Ialomița: Noua conducere a Consiliului Județean a prezentat stadiul proiectelor aflate în implementare
Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, a susținut vineri, 13 noiembrie, alături de Alexandru Potor, administratorul public, o primă conferință de presă de la preluarea mandatului, pentru a prezenta stadiul unor proiecte aflate în implementare la nivelul instituției, finanțate atât din fonduri naționale (PNDL), cât și din fonduri europene (POR).
În urma unei analize făcute în acest sens, a reieșit că, la 30 octombrie, prin PNDL II, Consiliul Județean avea 5 proiecte, în valoare totală de 326.156.829 lei, din care finanțarea nerambursabilă reprezintă 271.726.544 lei. Proiectele privesc construirea blocului operator din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, modernizarea și dotarea incintei clădirii Spitalului Județean de Urgență Slobozia, Modernizare DJ 201 (Buești, Ivănești, Ion Ghica, Ciulnița, Cosâmbești, Mărculești), modernizare DJ 201, tronson Coșereni – Axintele – Orezu și modernizare DJ 203F, DN 2C (Grivița) – Smirna, Iazu, Scânteia, Valea Ciorii – DN 21 A.
Potrivit reprezentanților C.J., termenul limită pentru finalizarea acestor proiecte, conform contractelor de finanțare, este 31 decembrie 2020, gradul de absorbție a fondurilor fiind în prezent de 3,11%. Dintre aceste proiecte, singurul care are un grad mai ridicat de absorbție este Drumul Județean 203 F (Smirna – Valea Ciorii), de 17%, stadiul fizic de implementare fiind de 70%, celelalte având între 0 – la 0,56%.
De asemenea, la cele opt proiecte aflate în implementare din fonduri europene, în valoare de 317.189.013 lei, din care valoarea nerambursabilă este de 281.907.984 lei, gradul de absorbție este de 13,19%.
Este vorba despre modernizarea drumurilor judeţene DJ 302 localităţile Drăgoești-Roșiori-Moviliţa-Dridu, DJ 101 localităţile Dridu-Fierbinţi-Târg -limita judeţ Ilfov, DJ Dridu-Jilavele și DJ 402 limita Judeţ-Călărași – Sinești (DN2), Modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, Reabilitarea monumentului istoric și de arhitectură Conacul Bolomey, Reabilitarea și punerea în valoare a Monumentului Istoric Orașul de Floci, Restaurare și conservare Biserica de Lemn „Sf. Nicolae”, Modernizare DJ 306 limită judeţul Călăraşi –Albeşti –Andrăşeşti –Gheorghe Doja –Crunţi – intersecţie cu DJ 102H, DJ 102 H intersecţie cu DJ 306 –Reviga -Cocora – intersecţie cu DJ 203E, DJ 203E intersecţie cu DJ 102H –Cocora -Limită judeţ Buzău, Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, Împreună pentru Ialomița -Strategia de dezvoltare a Județului Ialomița 2021-2027 și servicii publice accesibile pentru cetățeni (POCA). Termenele limită pentru finalizarea acestor proiecte variază între 31.12.2021 și 30.06.2023.
Proiectul cel mai avansat, cu un grad de absorbție de 35,71%, se referă la modernizarea DJ302, DJ 101, DJ 402, stadiul fizic de implementare fiind de 80%.
Un alt proiect unde lucrările sunt executate în proporție de 21% este cel referitor la Biserica de Lemn „Sf. Nicolae”, gradul de absorbție al fondurilor fiind de 6,48%.
Președintele Consiliului Județean, Marian Pavel, a criticat în context fosta administrație județeană pentru faptul că a întârziat implementarea unor proiecte, acuzând-o că a luat „decizii politice greșite” care pun în pericol bugetul județului, grevându-l de fonduri pentru a cofinanța unele proiecte ample aflate în implementare. Potrivit reprezentanților C.J., contribuția Consiliului Județean pe proiectele implementate prin Programul Operațional Regional este de 33 de milioane de lei, iar prin PNDL – 54,4 milioane de lei, fonduri de care instituția nu dispune în totalitate.
Marian Pavel spunea că numai la proiectul referitor la construirea Blocului Operator din cadrul spitalului județean, Consiliul va trebui să contribuie cu 24 de milioane de lei, după ce în contractul inițial contribuția era de până la 10 milioane de lei.
