Ialomița: Medicii de familie și-au reluat activitatea. Declarația vicepreședintelui Asociației Medicilor de familie din județ
Încă de vineri, toți medicii de familie ialomițeni și-au reluat activitatea, asemenea colegilor din toată țara.
Medicii de familie au protestat, nemulțumiți fiind de birocratizarea excesivă din cabinete, ceea ce duce la timp foarte puțin alocat consultației pacientului, funcționalitatea greoaie a sistemului informatic, proasta finanțare a medicinei primare, aspecte semnalate în repetate rânduri autorităților competente, dar care au rămas fără o rezolvare consistentă.
Deși decidenții, Ministerul Sănătății și CNAS, la îndemnul clar al Primului Ministru, și-au luat angajamentul să rezolve mare parte din cerințe, nu au făcut decât să cosmetizeze puțin multitudinea de probleme din Medicina de Familie. În această situație, medicii nu au mai acordat consultații în contract cu casa, mergând în cabinete și acordând consultații pro bono, neeliberând rețete compensate și trimiteri către alte specialități. Ministrul Sănătății a găsit soluții rapide ale acestei crize, îndemnând pacienții să se înscrie pe listele medicilor care nu protestau, solutie nedemnă de un astfel de demnitar cu o asemenea însemnătate, soluție care încalcă chiar un aspect prevăzut în contractul cadru pe care medicii îl încheie o dată la doi ani cu Casa de Asigurări de Sănătate, și anume, nefavorizarea altor furnizori în contract cu Statul, și aducerea a 250 de medici proaspăt absolvenți în sistem, soluție total ineficientă având în vedere că erau minim 3000 de medici protestatari.
Altă măsură pe care o considerăm abuzivă a fost refuzarea medicilor care nu semnaseră actul adițional până la momentul trimiterii unui comunicat de presă de către CNAS, care anunța închiderea sesiunii de semnare. Această măsură presupunea deschiderea unei noi perioade de contractare, care urmând toți pașii, ar fi lăsat pacienții fără servicii timp de 2 săptămâni, aceștia fiind nevoiți să se adreseze spitalelor și UPU, creând astfel un mare haos. Referitor la finanțare, ministrul afirma că a crescut cu 17 procente în medicina primară, mărire care e pentru moment declarativă, nefiind clar momentul de când se aplică, și care nu este suficientă pentru a putea medicii și asistenții din acest domeniu să își alinieze veniturile cu cei din spitale aferente gradului profesional.
Precizez că venitul unui cabinet de medicină primară nu este venitul net al medicului. Din acea sumă se scad întâi toate cheltuielile aferente salariilor angajaților, chirie, întreținere, birotică, întreținere și asistență IT, tipizate, produse de curățenie și dezinfectanți, medicamente și truse medicale pentru aparatul de urgență, mentenanța aparaturii medicale din cabinete, taxe și impozite.
În multe cabinete din țară venitul lunar net al medicilor ajunge să fie mai mic decât al unui asistent medical din spital de stat. În această situație, și în contextul creșterilor cheltuielilor, începând cu 1 ianuarie, din cauza modificărilor fiscale, medicii au ales să protesteze.
A avut loc o ședință cu Casa de Asigurări de Sănătate Ialomița la care a participat un număr mare de medici protestatari, și în care s-au discutat aspectele disfuncționale din sistem și proasta finanțare, medicii de familie având o bună colaborare cu CAS Ialomița de-a lungul timpului, s-a încheiat un proces verbal în care s-au propus și soluții la unele aspecte, proces verbal ce a fost transmis la CNAS.
Pentru a nu îngreuna accesul pacienților la serviciile de sănătate, medicii de familie din Ialomița au decis reluarea activității în contract. Vom continua să atragem atenția autorităților competente, calea dialogului fiind deschisă, sperând ca Medicinei Primare să i se acorde importanța cuvenită, având în vedere că rezolvă 80% din cazuistică și să nu mai fie tratată ca Cenușăreasa sistemului medical.