Ialomița: Medici noi la Neonatologie, aparate mamograf și radiologic performante la Spitalul Județean de Urgență Slobozia
Veste bună de la Spitalul Județean din Slobozia: Secția de Neonatologie are medici noi.
Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență din Slobozia are, începând din luna februarie, doi medici noi, ceea ce a condus la acoperirea programului de gărzi, fapt care nu s-a mai întâmplat de ceva timp.
„Am angajat încă doi medici, unul cu contract continuu, pe perioadă nedeterminată, iar celălalt deocamdată în contract de gărzi, iar în maxim o lună-două sperăm să fie angajat tot pe perioadă nedeterminată. Am rezolvat, astfel, una dintre cele mai arzătoare probleme ale Spitalului Județean, respectiv secția de Neonatologie, unde exista un medic pensionar. Este binecunoscut faptul că deficitul de medici este la nivel național, deficit cu care ne-am confruntat și noi. După o luptă grea, pentru că am avut o perioadă lungă doi medici pensionari, unul dintre ei retrăgându-se din cauza unor probleme de sănătate, secția a fost dusă timp de un an de un singur medic, doctorița Dumitru, care pentru noi a însemnat absolut tot, un om excepțional, în primul rând, și un medic deosebit”, ne-a declarat Mariana Iancu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia.
În afară de cele două doctorițe, mai există o rezidentă, anul trei, dar și doamna doctor Gabriela Dumitru, astfel că Spitalul Județean de Urgență din Slobozia are gardă continuă.
„Ceea ce m-a deranjat foarte tare a fost critica, fără să se știe situația. Faptul că am fost singură pe secție nu m-a deranjat, nu am rugat pe nimeni să muncească în locul meu, secția arată foarte bine, nu este grajd așa cum spun unii, este curată. Eu cred că mamele care au venit aici au fost mulțumite de condiții, iar în ciuda faptului că am fost singură nu m-am plâns în centrul orașului. Aici anul trecut s-au născut 880 de copii cu un singur medic, copiii au fost îngrijiți, cred eu, la standardele unei maternități de gradul II, consulturile au fost făcute întotdeauna la timp aici, iar ceea ce a trebuit să trimitem în altă parte am trimis, așa cum fac și alte maternități. Mulțumesc lui Dumnezeu că de acum avem lista de gărzi aproape completă. Sper ca în luna martie să nu mai există nicio gardă descoperită, pentru că avem două colege noi, care sper să rămână aici definitiv amândouă. (…) Eu sunt foarte deschisă, ele sunt tinere, probabil că au altă atitudine terapeutică, a clinicilor de unde vin, iar eu sunt foarte deschisă și le las să facă așa cum știu ele și încerc să mă adaptez eu. Cred că vom face o echipă bună împreună. Asta a fost cea mai mare durere a noastră, că nu am avut gărzile acoperite. A fost foarte greu, dar Dumnezeu ne-a ajutat și am trecut de perioada aceea. Este un lucru extraordinar pe care nu eu l-am rezolvat, ci echipa de conducere, dincolo de dotarea care s-a făcut. Pentru că și asta contează foarte mult, ca să atragi medici noi, iar pacienții să fie mulțumiți”, a declarat medicul Gabriela Dumitru.
În curând, screening-ul mamar se va putea realiza și la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia.
Recent, unitatea spitalicească a fost dotată cu un mamograf Siemens digital cu tomosinteză, un aparat de ultimă generație, pentru diagnosticarea cu acuratețe a cancerului mamar în fază incipientă. Mamografia cu tomosinteză este o formă avansată a mamografiei, fiind formată din multiple imagini ale sânului din unghiuri diferite, creând o imagine 3D a întregului sân, reducând problema suprapunerilor țesutului mamar și, implicit, numărul rezultatelor fals-pozitive sau fals-negative.
Această metodă poate fi comparată cu diferența dintre o examinare radiografică și o examinare computer tomografică. Aparatul este montat, camera este pregătită, însă mai trebuie așteptat puțin până la obținerea unui aviz…pentru a putea fi pus în funcțiune.
Tot în zona radiologiei și imagisticii medicale, adăugăm faptul că la Spitalul Județean este deja funcțional un aparat radiologic performant, cu un design inovativ.
Se pot realiza, astfel, radiografii de plămâni, de coloană cervicală, de craniu, de bazin, genunchi, membre inferioare, membre superioare, de coloană… Echipamentul permite deplasarea mesei în poziție verticală, se poate înclina, are un tub deasupra mesei care se fixează în funcție de radiografia de executat, putându-se efectua la distanțe diferite. Totul este digital. Imaginea este afișată pe ecrane și poate fi transmisă chiar online pe secția unde este internat bolnavul. Claritatea imaginii este foarte bună, iar binecunoscutele „casete cu filme” au dispărut „din peisaj”. S-au făcut, astfel, economii foarte mari, iar pacientul beneficiază de servicii de calitate.