comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Prefectul explică de ce sunt încă zeci de localități din vestul județului fără energie electrică

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
28/01/2019 | Locale Ialomita

Prefectul județului Ialomița, Gigi Petre, a susținut astăzi, 28 ianuarie, o conferință de presă pe tema efectelor produse de polei încă din 24 ianuarie, dar în special cu privire la problemele apărute la rețelele de energie electrică, ce au afectat peste 50.000 de consumatori din județ.

Potrivit acestuia, problemele în alimentarea cu energie electrică încă persistă în 21 de localități, cu peste 23.000 de locuitori, în special din vestul județului,  situația urmând să fie rezolvată punctual.

Prefectul a explicat din punct de vedere tehnic ce rețele de înaltă și medie tensiune sunt afectate, de ce partea de Vest a județului nu mai este racordată la sistemul energetic național, cum s-a reușit să se alimenteze unele localități, prin reconfigurarea unor rețele, chiar dacă tensiunea în rețea nu era optimă, cum a decis ca Urziceniul să fie alimentat prin grupurile electrogene ale IGSU, iar Enelul, cu cele 49 de grupuri de putere mai mică, să alimenteze alte localități pentru un minim de consum.

De asemenea, prefectul a reclamat managementul Spitalului din Urziceni care a refuzat să fie alimentat de grupurile electrogene ale IGSU, afirmând că se descurcă cu grupul propriu, însă astăzi s-au plâns că ei nu mai pot lucra în astfel de „condiții de avarie majoră”, și solicitau redirecționarea cazurilor majore  la alte spitale, precizând că spitalul este „colmatat” cu pacienți cu probleme respiratorii severe.

„Am avut o situație care putea să producă un disconfort… Am primit astăzi la 12.30 o adresă din partea Spitalului Urziceni. (…) Azi la 12.30. Deci noi am stat sâmbătă, duminică acolo și nu a spus nimeni nimic. Iar astăzi ne anunță că spitalul funcționează în condiții de avarie majoră cu generatorul propriu care poate suporta parțial consumul de curent  și că spitalul nu dispune de servicii de radiologie, imagistică și monitorizare pacienți prin apelarea sistemului de telemedicină. Iar că până la remedierea defecțiunilor solicită redirecționarea cazurilor majore de cod roșu, traumatisme de orice natură și în general orice caz care ar necesita investigații ce nu se pot efectua… către alte spitale… Sunt în jur de 200 de oameni.  (…) Mi se pare o bătaie de joc. În condițiile în care începând de sâmbătă am discutat și a vrut doar un grup de 100 kva pentru sterilizare. Am fost acolo… Acum îmi spune că … De ce? Ca să scape de cazuri… Pe o incompetență din asta administrativă… Situația s-a rezolvat, dar nu am știut de ea până la 12.30”, a reclamat prefectul.

Totodată, prefectul Gigi Petre a informat și ce unități de învățământ au decis în consiliile de administrație suspendarea cursurilor pentru ziua de luni, din cauza lipsei alimentării cu energie electrică, existând 11 astfel de cazuri. Pe lângă acestea, și la Liceul Tehnologic Armășești s-a decis suspendarea cursurilor deși, potrivit prefectului, ar fi avut grup electrogen.

La conferință a participat și inspectorul șef al ISU Ialomița, Laurențiu Bâcu.

Declarațiile în video:

Într-un comunicat de presă emis în această seară, Enel susține că în județul Ialomița sunt 25 de localități fără energie electrică.

„În judeţul Ialomiţa sunt nealimentate 15 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 25 linii de medie tensiune parţial, fiind înregistrate avarii în localități: Adâncata, Armăşeşti, Brazii, Ciochina, Dragoeşti, Dridu, Jilavele, Maia, Moviliţa, Roşiori, Sălcioara, Sineşti, Bărbuleşti, Garbovi, Ciocârlia, Cotorca, Grindaşi, Valea Măcrisului, Manasia, Urziceni, Broşteni, Ion Roată, Alexeni, Coşereni, Bărcăneşti”.