comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Există pestă porcină în mediul silvatic. Caz confirmat – mistreț, Fondul de vânătoare 12 Săveni

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
07/12/2018 | Lege si Ordine

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației că, în data de 06.12.2018, a fost confirmat un caz de pestă porcină africană la un mistreț vânat pe Fondul de Vânătoare 12 Săveni.

Până la data actuală pe acest fond de vânătoare nu au mai fost confirmate cazuri de boală la mistreți vânați.

Apariția acestui caz de boală confirmă faptul că în mediul silvatic există virus circulant ceea ce poate duce, în cazul nerespectării tuturor măsurilor stabilite pentru fiecare focar/caz de boală în parte, la extinderea bolii și apariția de noi cazuri/focare de boală pe teritoriul județului Ialomița.

Subliniem importanța respectării de către toate persoanele responsabile (proprietari de porcine, administratori ai fondurilor de vânătoare, Unitățile Locale de Sprijin) a măsurilor impuse pentru eradicarea bolii pe teritoriul județului Ialomița.

Informăm crescătorii de porcine că deși D.S.V.S.A. Ialomița depune toate eforturile în vederea ridicării restricțiilor impuse în localitățile afectate de boală, sunt încă proprietari de exploatații nonprofesionale care încalcă măsurile stabilite, fapte ce pot duce la prelungirea perioadei de restricții și extinderea bolii.

Astfel în data de 05.12.2018, în urma unei sesizări, reprezentanții D.S.V.S.A. Ialomița, împreună cu reprezentanți ai I.P.J. Ialomița și ai Unității Locale de Sprijin Sudiți au verificat un număr de trei exploatații de pe raza localității Sudiți, constatând că proprietarii acestora nu au respectat măsurile de restricții impuse pentru combaterea focarelor de boală confirmate în această localitate, în sensul că, deși repopularea exploatațiilor cu porcine pe teritoriul localității Sudiți este încă interzisă, aceștia au achiziționat, din diverse exploatații, neindentificate la data controlului, porcine necrotaliate.

Toate porcinele identificate au fost eutanasiate, fiind prelevate probe specifice pentru analizare în direcția pestei porcine africane. Ulterior cadavrele au fost dirijate pentru incinerare către o unitate autorizată sanitar-veterinar.

Având în vedere încălcarea prevederilor Programului de Măsuri nr. 18203/19.08.2018, întocmit pentru combaterea focarelor de Pesta Porcină Africană din localitatea Sudiți, toți proprietarii au fost sancționați, conform prevederilor H.G. nr. 984/2005, cu modificările ulterioare, cu amendă în valoare de 3600 lei fiecare.

De asemenea acești proprietari nu beneficiează de despăgubiri în conformitate cu prevederile H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare.