Ialomița: Prima suspiciune a bolii dermatoză nodulară contagioasă

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunță crescătorii de bovine din județul Ialomița că în cursul zilei de duminică, 12.06.2016, a fost înregistrată prima suspiciune a bolii dermatoză nodulară contagioasă.

Duminică, 12.06.2016, ora 7,30 un proprietar de bovine, din comuna Ciochina a anunțat medicul veterinar de liberă practică din localitate cu privire la faptul că una dintre bovine prezintă pe suprafața pielii formațiuni nodulare.

Medicul veterinar de liberă practică a notificat D.S.V.S.A. Ialomița, o echipă de consilieri deplasându-se imediat la exploatația respectivă. În urma examinării clinice a animalului nu a putut fi înlăturată suspiciunea de boală, astfel încât s-a luat decizia recoltării de probe și transmiterea acestora, în regim de urgență, în cursul zilei de duminică către I.D.S.A. București.

Conform Manualului Operațional, pentru dermatoza nodulară contagioasă, au fost informațe, în regim de urgență, toate persoanele responsabile din lanțul de comandă, inclusiv Președintele A.N.S.V.S.A. și Prefectul județului Ialomița.

În urma analizării, în aceeași zi, a probelor recoltate și a obținerii rezultatelor de laborator, suspiciunea de boală a fost înlăturată.

D.S.V.S.A. Ialomița apreciează modul în care proprietarii de animale au înțeles importanța majoră a acestei boli și a faptului că notificarea primelor suspiciuni de boală către medicul veterinar este esențială.

În același timp multe dintre Unitățile Locale de Sprijin, reprezentate de autoritățile locale, nu au înțeles importanța menținerii indemnității României la această boală, neinformând proprietarii de bovine, din localitățile arondate, cu privire la semnele clinice ale bolii și măsurile imediate ce trebuiesc luate, conform Hotărârii Centrului Local pentru Combatere a Bolilor, nr. 7/18/05.2016.

Reamintim că boala nu este periculoasă pentru om, dar are consecinţe economice importante atât pentru comerţul intracomunitar, cât şi pentru exportul în ţările terţe, prin faptul că determină impunerea de restricţii severe asupra circulaţiei bovinelor.