„În contractul inițial, CJ avea o cofinanțare de până la 10 milioane de lei. Ce s-a întâmplat? S-a scos la licitație, a venit o singură firmă, care a oferit cu peste 15% mai mult, cât permite legea, după aceea Consiliul Județean a refăcut oferta și a dus-o la 77 de milioane, completând din resurse ale Consiliului Județean. (…) Aici am crescut contribuția cu aproximativ 18 milioane de lei. La cealaltă investiție din spitalul județean, referitoare la modernizarea și dotarea incintei clădirii spitalului, s-a scos la licitație pe o contribuție a CJ de 7 milioane lei, a venit o singură firmă care a ofertat, cum spune legea, corect, cu 13,4% mai mult decât devizul inițial. Onor Consiliul Județean a fost de acord și a spus că are posibilitatea să vină cu o contribuție proprie de încă 10 milioane de lei din bugetul propriu. Deci, pentru Programul Județean de Dezvoltare Locală se alocă anual 5 milioane de lei pentru toate primăriile, iar aici, dintr-un pix, CJ spune că are încă 10, 20 de milioane de lei”, spunea președintele C.J Ialomița., Marian Pavel
Referitor la modernizarea DJ 201, unde lucrările nu au început la acest moment, directorul Direcției Achiziții, Gheorghe Proca, susținea că decizia de a împărți două tronsoane în patru loturi a aparținut fostei conduceri, iar la ora actuală, potrivit acestuia, proiectul se află în faza de evaluare financiară în urma licitației, estimându-se termenul de semnare a contractului decembrie 2020.
Alexandru Potor a subliniat faptul că se va solicita prelungirea termenelor la proiectele aflate în derulare, iar dacă se va accepta, Consiliul Județean va trebui să facă o cursă contra-cronometru în toate aceste proiecte pentru a fi finalizate.
Unul dintre proiectele riscante ar fi, potrivit lui Alexandru Potor, construirea Blocului Operator la Spitalul județean, unde autoritățile au mari rezerve că va fi realizat, proiect al cărui contract de finanțare a fost semnat în 2018.
„Acest proiect este într-o situație dramatică, dacă pot spune așa. Vorbim de o investiție de 77 de milioane de lei, din care 24 de milioane finanțare Consiliul Județean. În condițiile în care contractul spune că perioada de implementare este până la 31.12.2020, așteptăm să vedem dacă Ministerul Lucrărilor Publice va prelungi perioada cu doi ani…și dacă da… vă spun că, din experiența celorlalte proiecte, mi se pare extrem de riscant, existând posibilitatea ca o parte din sumă să rămână pe bugetul Consiliului Județean. Este o decizie foarte dificilă, pe care o vom studia, întrucât pe acest proiect, pe faza de atribuire a lucrărilor, este extrem de întârziată. Acesta este cel mai întârziat proiect și chiar nu are nicio perspectivă pozitivă”, a afirmat Alexandru Potor.
Victor Moraru, fost președinte al C.J.: La ora aceasta, pe proceduri, proiectele nu au nicio problemă
În replică, fostul președinte al Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, ne-a declarat că la proiectele prin PNDL, unde termenul de finalizare este 31.12.2020, Ministerul Dezvoltării a trimis deja o adresă cum că termenele pot fi prelungite, tocmai pentru că sunt proiecte complexe și nu pot fi finalizate în termenul prevăzut inițial.
„Nu vorbim despre proiectele mici, care au putut fi finalizate. Aici vorbim de un bloc operator, nu să tragi o țeavă de apă sau să torni un kilometru de asfalt. Nu se poate face o astfel de comparație. Aici a fost nevoie de un termen mai lung pentru a putea realiza documentațiile, pentru a căuta specialiști. Ministerul a făcut deja comunicarea de prelungire, pentru cei care doresc. (…) Se gândesc să renunțe la unele proiecte? De ce? Le este frică de faptul că nu le pot finaliza?”, spunea Victor Moraru.
