Ialomița: Demersuri pentru înființarea unui centru de zi specializat pentru copiii cu tulburări de comportament
Consilierii județeni au aprobat, la ședința din luna aprilie, mai multe proiecte de hotărâri care vizează înființarea unui centru de zi specializat pentru copiii cu tulburări de comportament, centru denumit „Prosocial” Slobozia.
Centrul va fi destinat organizării de activități de terapie pentru copiii cu tulburări de comportament și va avea cabinete terapeutice, sală de activități sportive, birouri pentru specialiști și personal, grupuri sanitare, vestiare, sală multifuncțională etc.
Practic, proiectele aprobate se refereau la aprobarea temei de proiectare, notei conceptuale și documentației tehnico-economice, faza SF, și a principalilor indicatori economici pentru obiectivul de investiții.
Conform datelor din rapoartele de activitate anuale ale D.G.A.S.P.C. Ialomița, în ultimii ani se constată o creștere a numărului de copii care prezintă tulburări de comportament, manifestă un comportament infracțional, consumă droguri sau se confruntă cu problema părăsirii domiciliului. În anul 2016, de exemplu, numărul copiilor cu tulburări de comportament, aflați în evidența DGASPC Ialomița, era de 18 cazuri, pentru ca, la sfârșitul anului 2024, să ajungă la 139 de cazuri. Acești copii fac obiectul intervenției din cadrul Centrului de consiliere și sprijin pentru copii și părinți, care funcționează în cadrul Complexului de Servicii pentru Evaluare, Consiliere și Sprijin Slobozia, dar acest centru oferă în special servicii de consiliere psihologică și nu este un serviciu specializat pentru copiii cu tulburări de comportament.
Prin înființarea unui centru de zi se va rezolva problema oferirii unor servicii specializate acestei categorii de copii vulnerabili, acoperindu-se astfel o nevoie identificată la nivelul județului Ialomița, formulată și în analiza de situație a Strategiei de dezvoltare a serviciilor sociale 2023 – 2030.
În ceea ce privește serviciile disponibile, DGASPC Ialomița administrează 16 servicii sociale destinate copiilor, dintre care două funcționează în regim de zi. Cele mai multe sunt localizate în mediul urban, cu precădere în municipiul Slobozia.
Cu toate acestea, există provocări semnificative în ceea ce privește accesul la servicii adecvate pentru copiii care fac parte din grupuri vulnerabile. Atât instituțiile publice, cât și centrele private se confruntă cu dificultăți în a oferi servicii adecvate copiilor care, din diferite cauze, ajung să nu se mai bucure de copilărie și să se confrunte cu diverse probleme încă din această perioadă a vieții lor.
Această situație subliniază necesitatea unei extinderi a serviciilor specializate și a unei distribuții mai echitabile a acestora în întreg județul. În plus, familiile copiilor cu tulburări de comportament au nevoie de suport emoțional și informațional de specialitate pentru a înțelege care este situația propriului copil și a învăța cum să gestioneze problemele cu care se confruntă, iar acest lucru ar trebui să se realizeze cât mai de timpuriu și fără costuri, pentru ca acest lucru să nu reprezinte un alt factor de stres pentru părinți. Nu în ultimul rând, faptul că cei mai mulți dintre copii manifestă tulburările de comportament în mediul școlar, dezvoltarea unui centru pentru acești copii va reprezenta și un sprijin pentru cadrele didactice de la școlile unde învață copiii.
Prin terapiile instituite în cadrul Centrului de zi specializat „Prosocial” Slobozia” se urmărește să se confere copiilor capacitatea de gestionare a propriilor probleme, de depășire a situațiilor prin care trec, astfel încât să reușească să se integreze și să-și îndeplinească rolurile lor sociale în acord cu vârsta.
Potrivit autorităților, se vor asigura în special servicii de consiliere psihologică, activități de remediere școlară, activități sportive, de terapie ocupațională, de socializare și petrecere a timpului liber, de autocunoaștere etc.
Această investiție va contribui semnificativ la îmbunătățirea vieții copiilor cu tulburări de comportament, oferindu-le șansa de a se dezvolta armonios, de a învăța comportamente prosociale, care să-i ajute să se integreze cât mai bine în societate. De asemenea, centrul va acorda o atenție deosebită susținerii părinților și implicării acestora în actul terapeutic, aceștia beneficiind de servicii de consiliere psihologică și asistență socială.
Investiția este estimată la valoarea de 5,1 milioane de lei, lucrările de construcție urmând să fie finalizate în 24 de luni.
DGASPC Ialomița va depune spre finanțare acest proiect în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027, pentru a putea acoperi o parte din costuri și a degreva, astfel, bugetul Consiliului Județean Ialomița, implicit al instituției.
Terenul alocat pentru realizarea obiectivului este situat în intravilanul municipiului Slobozia, în incinta Centrului de Recuperare pentru Copilul cu Handicap Sever Slobozia, aparține proprietății publice administrate de Consiliul Județean Ialomița și este transmis spre administrare D.G.A.S.P.C. Ialomița.