comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Focare de rujeolă în Slobozia și Țăndărei

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
24/11/2017 | Locale Ialomita

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă a crescut în ultima perioadă, în special în rândul copiilor nevaccinați, iar la nivelul județului Ialomița se înregistrează în momentul de față focare de boală în Țăndărei și Slobozia.

Având în vedere faptul că singura măsură de protecție împotriva acestei boli, uneori fatală, este vaccinarea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență RECOMANDĂ CU TĂRIE părinților care nu au supus minorii la acest tratament preventiv, să se adreseze medicilor de familie în cel mai scurt timp și să meargă cu copiii la vaccinare.

Un copil, în vârstă de un an și o lună, din Țăndărei, a murit recent de rujeolă.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, copilul era nevaccinat. Acesta este al 36-lea deces cauzat de rujeolă, confirmat serologic în România, numărul total de cazuri confirmate raportate până în data de 17 noiembrie fiind de 9.900.

Numărul cazurilor de rujeolă crește vertiginos, numai în săptămâna 13 – 17 noiembrie fiind raportate alte 78 de cazuri noi, confirmate în zece județe, printre care și în Ialomița 12 cazuri.

De asemenea, în săptămâna 20 – 24 noiembrie, au fost raportate încă 46 de cazuri noi, confirmate în șapte județe, printre care Ialomița cu 7 cazuri.

Informații despre rujeolă

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă, 1 are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.

Rujeola se transmite atunci când o persoană infectată tușește sau strănută și cauzează în general afecțiuni respiratorii.

Virusul se răspândește cel mai adesea în perioada de incubație a bolii, atunci când pacientul nu știe că este bolnav și nu prezintă nici un simptom. Bolnavul este contagios cu 4 zile înainte ca erupția cutanată tipică să apară și încă 4 zile dupa aceea.

În România, 9 din 10 părinți își vaccinează copiii.

VACCINUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI (POJARULUI) PROTEJEAZĂ COPIII ÎMPOTRIVA ACESTEI BOLI!!!