Ialomița: Din nou protest spontan la Agenția pentru Protecția Mediului
Angajații Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița au protestat și joi, 16 martie, între orele 14.00 – 15.00, în fața instituției, față de inechitățile salariale din sistem, după ce marți, 14 martie, au întrerupt programul de lucru timp de două ore, între 10.00 și 12.00.
„Astfel de proteste spontane sunt în toată țara. Sunt în continuarea protestelor inițiate acum două zile. Acum am întrerupt programul timp de o oră. Suntem nemulțumiți de faptul că, în prezent, salariile angajaților APM Ialomița sunt cele stabilite în luna decembrie 2009, în contextul în care salariile colegilor noștri bugetari, din aceeași familie ocupațională, au făcut recent obiectul unor acte normative individualizate, crescând substanțial.
Nu considerăm că este firesc să fim discriminați ca și categorie de salariați, doar pe considerent numeric. În acest moment, în agenția națională și agențiile pentru protecția mediului din țară lucrează 1.845 de salariați. Până la acest moment, revendicările noastre nu au fost soluționate în niciun fel, astfel încât suntem cea mai discriminată și nesusținută guvernamental categorie de salariați plătită din fonduri publice.
Un consilier debutant are un salariu de 699 lei, iar cu vechime de 25 de ani în muncă are 988 lei. Un șef de serviciu are între 2.806 și 2.827 lei”, a afirmat reprezentantul protestatarilor, Alexandra Gănescu.
Federația Sindicatelor Unite din Mediu este alături de angajații Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și ai Agențiilor Județene pentru Protecția Mediului și solicită decidenților politici adoptarea de măsuri urgente pentru eliminarea discriminărilor salariale.
„Solicităm luarea unor măsuri în regim de urgență, pentru a nu intra în colaps sistemul pentru protecția mediului. (…) În domeniul protecției mediului sunt probleme: se reduce constant numărul de angajați calificați din sistem (unii angajați pleacă după o săptămână sau o zi de muncă, din cauza volumului mare de muncă și a salariului mic), va exista o lipsă a personalului calificat care să poată gestiona problemele complexe și diversificate din domeniul protecției mediului, imposibilitatea de a mai găsi soluții pentru accesarea fondurilor europene sau evitarea procedurilor de infrigment, luând în considerare că sunt necesari ani de zile pentru formarea profesională a angajaților în acest domeniu. Personalul „migrează” către alte instituții mai bine remunerate. (…)
Dacă revedendicările noastre juste nu vor fi soluționate favorabil, suntem deciși să declanșăm conflictul colectiv de muncă, întrerupându-ne activitatea pe timp nelimitat”, subliniază și președintele Federației Sindicatelor Unite din Mediu, Cristian Șoavă.