Ialomița: Exerciţiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei şi a teritoriului pentru apărare – MOBEX IL-20
În perioada 19-23 octombrie 2020, în judeţul Ialomiţa, se desfăşoară Exerciţiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei şi a teritoriului pentru apărare, denumit „MOBEX IL-20″.
Activitatea este una de maximă importanţă, ea fiind aprobată prin Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. în baza căreia, periodic, Guvernul României, prin structurile abilitate, evaluează stadiul pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare. în conformitate cu prevederile art. 24 din Legea nr. 45/1994 privind apărarea naţională a României, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 17 din Legea nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, republicată.
Scopul exerciţiului vizează evaluarea potenţialului economic şi uman disponibil la nivelul judeţului Ialomiţa pentru asigurarea resurselor necesare susţinerii efortului de apărare, în situaţii care impun măsuri excepţionale, potrivit legii. în caz de mobilizare şi/sau război.
Exerciţiul este condus de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, structura de specialitate a Guvernului României în domeniul de referinţă, în cooperare cu reprezentanţi ai structurilor din Sistemul Naţional de Apărare. Ordine Publică şi Securitate Naţională (Ministerul Apărării Naţionale. Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale) şi ai ministerelor/autorităţilor de resort cu atribuţii pe linia pregătirii economiei şi a teritoriului pentru apărare (Ministerul Economiei. Energiei şi Mediului de Afaceri, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Lucrărilor Publice. Administraţiei şi Dezvoltării, precum şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor).
Exerciţiul de mobilizare se desfăşoară sub formă de aplicaţie metodică, pe baza unui scenariu semi-fictiv, adecvat îndeplinirii obiectivelor planificate, cu menţiunea că evenimentele prezentate nu au legătură cu situaţia geostrategică actuală şi respectă drepturile şi obligaţiile internaţionale ale României.
Relaţii suplimentare se pot obţine de la cabinetul preşedintelui Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.