comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Focar de tifoză aviară la Grindu

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
16/12/2015 | Locale Ialomita

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița (D.S.V.S.A. Ialomita) informează: într-o exploatație de creștere a păsărilor  – găini ouă consum, cu un efectiv de aproximativ 103.000 capete, din comuna Grindu, a fost depistată tifoza aviară.

Primele manifestări ale bolii au aparut în după-amiaza zilei de 09.12.2015, când medicul veterinar de liberă practică cu contract de prestări servicii a constatat creșterea numărului de păsări moarte la una dintre hale și a anunțat D.S.V.S.A. Ialomița.

O echipă din cadrul D.S.V.S.A. Ialomița s-a deplasat la fața locului pentru evaluarea stării de sănătate a întregului efectiv de păsări si investigatii epidemiologice. Având în vedere creșterea continuă a pierderilor prin mortalitate, semnele clinice foarte puțin exprimate, au fost prelevate probe de sânge pentru investigații în direcția unor boli virale, precum și cadavre care au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București – Laboratorul Național de Referința Bacteriologie (I.D.S.A. București – L.N.R. Bacteriologie), pentru investigații și diagnostic de certitudine în direcția bolilor bacteriene.

În data de 15.12.2015, I.D.S.A. București – L.N.R. Bacteriologie a emis buletinul de analiză conform căruia, din cadavrele de păsări a fost identificată și tipizată Salmonella Gallinarum.

D.S.V.S.A. Ialomița a convocat în regim de urgență Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomița pentru aprobarea programului de măsuri și a declarat/notificat tifoza aviară. Conform prevederilor legislației în vigoare, efectivul infectat va fi eliminat.

Tifoza aviară este o boala produsă de Salmonella Gallinarum, imobilă, care produce îmbolnavire și pierderi prin mortalitate la păsări dar ale cărei implicații în  cazuri de toxiinfecții alimentare la oameni sunt nesemnificative. Importanța bolii este dată de pierderile economice deosebite pe care le produce sectorului intensiv de creștere.