Ialomița: Numărul situațiilor de urgență a crescut cu 27%
Miercuri, 3 februarie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” Ialomița și-a prezentat raportul de evaluare a activității desfășurate în anul 2015. O activitate susținută, complexă, cu tot felul de evenimente.
Deși rezultatele au fost mai mult decât mulțumitoare, reprezentanții Inspectoratului îndeplinindu-și atribuțiile date în competență, au existat anumite disfuncționalități, care au complicat într-o anumită măsură activitățile instituției. Disfuncționalitățile au fost întâlnite în special în activitatea preventivă, din cauze atât interne cât și externe, dar și pe linia procesului de pregătire a personalului, din cauza uzurii bazei materiale destinate instrucției.
În condițiile în care numărul situațiilor de urgență a crescut cu 27% față de 2014, respectiv de la 5.514 la 7.031 în 2015, în medie 15,17 pe zi), cele mai multe fiind intervențiile pentru asistență medicală de urgență asistate de SMURD, este necesară o intensificare a activităților de prevenție, pentru a capta atenția tuturor și a lua din timp măsurile necesare.
Mai trebuie spus că ponderea situațiilor de urgență de natură incendiu este ridicată la gospodăriile populației (74% din totalul incendiilor), ceea ce denotă necunoaștere și neaplicare a măsurilor de prevenire. Cauzele sunt multiple, însă pentru ca o activitate de prevenție să decurgă bine este nevoie de fonduri, de resursă umană, de un interes mai mare al cetățenilor, al autorităților locale, al serviciilor voluntare etc…
Anul trecut au murit cinci oameni în incendii
Potrivit raportului ISU, numărul incendiilor a crescut anul trecut cu 14%, de la 189 la 217 (161 la gospodăriile populației – 74% din numărul incendiilor), numărul incendiilor de vegetație uscată a crescut cu 33%, de la 133 la 178, numărul descarcerărilor a crescut cu 105%, de la 38 în 2014 la 78 în anul 2015, iar numărul asistențelor medicale de urgență asistate de SMURD a crescut cu 28%, de la 4.515 la 5.782 în 2015.
Pe timpul intervențiilor la incendii au fost salvate 5 persoane și au fost protejate bunuri și instalații în valoare de peste 14 milioane lei, reprezentând o creștere cu 4%.
În urma incendiilor au fost înregistrate 12 victime, dintre care 5 persoane decedate și 7 rănite.
Interesante sunt, însă, cauzele care au produs incendiile, cele mai multe fiind provocate de flacără și scurtcircuitul electric, urmate de jar sau scântei, iar după împrejurarea determinantă – instalațiile electrice defecte (41) și acțiunile intenționate (39), numai în 19 cazuri a fost vorba despre coșuri de fum, burlane defecte sau necurățate.
Mai putem spune că în anul 2015 au fost salvate 30 de animale din diferite medii, iar echipa pirotehnică a fost alertată pentru intervenții în 36 de cazuri pentru asanarea și distrugerea muniției neexplodate. Vă putem spune, de asemenea, că în anul 2015 au existat 12.227 de notificări de transporturi periculoase care au tranzitat județul Ialomița.
Autospeciale, freze, remorci, autoturisme, ambarcațiune, motopompă…
De ramarcat este faptul că în anul 2015 au intrat în exploatarea ISU Ialomița, prin distribuție de la IGSU, trei autoturisme Dacia Duster, o autospecială ATPMV, două remorci transport ambarcațiuni, o autospecială cu echipament specific pentru transport scafandri la intervenție, două autoturisme Dacia Logan, o ambarcațiune de intervenție și salvare, o motopompă de mare capacitate, iar prin fonduri europene a intrat în exploatare o autospecială dotată cu echipament pentru intervenții de urgență în condiții de iarnă (autofreza).
Există promisiuni ca în 2016 să fie achiziționată de către Consiliul Județean Ialomița o șenilată, vehicul care va fi donat Inspectoratului pentru Situații de Urgență. La recentele ninsori, o șenilată a fost împrumutată de ISU Ialomița de la alt inspectorat din țară.
Adăposturi în caz de necesitate…
În județ, necesarul de adăpostit, potrivit ISU, este de 80.751 de persoane, însă gradul de asigurare a fondului de adăpostire este de doar 8,00% pentru populație și 32% pentru salariați. Acesta se asigură prin patru adăposturi publice, cu capacitatea de 184 de persoane și 7 adăposturi la operatori economici, cu capacitate de 583 persoane.
În caz de necesitate, se pot amenaja 57 de adăposturi publice în subsolurile blocurilor de locuințe din mediul urban și 19 adăposturi la instituții și operatori economici, care pot asigura capacitatea de adăpostire pentru 7.538 persoane.
În mediul rural, adăpostirea populației se asigură folosind pivnițele și beciurile din gospodăriile individuale.
Activitatea de evacuare și autoevacuare, indiferent de situațiile de urgență care se produc se realizează, de regulă, în cadrul aceleiași unități administrativ teritoriale în care are loc evenimentul negativ.
Sistemul de înștiințare la nivelul județului Ialomița se compune din 5 echipamente de înștiințare tip F-1001 A și B, telefon și fax în rețeaua fixă la toate localitățile. Sistemul de înștiințare este operativ 100%.
Alarmarea populației și a salariaților din județ se realizează prin sistemul de bază, compus din 119 sirene electrice și electronice și prin sistemul de rezervă, compus din clopotele de la obiectivele de cult.
Oameni, fapte, mulțumiri, avansări și distincții
La ora actuală, Inspectoratul este încadrat în proporție de 93,9%, cu 37 de ofițeri, 3 maiștri militari, 359 subofițeri, 3 personal contractual și un funcționar public. Pentru rezultate bune și foarte bune obținute cu ocazia Zilei Pompierilor au fost citați prin Ordin de zi pe unitate 32 ofițeri, 3 maiștri militari și 356 subofițeri, avansați în grad înainte de expirarea stagiului minim 11 ofițeri și 10 subofițeri, Emblema de merit – acțiuni umanitare cls a III-a a fost acordată plt. Olteanu Rareș, distincție de serviciu – insignă simbol pentru plt maj. Iacob Gabriel și plt maj. Dima Ionuț Mădălin.
„Doresc să mulțumesc personalului inspectoratului și tuturor celor cu care, pe parcursul anului 2015, am colaborat și conlucrat și, având în vedere cele prezentate, concluzionez că Inspectoratul și-a îndeplinit atribuțiile date în competență”, a declarat inspectorul șef al ISU Ialomița, col. Adrian Popa.
În final, a fost prezentat un scurt film, în general cu activități de prevenire și pregătire, însă nu au lipsit imaginile emoționante, de la intervenții la accidente sau incendii. Fundalul sonor, al celor de la BUG Mafia, a dat o notă de originalitate.