Ialomița: Fenomenul infracţional în sectorul silvic tinde să devină din ce în ce mai complex
Miercuri, 31 ianuarie, Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița și-a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, un scurt bilanț al activității desfășurate pe parcursul anului trecut.
Potrivit comisarului șef de poliție Ivan Cristian, inspectorul șef al IPJ Ialomița, în perioada analizată, eforturile polițiştilor, în cooperare cu jandarmeria şi poliția locală, au fost canalizate spre întărirea sentimentului de siguranță a cetățeanului în mediul stradal, o mare parte din efective acționând în zonele identificate cu risc criminogen, fiind organizate şi efectuate 16 razii, 884 acţiuni cu efective lărgite şi 6.596 controale directe.
„În anul 2017, infracţiunile stradale au înregistrat un trend descendent, reprezentând o scădere cu 12% față de anul 2016. Scăderi semnificative au fost înregistrate la infracțiunile de furt de auto (60%), tâlhăriile comise pe stradă (36%), tâlhării prin smulgere (40%), furtul (4%), furt din locuință (2%). (…)
Modul de repartizare a efectivelor ce acţionează în stradă pentru menţinerea ordinii publice pe raza localităţilor urbane şi rurale, a avut ca rezultat pozitiv intervenţia operativă la evenimentele sesizate de către cetăţeni, prin S.N.U.A.U. 112, 79% din intervenții fiind realizate sub 10 minute. În perioada supusă analizei, în incinta și zona adiacentă unităților de învăţământ preuniversitar, au fost sesizate cu 20 mai puține infracțiuni față de anul 2016, periodic fiind redimensionate dispozitivele de siguranţă publică prin suplimentarea patrulelor mixte poliţist – jandarm sau constituirea de patrule independente de jandarmi sau poliţişti din cadrul altor structuri. Efectivele Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au reușit recuperarea prejudiciului într-un procent de 74% în anul 2017, o creștere semnificativă față de anul 2016.
Criminalitatea contra patrimoniului a reprezentat una dintre cele mai importante grupe de infracțiuni, în jurul căreia s-a concentrat activitatea inspectoratului, înregistrându-se o ușoară scădere a acestui gen de infracțiuni. Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic constituie o prioritate a poliţiei, în condiţiile în care acesta tinde să devină din ce în ce mai complex, având implicaţii deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale.
De evidențiat este faptul că în perioada supusă analizei s-a reușit confiscarea a peste 11.000 m3 material lemnos (cu aproape 9.000 m3 mai mult decât anul 2016), în valoare totală de 1.828.040lei. În cadrul Planului comun de acţiune ,,STOP BRACONAJULUI 2017’’, la nivelul judeţului Ialomița au fost executate în sistem integrat acţiuni şi controale pe fluviul Dunărea şi în zona inundabilă dig-mal, respectiv pe drumurile publice, în pieţe/târguri, reușindu-se confiscarea a peste 1.400 kg de pește, a 67 de unelte de pescuit și a 3 ambarcațiuni.
Sperăm în 2018 să îmbunătățim considerabil rezultatele bune, să avem mai mare succes, să ne concentrăm cu mai mare atenție pe problemele sesizate, pe problemele ridicate de societate și să reușim să ținem fenomenul infracțional sub control”, a declarat Ivan Cristian.