Ialomița: Pregătiri pentru a doua ediție a Târgului agricol FarmConect România. FarmConect Hub.
Prima ediție a târgului agricol FarmConect România de anul trecut a reunit, la Slobozia, în inima Bărăganului, peste 100 parteneri din domeniul agricol cu fermierii, consumatorii, specialiștii din domeniu și a adunat comunitatea locală în jurul sectorului agro-alimentar.
Pregătirile pentru cea de-a doua ediție, care se va desfășura în perioada 31 august-3 septembrie, sunt în toi, pentru ca Târgul Agriculturii Românești să devină cea mai mare expoziție agricolă din țară. Până atunci, însă, organizatorii desfășoară HUB-uri pe diverse teme, cea mai recentă fiind aceea referitoare la cum să producem hrană local, într-un sistem alimentar complet.
Astfel, miercuri, 14 iunie, în comuna Gheorghe Lazăr, reprezentanții Forumului Appr au organizat o astfel de întâlnire, în preambulul târgului FarmConect, motto-ul fiind „Natura nu încetează să evolueze. Nici noi”.
„FarmConect merge mai departe și încearcă o comunicare mai bună cu consumatorii noștri, pentru că, încet, încet, avem datoria ca fermieri să o facem cât mai bine, să înțeleagă toți cum se produc alimentele, cum ajung produsele pe masa consumatorilor. Este adevărat că agricultură face din ce în ce mai puțină lume, asta este tendința, asta se va întâmpla peste tot, dar este nevoie ca aceia care consumă produsele noastre să înțeleagă cum le facem și cum trebuie făcute. Noi, ca parteneri, alături de Primăria municipiului Slobozia, mai nou și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița, și mulțumim că s-a alăturat proiectului nostru, încercăm să urnim ceva ce se urnește foarte greu la Slobozia, un târg în mijlocul Bărăganului. (…). Vrem să fie un târg reprezentativ pentru zona noastră, pentru județul nostru, iar încet, încet, oamenii, agricultorii, consumatorii, să dorească să pună în agendă data cu evenimentul nostru. Ne dorim foarte mult să reușim, cu toate cârcotelile care au fost, pentru că au existat tot felul de cârcoteli, dar nu se poate face nimic fără să ai parteneri. Nu putem încerca să urnim o căruță dacă nu o facem împreună. (…) Noi trebuie să mergem înainte și să construim, pentru că fără să construim nu vom avea nimic, iar din păcate județul este încă în coada clasamentului. Hai să-l ducem în prima jumătate a clasamentului, iar FarmConect poate contribui un pic la dezvoltarea orașului, a județului, a zonei”, a declarat Nicolae Sitaru, președintele Forumului APPR.
Așadar, FarmConect România – Târgul Agriculturii Românești conectează consumatorii cu producătorii locali, oferind șansa de a interacționa, de a pune întrebări și de a descoperi cum se produc alimentele, direct de la sursă, de la producătorii de semințe până la produsul final de pe rafturile magazinelor.
„Vrem să devenim cel mai important nod alimentar. Suntem pe o rază de 100 de km în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din România. Avem aici mai mult de o treime din consumatorii țării, suntem pe cele mai importante rute de comerț. Toată Moldova, Constanța, Buzău și altele vin pe la noi și merg către portul Constanța și către București. Este foarte important să înțelegem că poziția strategică poate fi fructificată și transformată în mult mai mult dacă începem să ne promovăm. (…) Pe lângă FarmConect, încercăm să dezvoltăm un nou parc industrial pentru zona agroalimentară. Este foarte important. Atât Consiliul Județean, cât și Primăria Slobozia se află implicate în proiecte de infrastructură mare pentru a oferi o accesibilitate mult mai bună asupra orașului și județului. (…) Noi avem obligația, ca autorități locale, să facem tot ce ne stă în putere ca acest capital autohton să fie multiplicat și redirecționat către zone de dezvoltare sustenabilă (…)”, a afirmat primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare.
Un mesaj de sprijin al evenimentului a fost transmis și de către Alexandru Potor, administratorul public al județului, care a apreciat că prin ADI Ialomița, noul partener al evenimentului, acest târg va avea o susținere mai amplă.
