comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Polițiștii protestează

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
02/03/2017 | Lege si Ordine

Proteste la Slobozia – Polițiști din cadrul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) Ialomița și Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) Ialomița au protestat azi, 2 martie, în fața Inspectoratului de Poliție Județean, față de neacordarea sporurilor pentru condiții de muncă vătămătoare și periculoase și uniformizarea salarizării la nivelul Poliției Române.

 

„Această acțiune de protest a fost inițiată ca urmare a faptului că la nivelul IPJ Ialomița nu se acordă două sporuri, pentru condiții de muncă vătămătoare și periculoase. IPJ Ialomița a rămas, alături de IPJ Ilfov, din câte cunoaștem, singurele inspectorate unde nu se aplică sporurile respective. Ele au fost prevăzute printr-un Ordin de ministru emis în anul 2003, care la nivelul IPJ Ialomița nu s-a aplicat niciodată. Ulterior, acest Ordin a fost abrogat în 2010 și întrucât legea salarizării la momentul actual prevede sintagma că veniturile salariale trebuie raportate la nivelul lui decembrie 2009, noi nu beneficiem de aceste drepturi care la celelalte inspectorate se regăsesc în veniturile salariale. Noi îi spunem sporul de contaminare în apropierea cadavrelor, având în vedere că activitatea noastră de zi cu zi presupune de multe ori intrarea în contact cu cadavre, de multe ori în putrefacție, gândiți-vă cam la ce ne expunem. Implică intrarea în contact cu oameni cu diferite boli contagioase, care este foarte posibil să le luăm și noi. Această acțiune nu este îndreptată împotriva conducerii IPJ Ialomița, pentru că nu poate rezolva această problemă, deoarece la momentul actual nu mai există cadrul legislativ. Singurul care poate rezolva această situație, care poate emite un ordin, pentru uniformizarea legislației, este ministrul de interne sau cei de la nivelul ministerului”, a declarat președintele SNPPC Ialomița, Tilă Victor.

O altă revendicare a polițiștilor se referă și la aplicarea, la nivelul MAI, a Hotărârii de Guvern nr. 1/2017, referitoare la salariul minim pe economie, în cuantum de 1.450 de lei, deoarece, potrivit liderului de sidicat, „vom ajunge în situația în care vom avea agenți de poliție plătiți cu salariul de funcție sub această valoare, adică sub salariul minim”.

„Personalul contractual, pe care de asemenea îl reprezentăm, este deja plătit de ceva ani sub salariul minim pe economie. Salariul lor de funcție, de bază, este undeva la 800 – 900 lei. Noi sperăm să fim auziți și să sensibilizăm conducerea Ministerului de Interne să elaboreze acest ordin. În cazul în care nu se va întâmpla, vom fi nevoiți să continuăm aceste proteste”, a mai spus liderul de sindicat.

Valoarea sporului ar fi undeva la 5 lei/oră. Nu este un spor permanent, în timpul programului, ci pe timpul unei misiuni care presupune situațiile menționate.

„Pentru o persoană nu poate depăși 100 de lei pe lună. Nu sunt mulți bani, însă atât timp cât în alte inspectorate aceste sume se alocă, nu văd de ce la IPJ Ialomița nu se poate, doar printr-un ordin de ministru”, a concluzionat Tilă Victor.

De remarcat este și faptul că, pentru prima dată, două sindicate ale poliției s-au reunit împotriva unei nedreptăți.

Articole recente:
🟠 Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️