Ialomița: Lansarea primei reţele informaţionale ortodoxe din România

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

„Lansarea primei reţele informaţionale ortodoxe din România – Mesajul Bisericii în presa laică” şi „Consolidare şi restaurare Biserică Sfântul Nicolae Hagieşti” au fost principalele teme ale conferinței de presă organizate marți, 25 noiembrie, de Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, la sala „Amfiteatru” a Centrului Socio-Cultural „Episcopul Damaschin”.

retea ortodoxa

Pe lângă lansarea reţelei informaţionale web a Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, a fost lansată și cartea „Biserică şi internet, real şi virtual”, autor Ing. Cătălin Ion. În cadrul aceleiași conferințe a fost prezentat și proiectul legat de biserica parohială Hagieşti, Protopopiatul Urziceni, care a primit finanţare în valoare de 200.000 de euro prin Axa IV Leader PNDR 2007-2013, dar și despre alte proiecte aflate în desfășurare, precum Festivalul de film scurt FAO 2014 – “Filmul Anului Ortodox”, aflat la prima ediţie.

Reprezentanții Episcopiei Sloboziei și Călărașilor susțin, ca perspective de viitor, realizarea revistei electronice automatizate a reţelei web a Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor şi realizarea de site-uri web pentru fiecare parohie din cadrul Eparhiei, harta bisericilor şi mănăstirilor din episcopie, prin accesarea automată a bazelor de date existente, dezvoltarea radioului on-line, dezvoltarea televiziunii on-line.

De asemenea, au în vedere realizarea Calendarului Ortodox – Sinaxar dezvoltat, a unui software care să asigure accesarea interactivă a Bibliei, digitalizarea manuscriselor şi icoanelor valoroase, care riscă să fie supuse degradării fireşti, odată cu trecerea timpului, alcătuindu-se, astfel, o bibliotecă virtuală de valoare – inclusiv indexarea relicvelor bisericeşti şi cartografierea lor, dezvoltarea unui mediu sigur pentru navigarea pe internet, pentru toate categoriile de vârstă, în cadrul reţelei, prin extinderea a ceea ce astăzi se numeşte – tot în cadrul reţelei – Motor de Căutare, realizarea unui site cu sfaturi practice şi magazin virtual, dar și alte servicii de legătură.