De asemenea, fostul președinte a explicat, referitor la împărțirea în mai multe loturi a celor două tronsoane de drum aparținând DJ 201, că exista riscul, așa cum s-a mai întâmplat în alte situații, ca firma câștigătoare a tronsoanelor să intre în insolvență, în faliment, și punea în pericol tot proiectul. Așa, împărțindu-l pe loturi, riscul este, evident, mai redus ca proiectul să fie întârziat sau chiar nefinalizat. Și la DJ 203 F Grivița – Valea Ciorii tronsonul a fost împărțit în două loturi, la ora actuală pe un lot lucrând Drumuri Județene și pe celălalt Oyl Company.
„Să stai cu 60 de km de drum blocați… Așa că am împărțit în patru, iar dacă exista riscul ca unul să intre în faliment, rămâneau ceilalți trei și continuau lucrările. (…) Am fost patru ani contra cronometru. Graficele acestor proiecte nu mi-au dat posibilitatea să respir. Așa va fi și în cazul lor. Dar la ce te așteptai când vii într-o astfel de funcție? Să găsești toate lucrurile rezolvate? Eu când am venit la Consiliul Județean nu aveam niciun proiect. A trebuit să fac de la început toate documentele. (…) În condiții normale, bugetul poate să susțină aceste cheltuieli de cofinanțare. Este adevărat că trebuie să gestionezi foarte bine aceste fonduri. În caz contrar, există riscul de blocaj. Aceste sume pot fi rostogolite pe ani. Pentru că așa face toată lumea. Eu pot să îi arăt că nu se ratează niciun proiect și toate pot fi finalizate corespunzător (…). La ora aceasta, pe proceduri, proiectele nu au nicio problemă. Nici cele prin PNDL care au, într-adevăr, nevoie de o extensie de termen și care se face natural. Trebuie să facă o hârtiuță și le prelungește termenele. Ce este greu în asta? Nu trebuie să se renunțe la aceste proiecte. Avem nevoie de un bloc operator, de un spital modern? Atunci trebuie să faci eforturi. Eu cum le făceam? S-a spus că este un grad mic de absorbție al fondurilor. Trebuie să ne gândim la toate etapele pe care le faci pentru aceste proiecte. Ei sunt acum în situația de a putea absorbi banii. Eu am făcut procedurile, am adus banii, ei trebuie să crească gradul de absorbție. La fel și la fondurile europene. Astea sunt procedurile. În funcție de stadiul proiectelor respective, banii sunt absorbiți. La proiectele europene nu riscă nimeni, nimic. Așa este legislația, astea sunt termenele. Iar la cele din fonduri naționale, tot nu riscă nimic dacă fac ce trebuie. Este vina mea că la un proiect am scos de cinci, șase ori la licitație și nu s-a prezentat nimeni? Nu poți să mai dai vina pe un președinte de Consiliu Județean. Referitor la cofinanțarea de 24 de milioane de lei la Blocul Operator, vreau să vă spun că, la vremea respectivă, standardul de cost era mult sub valoarea de piață. Prețurile erau neactualizate de vreo 8-10 ani. Am fost nevoiți să facem asta. Am scos la licitație, a venit o firmă, care a spus că nu se încadrează și că au un preț mai mare. Legislația îți permite asta, dacă te încadrezi în procentul acela de 15%. Și ca să nu ieșim din termene și mai mult, am întrebat ce facem…dacă vom continua sau nu. Și am continuat proiectul. Am acceptat respectând legea. Nu poți risca să nu faci un bloc operator sau să modernizezi spitalul. Știți că mai era o variantă… mai sigură, să nu mai facem, nu mai riscăm nimic, nu mai cheltuim bani și reveneam la scenariul de dinainte, unde ani buni nu s-a făcut nimic în județ. (…) Eu înțeleg că le este frică să continue, să semneze. Nici mie nu mi-a fost ușor, pentru că sunt bani mulți și trebuie să ai foarte multă atenție și responsabilitate. Dar eu mi-am asumat și i-am adus în județ”, a subliniat Victor Moraru.
Referitor la externalizarea serviciilor de consultanță, Victor Moraru a explicat faptul că la momentul când a preluat funcția de președinte al Consiliului Județean nu erau angajați cu expertiză în accesarea fondurilor europene, în întocmirea de proiecte, de documentații, de cereri de finanțare. Astfel că a apelat la specialiști pentru a nu rata proiectele și finanțarea acestora.