșești se află la al treilea proiect susținut prin Programul Județean de Dezvoltare Locală, unul dintre ele referindu-se la puțuri forate. Primarul susținea că recent a obținut de la DSP Ialomița confirmarea că apa este potabilă, ceea ce face ca proiectul să intre într-o nouă fază. Celălalt proiect vizează asfaltarea unei străzi, săptămâna trecută primind finanțarea de la ADI Ialomița.

Tot în modernizarea iluminatului stradal va investi și Primăria Gheorghe Lazăr, valoarea proiectului fiind de 432.868 de lei, 200.000 lei repartizați din PJDL. Se are în vedere înlocuirea a 600 de corpuri de iluminat cu altele performante, tip led, grupul țintă fiind cei 2.319 locuitori și 28 de agenți economici.

Primăria Drăgoești va primi de la ADI Ialomița 192.284 lei, finanțare nerambursabilă, pentru un proiect referitor la un sistem de supraveghere video în comună, valoarea totală a acestuia fiind de 242.867 lei. Perioada de implementare este de șase luni. Grupul țintă este 1.082 de locuitori.

Victor Moraru
Victor Moraru

„Avem până în acest moment 37 de proiecte depuse pentru anul 2020, avem un total de 190 de proiecte depuse în cei trei ani de când funcționează, deci putem discuta despre un proiect județean de dezvoltare locală gândit împreună cu colegii din instituție, cu colegii primari. Cred că este un model european de abordare a repartizării sumelor și a unei strategii de dezvoltare la nivelul județului și nu punctual pentru fiecare localitate. Suntem la al zecelea proiect din cadrul financiar 2020, dintr-un total de 37 de proiecte depuse, în valoare de 15 milioane de lei, valoare care depășește mult bugetul pe care noi l-am alocat, de 5 milioane de lei. Este greu de estimat dacă vom putea finanța și celelalte proiecte care depășesc acest buget. Din nefericire se întâmplă și asta, pentru că nu sunt fonduri suficiente. (…) Îmi doresc ca proiectele să fie și mai multe, îmi doresc ca noi să avem posibilitatea să le finanțăm, proiecte mai mari… Mi-aș fi dorit ca anul acesta să mărim această valoare a contribuției Consiliului Județean Ialomița, bugetul, însă nu am reușit. Am avut, după cum știți, o diminuare a bugetului județului cu 600 de miliarde față de 2019, la repartizare, acum a apărut acest impact al coronavirusului și nu putem evalua ce vom face cu celelalte proiecte depuse de autoritățile locale care au și ele speranța că vor semna astfel de contracte. Dar proiectele pe care Consiliul Județean Ialomița le-a stabilit, și programele pe care le are, ele vor fi continuate, spun eu, fără nicio reținere, bineînțeles dacă acest impact economic nu va fi unul foarte mare și să diminueze foarte, foarte mult, bugetele UAT-urilor. (…) Îi felicit încă o dată și le doresc mult succes tuturor în implementarea acestor proiecte”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.