comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Jandarmeria scoate câinii la patrulare pe străzile municipiului Slobozia

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
10/06/2014 | Locale Ialomita

Începând din această lună, jandarmii vor executa, în premieră, misiuni de ordine publică în municipiul Slobozia însoțiți de câini ciobănești germani alsacieni.

Aceste patrule mixte vor fi prezente pe stradă în intervalul orar 22.00 – 5.00, având ca misiune asigurarea și menținerea ordinii și liniștii publice. Misiunile de patrulare pe raza municipiului Slobozia vor fi executate cu șapte câini, cu vârste cuprinse între doi și patru ani. Dacă situația o impune,  acești câini vor fi prezenți în orice colț al județului, la misiuni de asigurare și restabilire a ordinii publice, misiuni cu grad ridicat de risc.

Câinii sunt special antrenați pentru misiuni de patrulare și intervenție, au sute de ore de antrenamente la activ, sunt puternici și inteligenți. Trebuie spus că fiecare câine are un instructor jandarm alături de care va merge în misiuni, va răspunde doar la comenzile acestuia și îl va ajuta la prinderea infractorilor.

Câinii fac zilnic câte șase ore de pregătire, pentru misiuni între șapte și maxim zece ore, au normă de hrană, program de odihnă, iar în viitor pot  obține și grade.  Mai sunt în pregătire alți doi câini (printre care și un Rottweiler), cu vârsta până la un an, care, în perioada următoare, vor fi testați la Sibiu în vederea atestării.

Este important ca atunci când vedeți astfel de patrule jandarm – câine să nu vă impacientați, iar la cererea jandarmilor să vă supuneți somațiilor legale.

Reprezentanții Jandarmeriei Ialomița susțin că prezența în stradă a patrulelor canine este un factor în plus de siguranță, în condițiile în care pe perioada verii cetățenii sunt prezenți pe străzi, la terase, în parcuri, până la ore târzii în noapte.  În același timp, va fi un semnal de alarmă pentru cei certați cu legea.

Câinii vor purta în permanență botnițe și vor fi ținuți în lesă, însă trebuie evitat contactul direct cu aceștia. Ei sunt dresați și instruiți pentru a interveni în situații limită, când un jandarm este atacat, când surprinde un infractor, astfel că este periculos, în special pentru copii, să intre în contact direct cu câinele. Deși nu se poate întâmpla nimic grav, având botniță și lesă, trebuie evitate situațiile în care un copil ar putea să se sperie de o reacție imprevizibilă a câinelui.

Totuși, să nu uităm că ei sunt antrenați să prindă infractori, astfel că dacă va fi cazul, ei vor fi lăsați fără botniță și fără lesă. Infractorul va fi prins de mână, va fi trântit la pământ și imobilizat cu dinții până când instructorul jandarm îi va da o nouă comandă.

Printre câinii deja instruiți se află și doi campioni naționali, care vor participa la începutul lunii iulie la un  concurs chinologic internațional ce se va susține la Hermes Slobozia.

Astfel de patrule au existat înainte de 1989 la Miliție, însă la câțiva ani după Revoluție acestea au fost desființate.