Ialomița: Numărul infecțiilor nosocomiale, în creștere
Un raport al DSP Ialomița, prezentat recent în ședința Colegiului Prefectural, arată că numărul infecțiilor nosocomiale cu Clostridium difficile (ICD) a crescut anul trecut față de anii precedenți. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia.
Infecţia nosocomială a rămas în continuare o problemă de sănătate publică de actualitate pentru România, unde se observă încă o subraportare și o subevaluare a importanței acestei problematici (în țările membre UE, incidenţa acestor infecţii este între 5% și 15%, în România înregistrându-se o incidenţă între 1-3%).
Eradicarea acestui tip de infecţii este dificilă deoarece cauzele determinante sunt complexe: metode de diagnostic, tehnici de îngrijire și tratamente, numărul persoanelor cu vârsta crescută și a celor cu sisteme imunitare slăbite în creştere.
Metodele avansate de tratament introduse la ora actuală si creşterea rezistenței microbiene la antibiotice amplifică importanța acestei probleme. Creşterea rezistenței microbiene este cauzată atât de consumul crescut de antibiotice, cât și de răspândirea crescută a microbilor rezistenţi în comunitate. Această tendinţă este remarcată și pe plan internaţional și european.
Infecţia nosocomială este infecţia contractată în unităţile sanitare cu paturi (de stat sau private), care se referă la orice boală infecțioasă ce poate fi recunoscută clinic și/sau microbiologic și pentru care există dovada epidemiologică a contractării în timpul spitalizării/actului medical sau manevrelor medicale, care afectează fie bolnavul – din cauza îngrijirilor medicale primite, fie personalul sanitar – din cauza activităţii sale și este legată prin incubaţie de perioada asistării medicale în unitatea respectivă, indiferent dacă simptomele bolii apar sau nu apar pe perioada spitalizării.
Fiecare caz de infecţie nosocomială trebuie dovedit că se datorează spitalizării sau îngrijirilor medico-sanitare ambulatorii în unităţile sanitare și că nu era în incubaţie sau în faza de debut/evoluție clinică în momentul internării/actului medical/manevrei medicale.
În perioada 2015-2016, numărul cazurilor de infecţie nosocomială a fost în creştere față de anii precedenți, în primul rând din cauza numărului mare de infecţii nosocomiale cu Clostridium difficile (ICD)
Potrivit raportului DSP Ialomița, în Spitalul de la Slobozia s-au înregistrat anul trecut cele mai multe cazuri de infecții nosocomiale – 28 (față de 20 în 2015), dintre care 24 ICD și 4 alte infecții nosocomiale, iar la Fetești – 2 alte IN, în creștere față de anul 2015. Cu excepţia ICD, majoritatea cazurilor raportate au fost infecții nosocomiale manifestate ca enterocolită, din secţiile de Pediatrie (în 2016 – BDA cu Rotavirus – 4 cazuri (2- Feteşti și 2 Slobozia și BDA cu Adenovirus – 2 cazuri Slobozia).
Infecțiile nosocomiale cu Clostridium difficile au fost întâlnite în Spitalul Judeţean de Urgență din Slobozia pe secția de chirurgie generală -10 cazuri, 7 pe medicină internă, 3 pe ATI, 2 ortopedie, 1 neurologie și 1 obstretică-ginecologie.
În ceea ce priveşte sistemul de supraveghere a infecţiilor cu Clostridium difficile, este de menţionat că începând din anul 2015, când s-a introdus un registru electronic de raportare și clasificare a acestor îmbolnăviri, au fost înregistrate și cazuri de ICD comunitare sau infecţii nosocomiale datorate spitalizării în alte unităţi sanitare și anume: 26 din Spitalul Slobozia, 8 din alt spital și alt județ, 17 cu ICD comunitară, în total existând 51 de cazuri de persoane infectate, cu domiciliul în județul Ialomița.
Spectrul manifestărilor clinice ale infecţiei cu CD secretor de enterotoxină A şi/sau B este variat, de la forme uşoare de boală diareică acută până la colită pseudomembranoasă şi megacolon toxic. Evoluţia poate fi către vindecare, apariţia de recidive sau deces.
Emergenţa ICD în ultimii ani a făcut din această patologie unul dintre cele mai serioase efecte colaterale ale asistenței medicale cu spitalizare, atât prin incidenţă cât şi prin severitatea bolii produse.