Ialomița: Fostul „Aerodrom Alexeni”, scos la licitație. Valoarea investiției într-un aeroport regional, estimată la aproximativ 150 de milioane de euro.
Consilierii județeni vor lua în discuție, în cadrul ședinței de joi, 30 iulie, un proiect de hotărâre care vizează concesionarea prin licitație a unor bunuri aparținând domeniului public al județului Ialomița pentru realizarea obiectivului de investiții ”Proiect de dezvoltare regională Alexeni”.
Județul Ialomița deține în domeniul public bunurile imobile ce au compus fostul „Aerodrom Alexeni”, constând în teren arabil și construcții. Aceste bunuri pot fi exploatate în vederea obținerii unor venituri cât mai mari de către județul nostru.
„Trei ani am încercat să găsim un potențial finanțator. Am încercat să promovăm acest obiectiv prin ambasade, consulate, fonduri de investiții. La acest moment avem șapte solicitări de la diferite societăți comerciale din Canada, din Europa, din zona Orientului Mijlociu. Sunt fonduri de investiții interesate. Nu întâmplător scoatem la licitație acest obiectiv. Am avut nevoie de timp, a trebuit să facem și un studiu de oportunitate, care să scoată în evidență ce este mai bine pentru acel aeroport, pentru acea zonă, și avem date care ne permit să scoatem la licitație acest obiectiv, cu speranța că vor exista și agenți economici interesați”, a declarat președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru.
Fostul Aerodrom Alexeni dispune de o pistă betonată de 2.500 m lungime, cu o lățime de 80 m, bretele adiacente de 1.000 m, hangar și spații administrative. Întreg ansamblul – clădiri administrative, dormitoare, pistă, hangar, magazii, depozite subterane, ce au făcut parte din cadrul unei unități militare – se întinde pe o suprafață de aproape 350 de hectare, din care 210 ha reprezintă teren arabil. Dintre toate construcțiile fostului aeroport, mai bine conservată este pista și rețelele aferente, însă vechile clădiri administrative sunt într-o stare de degradare avansată, multe din elementele structurale lipsesc sau sunt distruse. În aerodrom există și un hangar de aviație care nu este utilizat, având o suprafață utilă de 2.000 m’, construit pe o platformă din beton. Terenul fostului aerodrom este racordat, prin intermediul străzii Unității, la Drumul Național 2 A (Urziceni-Slobozia) și la intravilanul comunei Alexeni (2 km). De asemenea, terenul era racordat la rețeaua de căi ferate, linia fiind în prezent dezafectată. Incinta aerodromului este împrejmuită parțial cu gard de sârmă ghimpată, iar către str. Unității are poarta de acces auto și pietonală metalică și gard metalic. Utilitățile zonei: curent electric, canalizare tip decantoare, apă de la puțuri proprii.
„Din studiul de oportunitate s-au desprins trei direcții de investiții: aeroport de importanță regională, care să funcționeze ca aeroport comercial pentru pasageri, având facilitate pentru transport de marfă și operațiuni aviație generală și de afaceri, centru de instruire sintetică pentru piloți, simulator de zbor pentru aeronave tip Airbus A320, hangar de mentenanță de nivel complex pentru aeronave și crearea centrului de pregătire profesională tehnico-inginerească”, a mai precizat Victor Moraru.
Costurile estimative ale primei investiții s-ar ridica la 780.561.800 lei (aproximativ 150 milioane de euro), iar proiectul ar putea fi finalizat în patru – cinci ani.
Durata estimată a concesiunii este propusă la 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire potrivit prevederilor legale în vigoare, având în vedere că proiectul de dezvoltare regională propus presupune investiții considerabile, fiind necesară o perioadă lungă pentru recuperarea acestora pe de o parte, iar pe de altă parte, durata de amortizare pentru construcții aeroportuare se situează între 32 și 48 de ani.
Valoarea redevenței minime solicitată de C.J. este propusă la valoarea de 4.108.276,51 lei/an.