„Târgul FarmConect poate veni ca o soluție, ca un sprijin pentru toți agricultorii, atât cei mari cât și cei mici, și sper să fie reprezentați bine cu toții. Dar târgul trebuie să fie un loc de întâlnire și pentru cetățenii simpli, care pot veni să vadă cum funcționează o afacere agricolă, ce se întâmplă într-o fermă, dar și multe alte lucruri interesante. (…) Felicitări Forum Appr, felicitări tuturor celor implicați, pentru că nu este ușor să organizezi un astfel de târg. Cred că va fi un succes remarcabil anul acesta și în anii care vor veni și sper ca oamenii să vină în număr cât mai mare ”, a transmis Alexandru Potor.
În cadrul întâlnirii a fost făcută și o retrospectivă a evenimentului de anul trecut, s-a vorbit despre începuturile platformei de comunicare, despre performanțele fermierilor, despre tehnologii, despre provocările de zi cu zi și multe altele.
„Târgul FarmConect s-a născut din inițiativa acestui grup inimos de fermieri din zona Bărăganului, care în urmă cu câțiva ani au început tot felul de deplasări, de excursii tematice, excursii de studii în diferite zone ale lumii și au văzut că acolo majoritatea târgurilor, a evenimentelor importante agricole ale țărilor respective, erau organizate de structurile de fermieri. De aici a fost sădită sămânța organizării unui târg în inima Bărăganului, acolo unde a luat ființă și APPR. (…) Anul acesta organizăm a doua ediție și mulțumim în special autorităților județene, fie că vorbim de Consiliul Județean, fie de ADI, că sunt alături de noi, că sunt alături de autoritatea locală a municipiului Slobozia, care au înțeles că împreună putem fi mai puternici, putem arăta o altă față a acestei zone, care este eminamente agricolă (…)”, a precizat și directorul executiv al Forumului APPR, Alina Crețu.
S-a discutat totodată despre performanțele obținute de fermieri, despre noile tehnologii, despre semințe și produse fitosanitare, despre digitalizare, despre geopolitica cerealelor, despre conferințele programate anul acesta pentru ca fermierii să fie mult mai informați cu privire la provocările globale actuale.
„La FarmConect de anul acesta vor participa și specialiști internaționali, care vor vorbi despre piețele cerealelor și oleaginoaselor, în conferințele care vor fi susținute vom afla despre geopolitica fluxurilor agricole, echilibre fragile și inegalități planetare. Promitem că vom avea speakeri de mare interes, prin urmare vă așteptăm cu mare drag la această conferință. O altă conferință extrem de relevantă este legată de tehnologii noi, de tot ce înseamnă agricultură de precizie, regenerativă, de neutralitate climatică, cum putem ajunge la neutralitate climatică netă, cum putem stoca carbonul, cum putem fi producători de energie regenerabilă, cum ne putem gestiona mai bine resursele. O a treia conferință este ecoul preocupărilor și îngrijorărilor noastre, marile provocări în a găsi oameni calificați. Ne-am propus să vorbim despre învățământul dual, care în România are provocări structurale, provocări cărora nu putem să le facem față de ani de zile, dar din fericire există soluții locale. (…) Nu în ultimul rând, ne vom adresa consumatorilor. Pentru că există mituri, idei vehiculate în spațiul virtual. Vrem să spargem mituri, să discutăm deschiși despre cât de sigură este hrana noastră (…)”, ne-a transmis Cristina Cionga, director adjunct.
Prezent la eveniment, Silviu Mihai, președintele ACCPT Ialomița, organizație membră a forumului APPR, a mulțumit în numele fermierilor Asociației, sperând ca, împreună cu APPR, Slobozia să fie din ce în ce mai prezentă pe harta agricolă a țării.
În cadrul evenimentului au fost acordate și „premii virtuale” pentru cea mai apreciată soluție digitală, cea mai apreciată soluție de erbicidare, cel mai apreciat fungicid pentru cultura de grâu, cel mai apreciat hibrid de porumb, dar și de floarea soarelui, cel mai apreciat hibrid de rapiță și cel mai apreciat soi de grâu, toate „trofeele” fiind acordate în urma voturilor exprimate de vizitatorii primei ediții a târgului FarmConect.