comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Măsuri de protecție împotriva inundațiilor

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
16/03/2018 | Lege si Ordine

Urmare a creșterii nivelurilor și debitelor pe Fluviul Dunarea, începând cu data de 06.03.2018, în zona localității Fetești, pe brațul Borcea, mal stâng, apele au pătruns în albia majoră ajungând pe data de 15.03.2018 la primul dig local de apărare.

În acest moment nu sunt în pericol de a fi inundate zonele locuite.

Evoluția fenomenului este monitorizată permanent de către Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (S.V.S.U.), în colaborare cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Ialomița (S.G.A.).

Prognoza evoluției viiturii pe brațul Borcea, emisă astăzi 16.03.2018 de catre I.N.H.G.A., arată o creștere a nivelului până pe data de 23.03.2018 cu 65 cm, depășindu-se astfel cota de atenție în zona localității Fetești cu 15 cm.

În cazul apariției unor situații critice, S.V.S.U. Fetești, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Ialomița si S.G.A. Ialomița vor interveni cu forțe umane, materiale și utilaje, pentru protejarea zonelor locuite.

Cetățenii care locuiesc în zone inundabile au datoria de a se implica în aceste activități de gestionare a situațiilor de urgență generate de inundații, prin:

• Acceptarea faptului că locuirea într-o zonă inundabilă comportă riscuri.

• Adoptarea de măsuri proprii pentru reducerea riscului la inundaţii la locuinţe şi anexe gospodăreşti cu respectarea cadrului legal privind construirea şi locuirea.

• Respectarea, cunoaşterea şi aplicarea deciziilor organelor cu atribuţii şi responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă privind protecţia, intervenţia, evacuarea şi refacerea în cazul producerii inundaţiilor.

• Participarea ca voluntari la acţiunile de salvare – evacuare a populaţiei afectate de inundaţii, precum şi la acţiunile de refacere.

• Încheierea de asigurări pentru cazuri de inundaţii.

• Cunoaşterea modului de comportare înainte, în timpul şi după trecerea inundaţiilor.

PREȘEDINTELE C.J.S.U. IALOMIȚA, PREFECT, GIGI PETRE

În legătură cu:  Ialomița: Avertizări hidrologice – cod galben