Ialomița: Liberalul Dragoș Soare, pe lista de candidați la europarlamentare
Europarlamentarul liberal Cristian Bușoi, vicepreședinte al PNL și candidat la alegerile pentru Parlamentul European, a susținut vineri, 5 aprilie, o conferință de presă la sediul PNL Ialomița, alături de consilierul județean Dragoș Soare, candidat la alegerile europarlamentare și secretar general al PNL Ialomița și de președintele PNL Ialomița, Gheorghe Tinel.
În contextul alegerilor pentru Parlamentul European, care vor avea loc pe 26 mai, Cristian Bușoi a subliniat că acel moment va fi unul foarte important, pentru că „PSD va pierde întâietatea pe scena politică românească și va fi un semnal foarte clar, în primul rând în ceea ce privește acești doi ani și jumătate de guvernare și încălcarea tuturor promisiunilor, iar în al doilea rând va fi un semnal în ceea ce privește viitorul României în UE”.
Cristian Bușoi este de părere că PSD, prin ceea ce a făcut în ultima perioadă, a îndepărtat România de Uniunea Europeană, a pus în pericol relația României cu partenerii europeni, a pus în pericol absorbția fondurilor europene și a pus în pericol influența pe care România o poate avea la nivel european.
„Mesajul nostru este foarte clar. Vrem România în primul rând în Uniunea Europeană, vrem să fim respectați, vrem să profităm de toate oportunitățile, vrem să ne creștem influența, iar aici PNL este într-o poziție privilegiată, pentru că face parte din familia popular-europeană, cel mai mare grup politic din PE. În acest moment, conduce cele trei instituții cheie ale UE și are un cuvânt greu de spus. (…) PNL vine în fața dumneavoastră cu o listă de oameni puternici. Pe de o parte sunt primii zece, să spunem, deși obiectivul nostru este mai ambițios de zece, pe care sondajele de opinie astăzi ni-i arată ca fiind eligibili, europarlamentari în funcție, care și-au făcut datoria (…)”, a declarat Cristian Bușoi.
Parlamentarul european a susținut că principalul său obiectiv în mandatul următor este cel legat de spitalele regionale, șansă oarecum ratată în acest exercițiu financiar „exclusiv din vina actualului guvern”. Acesta a catalogat-o ca fiind „o crimă în adevăratul sens al cuvântului”, având în vedere mortalitatea din spitale, care este încă mare, din cauze care puteau fi evitate.
„O cauză a acestei mortalități este infrastructura spitalicească. Faptul că avem spitale vechi, nedotate corespunzător, cu circuite din secolul trecut, cu riscuri foarte mari de infecții intraspitalicești. Ori, cred că să fi avut șansa să ai câteva sute de milioane de la Uniunea Europeană și să nu faci cele trei spitale regionale în acest exercițiu financiar și apoi celelalte cinci în următorul exercițiu financiar, dați deoparte faptul că s-au promis toate opt, trei din fonduri europene, cinci din fonduri naționale, trecute în programul de guvernare… dați-mi voie să spun că a fost o minciună, un cinism, ca să atragă voturi. Dar să ai totuși bani europeni și să nu faci nimic pentru a începe construcția acestor spitale, mi se pare de neacceptat”, a mai spus acesta.
Cristian Bușoi a mai vorbit și despre absorbția fondurilor pentru infrastructură, în special rutieră, pentru agricultură, educație, formare profesională, IMM-uri, subiecte care vor fi abordate mai detaliat în perioada următoare.
De asemenea, ialomițeanul Dragoș Soare, actual consilier județean, s-a declarat foarte bucuros pentru șansa de a fi pe listă la alegerile europarlamentare, fiind de părere că, deși nu este pe un loc eligibil (locul 22), este „o onoare să reprezinte un partid istoric, un partid puternic”.
„Am decis să intru în această luptă tocmai pentru că am conștientizat acest lucru. Am 39 de ani, administrez o afacere, am peste 20 de angajați, am responsabilități zilnice în ceea ce privește asigurarea salariilor, am responsabilități față de familie, față de societatea în care trăiesc și în care îmi desfășor activitatea și consider că dacă pot veni cu valoare adăugată, e datoria mea să o fac. Prin activitatea pe care am prestat-o până acum, fie că am fost în mediul privat, fie că am fost în sectorul public, ca director al Direcției Agricole, sau consilier județean, am încercat să demonstrez că sunt un tip echilibrat, că intențiile mele sunt oneste, nu am încercat să vând doar imagine sau o formă, ci și fond. Și doresc ca aceia care mă evaluează să o facă, mai ales activitatea din ultimii ani. Am lansat teme care țin de dezvoltarea orașului, care țin de dezvoltarea județului, țin de o altă abordare, una echilibrată. Nu ne mai putem permite să avem dezechilibre și oameni care nu știu să gestioneze fie societatea, fie banii publici. E un moment în care trebuie să spunem adevăruri multe, dureroase pentru unii și lumea trebuie să decidă. Eu am decis să fiu parte al acestui moment și să pun umărul ca societatea românească, oamenii din Slobozia, din Ialomița, să înțeleagă că singura noastră șansă este să avem un parcurs european și singura noastră șansă este lângă Europa. (…) Nu am avut niciodată pretenții de vector de imagine, întotdeauna mi-am dorit să fiu într-un angrenaj, o rotiță importantă, care să facă diferența. Și am demonstrat, cred, prin faptul că am reușit să dislocăm primari care erau mai mult decât înrădăcinați în localitățile respective, prin seriozitate, prin muncă. Iar ultimul exemplu a fost la Fierbinți, unde diferența a fost de șase voturi. Dacă nu eram și eu o rotiță din acea echipă, noi nu puteam schimba primarul acolo”, a declarat Dragoș Soare.
Gheorghe Tinel, președintele PNL Ialomița, este de părere că PNL va obține un scor foarte bun la alegerile europarlamentare, iar în următoarea perioadă, mai ales în campania electorală, va intensifica acțiunile asupra PSD, principalul adversar politic.
În cadrul conferinței de presă, președintele PNL Ialomița a adus în discuție și concluziile unui raport al Curții de Conturi din 15 martie 2019, care a efectuat un audit prin 2017 la primăria orașului Fierbinți și care scoate în evidență „hoții de aproape 20 de miliarde, plăți repetitive către două firme din Constanța și Mediaș”, subiectul fiind înființarea școlii de arte și meserii din localitate.
De asemenea, a reclamat modul în care social-democrații au votat recent în Senat pentru ca localitatea Căzănești să rămână la statutul de oraș și nu comună, așa cum au decis locuitorii prin referendum, susținând că va redepune acest proiect în toamnă, „până când PSD va obosi să voteze împotrivă”.
Totodată, a avertizat autoritățile din municipiul Slobozia că apa furnizată locuitorilor este încă nepotabilă, iar locuitorii s-au săturat „să care apa cu sacaua”.