Ialomița: Polițiștii protestează împotriva discriminărilor salariale
Mai mulți lucrători din cadrul IPJ Ialomița, afiliați Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, la care li s-au alăturat și colegi din Sindicatul Național al Polițiștilor, au protestat azi, 10 decembrie, în fața Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița, împotriva discriminărilor, mai ales în ceea ce privește aplicarea legii 71/2015, privind sporurile la salariu.
Polițiștii reclamă faptul că aplicarea legii nu este unitară nici în instanțe, dar nici în instituțiile aflate în subordinea MAI, existând situații „discriminatorii și halucinante”, în care, de exemplu, din patru acțiuni introduse în instanță, întocmite identic, două să fie admise și două respinse. Totodată, aceștia nu înțeleg cum la Serviciul Regim Permise și Înmatriculări și la cel de Pașapoarte Prefectura a decis să aplice legea, iar IPJ Ialomița nu a emis dispozițiile de salarizare în baza respectivei legi
„În anul 2015 s-a dat o lege, legea 71, prin care s-a dorit eliminarea discriminărilor salariale în ceea ce privește anumite sporuri. Ea nu a fost aplicată niciodată la nivelul IPJ Ialomița și am fost nevoiți să ajungem în instanță pentru a ne cere drepturile. Am terminat cu acțiunile în instanță, am ajuns la Curtea de Apel București, iar acolo, surpriză! Din patru acțiuni, având același obiect, făcute, ca să spun așa, cu copy-paste, diferind doar numele lucrătorilor din IPJ Ialomița, am avut neplăcuta surpriză să constatăm că două au fost admise, iar două au fost respinse, ceea ce a generat o situație cel puțin ciudată, în sensul că cel puțin 150 de polițiști din cadrul IPJ Ialomița au reușit să beneficieze în urma hotărârilor ăstora de sporurile pentru care luptăm astăzi, iar aproximativ 85, nu. Nouă ni se pare o situație cel puțin discriminatorie, dacă nu halucinantă, și nu dorim să lăsăm lucrurile așa. Încercăm să atragem atenția inspectorului șef să emită dispoziții de salarizare pe baza acestei legi pe care am amintit-o, 71/2015, astfel încât să uniformizeze salariul pentru toată lumea. Chiar dacă în hotărârile și procesele pe care le-am amintit nu au fost prinși toți lucrătorii IPJ Ialomița, noi, SNPPC, nu vrem să lăsăm pe nimeni pe afară și vom lupta până la obținerea sporurilor de către toți lucrătorii. Cei patru nu făceau parte din sindicate diferite, ci din SNPPC, asta ne și uimește. Pentru că, încă o dată, cele patru acțiuni au fost identice, mot-a-mot, și am ajuns cu soluții la Curtea de Apel… două admise și două respinse. Deocamdată nu au redactat motivarea lor, să vedem pe ce s-au bazat, dar e cel puțin halucinant. Asta se întâmplă în România. Avem o grămadă de soluții contradictorii și spețele sunt identice. Sumele pe care trebuie să le primească sunt cuprinse între 300 și 800 de lei, funcție de postul pe care fiecare îl ocupă în statul de organizare al IPJ. Nu sunt chiar mici sumele. Intenționăm să facem acțiuni de protest în fiecare săptămână. Din păcate, numărul celor care participă nu este unul mulțumitor. Ar fi trebuit măcar 65 de persoane să vină. Dar dacă nici acestea nu vin, ce pot să spun mai mult… Cât luptăm, atât primim. Asta este ceea ce se întâmplă în România”, a declarat Victor Tilă, liderul de sindicat al SNPPC Ialomița.
SNPPC Ialomița are 360 de membri, încă 15 la Serviciul Regim Permise și Înmatriculări și 8 la Pașapoarte, care de asemenea au fost reprezentați în instanțe.
„Cu cei din urmă este o situație interesantă. Aceștia vor beneficia de actualizarea acestor sporuri, întrucât Prefectura a înțeles să aplice legea 71/2015 și a ales să nu facă recurs la hotărârile date de prima instanță, Tribunalul Ialomița. Prima acțiune în instanță a fost introdusă în martie 2017, iar soluțiile au fost date în ultimele două săptămâni, de Curtea de Apel. Noi vom încerca căile extraordinare de atac pentru acele două acțiuni în care s-a respins cererea noastră, dar acestea vor presupune luni de așteptare, undeva la șase luni, timp în care acești bani sunt pierduți”, a adăugat acesta.
Lucrătorii din poliție reclamă și alte probleme, însă deocamdată acțiunile de protest se rezumă la această „discriminare salarială”.