comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Focarul de COVID-19 de la Centrul de Îngrijire și Asistență din Slobozia începe să piardă din putere

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
28/07/2020 | Locale Ialomita

Situația de la Centrul de Îngrijire și Asistență din Slobozia, unde 82 de persoane au fost infectate cu virusul SARS-CoV2, dintre care trei au decedat, începe să se îmbunătățească.

La ora actuală, potrivit directorului general adjunct al DGASPC Ialomița, Neculai Badea, mai sunt 40 de persoane testate pozitiv, dintre care 8 sunt internate în spital, iar 32 sunt încă în Centrul de Îngrijire și Asistență Slobozia, existând dificultăți de internare din cauza capacității reduse a spitalelor de a-i prelua.

Amintim faptul că focarul de la Centrul de Îngrijire și Asistență Slobozia a pornit de la o infirmieră care, deși nu avea simptome, a ieșit pozitiv în momentul în care personalul centrului a fost testat. A fost de ajuns ca între timp ea să răspândească virusul printre beneficiari.

Angajații Centrului sunt în prezent izolați la locul de muncă, în tură de două săptămâni. Sunt obosiți, stresați, speriați și prea puțini pentru nevoile centrului. Săptămâna trecută au încercat să atragă atenția asupra problemelor lor printr-un protest în curtea instituției.

Neculai Badea
Neculai Badea

„Sunt condiții temporare. Facem tot posibilul să îmbunătățim condițiile de muncă ale acestora. Stresul, oboseala angajaților sunt justificate. Încercăm să le fim alături, să-i mobilizăm și să putem face față acestei perioade, care nu este deloc bună, să-i spunem… Nu s-au mai înregistrat decese în ultima perioadă. Cele trei persoane care au decedat aveau și multiple afecțiuni. Astfel, o persoană de 92 de ani, o altă femeie de peste 32 de ani care avea și un cancer în metastază, dar și un alt beneficiar cu multiple afecțiuni. De fapt, toți beneficiarii acestui centru au diverse probleme. 60 sunt cu handicapuri grave, iar 62 cu handicapuri accentuate. Astfel că sunt predispuși la acest virus, având în vedere bolile de care suferă și gradul de imunitate scăzut”, a precizat Neculai Badea.

În județ mai sunt probleme la Centrul pentru Persoane Vârstnice Balaciu, unde doi angajați sunt testați pozitiv. Unul dintre ei este soția unui angajat al primăriei Balaciu, testat pozitiv.

„Sperăm să nu înregistrăm creșteri și în alte centre. Centrele nu sunt închise, cu excepția Centrului de Îngrijire și Asistență de la Slobozia și Centrul de la Balaciu. Restul centrelor pot primi beneficiari, în condiții de securitate maximă. După ce îi testăm, vor sta în izolare o perioadă de 14 zile, apoi vor putea interacționa cu ceilalți beneficiari. La centrele de copii nu sunt probleme până în prezent și sperăm să nu existe nici în continuare”, a mai spus directorul adjunct al DGASPC Ialomița.