comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Ninsoare abundentă și rafale de peste 75km/h. Șoferii sunt atenționați să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar.

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
24/01/2014 | Infotrafic

Începând de astăzi, 24 ianuarie, ora 18.00, A.N.M. a emis o avertizare cod portocaliu de ninsoare şi vânt puternic. În judeţul Ialomiţa va ninge abundent, şi temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75…80 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

Având în vedere avertizarea A.N.M., le recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar.

deszapezire Ialomita

 În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, îi sfătuim pe şoferi să-şi echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.). De asemenea, trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele drumuri, iar în acest caz din autovehicul nu trebuie să lipsească haine groase, pături, alimente, apă şi unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto.

În situaţia în care şoferii constată că stratul de zăpadă îngreunează din ce în ce mai mult circulaţia, este indicat ca aceştia să-şi continue drumul până în cea mai apropiată localitate, unde pot găsi adăpost, iar autovehiculul poate fi supravegheat.

În cazul în care se va impune restricţionarea traficul rutier pe anumite segmente de drum din cauza zăpezii, îi sfătuim pe şoferi să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

Totodată, le recomandăm pietonilor să se angajeze în traversare prin locurile marcate şi semnalizate doar după ce şoferii au oprit pentru a le acorda prioritate. Spaţiul de frânare creşte semnificativ pe carosabil alunecos.

Îi atenţionăm pe conducătorii auto că nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contravenţie şi se sancţionează cu reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile şi cu amendă de la 6 la 8 puncte (de la 420 la 560 de lei).

Reamintim, de asemenea, obligaţia conducătorilor de vehicule de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara localităţilor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Poliţiştii rutieri reamintesc echiparea cu anvelope de iarnă este obligatorie, având în vedere că partea carosabilă este acoperită cu zăpadă.

Totodată se interzice conducerea autovehiculului cu masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei, fără a avea montate la roţi echipamente antiderapante omologate.

Pentru nerespectarea acestor prevederi legale, conducătorii auto vor fi sancţionaţi cu amendă de la 9 la 20 (de la 765 la 1.700  de lei) de puncte amendă şi reţinerea certificatului de înmatriculare.

Rugăm cetăţenii ca înainte de a pleca la drum pe o distanţă mai mare, care depăşeşte limitele administrative ale judeţului, să se informeze prin Centrul INFOTRAFIC asupra stării de viabilitate a părţii carosabile pentru itinerariul pe care urmează să îl parcurgă.

De asemenea să verifice starea de funcţionare a tuturor sistemelor şi mecanismelor de funcţionare ale autoturismului, în aşa fel încât să nu apară defecţiuni pe timpul deplasării.