Ca facilitate pentru potențialii ofertanți, în documentația de atribuire s-a stabilit ca valoarea plătită pe an de către Concesionar să fie de 10% din valoarea redevenței, până la finalizarea lucrărilor de execuție pentru obiectivele investiționale ale ,,Proiectului de dezvoltare regională Alexeni”, dar nu mai mult de 6 ani pentru investiția în Aeroportul de importanță regională și nu mai mult de 3,5 ani pentru celelalte obiective (componente) ale ,,Proiectului de dezvoltare regională Alexeni”.
Dacă la sfârșitul perioadei stabilite de 6 ani, respectiv 3,5 ani, Concesionarul nu va finaliza Investiția (finalizarea lucrărilor de execuție la investiția de bază) care a făcut obiectul Contractului de Concesiune, Concesionarul va plăti Concedentului întreaga valoare a redevenței pentru această perioadă.
Astfel, în cadrul strategiei de dezvoltare a județului Ialomița, Consiliul Județean Ialomița dorește să reintroducă în circuitul economic și social al județului construcțiile neutilizate ce au aparținut fostului aerodrom Alexeni, care reprezintă un element de potențial de creștere a atractivității economice a regiunii, prin reabilitarea sau reconversia lor, în conformitate cu legislația în vigoare.
Aerodromul Alexeni a fost construit în anul 1954 pe un teren cu suprafaţa de 197,8 ha având destinaţia de bază de aviaţie pentru protecţia spaţiului aerian în zona oraşului Bucureşti şi împrejurimile sale. Baza militară de aviaţie a fost abandonată în martie-aprilie 2001. Câţiva ani înainte de a fi abandonată, baza a fost folosită parţial, numai pentru aeronave mici care necesită doar aproximativ 800 m de pistă pentru aterizare-decolare. În anul 2002, aerodromul militar Alexeni a fost dezafectat.
Aerodromul Alexeni se află dispus la 6 kilometri est de oraşul Urziceni şi 3 kilometri nord-est de comuna Alexeni, capul de sud-est al pistei fiind la 1,7 kilometri nord de calea ferată şi şoseaua Urziceni-Slobozia şi 2,2 kilometri de râul Ialomiţa. Terenul se află în proximitatea capitalei țării – București (la numai 66 km), precum și în apropierea unor importante centre urbane – la 70 de km față de Ploiești, la 60 km față de Buzău, 55 km față de Slobozia, 101 km față de Călărași și la 201 km de Constanța.
La propunerea unor investitori interesaţi, a opţiunilor de finanţare şi a strategiei de dezvoltare regională (în concordanţă cu strategia de dezvoltare a judeţului), Consiliul Judeţean Ialomiţa a contractat realizarea acestui studiu de oportunitate care analizează opţiunile (funcţiunile propuse) aferente concesiunii bunurilor identificate, astfel încât concesiunea rezultată să fie realizabilă şi fezabilă, atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere economic legal, cu respectarea totodată a normelor de protecţie a mediului. În acest context, s-a evidenţiat între scenariile proiectelor de dezvoltare regionale, cel al realizării unui aeroport de importanţă regională.
Prin acest proiect de dezvoltare se poate restabili funcționalitatea ca şi aeroport comercial pentru pasageri și transport de marfă (cargo) şi operațiuni de aviaţie generală şi de afaceri. Se va ţine cont de faptul că Alexeni este cea mai bună opţiune de aeroport alternativ pentru Aeroportul Bucureşti-Otopeni, datorită poziţiei şi condiţiilor meteorologice pe care le are.
„Aeroportul de la Alexeni poate să devină cea mai mare investiție din județul Ialomița după 1990. Suntem optimiști, am lucrat foarte mult la acest obiectiv și ar fi frumos ca în următoarele luni să identificăm și un investitor care, în următorii 6 ani, să ajute la dezvoltarea zonei de Vest a județului Ialomița, pentru că acest obiectiv cu siguranță va influența din punct de vedere economic și social aproape jumătate din județul Ialomița. Credem că de la Căzănești și până la Fierbinți lucrurile se vor schimba mult în bine”, a mai spus Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă susținute luni, 27 iulie.