Ialomița: O firmă din Sighetul Marmației va restaura biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Slobozia
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a semnat marți, 4 august, un contract de achiziții publice în vederea realizării proiectului de restaurare și conservare a Bisericii de lemn „Sf. Nicolae” din Slobozia, cu finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Astfel, au fost contractate servicii în valoare 2.025.855,82 lei, fără TVA, fiind vizate, în principal, lucrări de restaurare și conservare a construcției, a mobilierului și icoanelor, dar și lucrări de amenajare a teritoriului. Durata de execuție este de aproximativ 24 de luni, respectiv iulie 2022. Câștigătorul licitației, cu o valoare de 1.713.779 lei fără TVA, este societatea comercială Axa Reconst SRL din Sighetul Marmației.
Prin realizarea acestui obiectiv de investiții se urmărește conservarea și, ulterior, valorificarea turistică a monumentului cu valoare de patrimoniu, lăcaș de cult a cărui istorie datează de trei secole.
„Încă de la începutul mandatului meu am stabilit ca absorbția fondurilor europene să reprezinte o prioritate pentru Consiliul Județean Ialomița. Dacă ieri (n.r. luni, 3 august) am semnat un contract care se referă la sistemul de sănătate din județ, mai precis modernizarea Ambulatoriului de specialitate, astăzi ne preocupăm de cultura din județul Ialomița, de obiectivele culturale de valoare de pe teritoriul județului. Astăzi semnăm un contract pentru această restaurare și conservare a bisericii de lemn. (…) Mulțumesc tuturor celor care au fost implicați în realizarea acestor proiecte în domeniul culturii. (…) Sunt lucrări destul de complexe, dar cu aportul managerilor de la instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Ialomița, specialiștilor, experților în accesarea fondurilor europene, sperăm să finalizăm aceste proiecte cu bine și să ne bucurăm de acest patrimoniu cultural”, a declarat marți, 4 august, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean, Victor Moraru.
Acest monument istoric va fi supus unor intervenţii urgente de restaurare şi conservare, având în vedere vechimea sa şi starea de degradare a părţilor componente,.
Gheorghe Tivadar, reprezentantul societății care se va ocupa de restaurare, spunea că acest proiect este unul obișnuit pentru ei, până în prezent având la activ 30 de biserici de lemn restaurate în toată țara.
„Nu ajunsesem în inima Bărăganului. Lucrarea nu prezintă dificultăți mai mari ca la celelalte. Pentru noi, este o lucrare normală, să spunem așa, deoarece avem experiență în domeniul acesta de activitate și nu ni se pare o lucrare pe care să nu o putem executa”, a precizat acesta.
Consiliul Județean mai are în lucru alte două proiecte de restaurare, respectiv Conacul Bolomey și Orașul de Floci de la Giurgeni, care sunt în faza de achiziție publică.
Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Slobozia reprezintă un monument istoric semnificativ prin valoare istorică, autenticitate şi arhitectură pentru patrimoniul cultural judeţean și național, fiind înscris în Lista monumentelor istorice la poziţia IL-II-m-A-14075, categoria de interes naţional.
Biserica a fost ctitorită de boierul Răducan Târcă, familia sa şi moşnenii din satul Poiana de Jos (comuna Ciulnița) în anul 1737, așa cum reiese din inscripția de pe lespedea de piatră din pridvorul bisericii.
Aproape abandonată din cauza inundaţiilor în anii ’50, biserica a fost desfăcută şi mutată din satul Poiana de Jos şi reclădită pe un pinten de deal din Poiana de Sus în anul 1979, pentru ca, în anul 2000, ea să fie strămutată la Slobozia în spațiul adiacent Muzeului Naţional al Agriculturii şi resfinţită la 17 decembrie 2000. Preot paroh este Dragoş Gabriel Stanciu. Consiliul Judeţean Ialomiţa are acest monument istoric în proprietate publică din anul 2000.
În data de 29.08.2017, Consiliul Județean Ialomița a depus acest proiect în vederea restaurării și conservării Bisericii de lemn “Sf. Nicolae”, iar în data de 01.04.2019 a semnat Contractul de finanțare.
Printre obiectivele urmărite se află și transformarea lui într-un punct relevant de atracție culturală și turistică, prin introducerea acestuia în circuitul turistic al județului Ialomița, creșterea numărului de vizitatori în procent de 5%, crearea unei piețe pentru meșteșuguri tradiționale și organizarea de manifestări culturale permanente sau ocazionale, care să pună în valoare și să asigure prezervarea moștenirii culturale, identitatea și specificul local, dotarea și amenajarea parcului Muzeului Național al Agriculturii din componența căruia face parte și Biserica de Lemn.
Potrivit datelor Muzeului Național al Agriculturii, bolta bisericii a fost refăcută şi pictată în 2001 de artistul Ion Nicodim, în tehnica ulei pe pânză – o alegorie la tema Euharistiei, tot el fiind şi autorul candelabrului, sculptat în lemn de stejar (Heruvimi ţinând în mâini făclii). Icoanele din registrele superioare ale actualei catapetesme, uşile diaconeşti şi prăznicarele sunt realizate de pictorul Ion Grigorescu în perioada 2003 – 2004. Pisania, cioplită în lemn, a fost realizată de artistul Gabriel Manole.
Pe platou, în faţa bisericii, se află două cruci de piatră. Prima este datată 1889 şi se presupune că ar fi aparţinut unuia dintre ultimii preoţi care au slujit la Biserica de la Poiana. Este cioplită în tehnica decorativă méplat, cu un text inscripţionat în limba română, dar cu caractere chirilice, cu numele celor care au ridicat crucea şi simbolurile: pasărea sufletului – Sfântul Duh, biserica cu trei turle, brazi îmbrăţişaţi şi un soare în glastră. A doua cruce, datată 1877, este realizată în aceeaşi tehnică şi poartă simbolurile: crucea, pasărea sufletului – Sfântul Duh, Serafim.
Biserica de lemn Poiana asigură toate serviciile religioase pentru Parohia „Buna Vestire”, devenind un important reper religios şi cultural. În jurul ei, şi în strânsă legătură cu Muzeul Agriculturii, se desfăşoară periodic evenimente culturale.