Ialomița: Cristi Ivașcu, din satul Rași, comuna Sălcioara, se remarcă în canotaj
Tinerețe, curaj, perseverență și hotărâre, acestea sunt doar câteva dintre calitățile de care orice sportiv la început de drum are nevoie pentru a putea ajunge la performanță. Aceste calități le deține și Cristian Ivașcu, un tânăr în vârstă de 19 ani, din satul Rași, comuna Sălcioara, calități ce au fost descoperite în anul 2009 de către un antrenor de canotaj.
Și a știut ce alege, pentru că, în ultimii ani, Cristi, împreună cu echipa, a reușit să obțină medalii de aur, argint și bronz, atât la campionate balcanice și europene cât și mondiale.
Cristi Ivașcu a fost selectat în decembrie 2009 de Macriș Dumitru, antrenor canotaj la CSS Triumf București. Cristi era clasa a VIII-a la școala generală din Lehliu Gară, județul Călărași, oraș aflat foarte aproape de comuna în care locuia. Antrenorul i-a văzut potențialul și i-a propus să vină la București. A fost singurul selectat din toată școala, datorită înălțimii – 1,82 metri.
„La prima vedere mi s-a părut interesant și mi-am zis să încerc. Părinții au fost de acord, astfel că la începutul lunii ianuarie 2010 am mers cu tata la București să vedem despre ce este vorba, mai ales că nu știam ce presupune acest sport, dar și alte detalii. Am decis să rămân chiar din acea zi, mutându-mă, astfel, la București. Ușor, ușor m-am adaptat multor situații noi și am reușit să mă integrez. A urmat pregătirea, una nici prea grea, dar nici ușoară”, spune Cristi Ivașcu.
După nici șapte luni, a participat la prima competiție, unde a câștigat medalia de bronz la proba de dublu vâsle. Atunci a început să prindă curaj și să-i placă din ce în ce mai mult acest sport. Anul următor a fost unul al schimbărilor. După un accident care a avut loc în timpul unui concurs susținut la Iași, antrenorul care îl selecționase pe Cristi a fost demis, iar echipajul descalificat. Însă, nu s-a lăsat învins. A continuat să practice acest sport cu un alt antrenor, respectiv Mihaela Petrescu, dar și Sosa Iuliana, cărora Cristi Ivașcu le multumește ca i-au fost alături și l-au îndrumat să ia cele mai bune decizii.
În 2012, pentru prima oară, a avut selecție pentru lotul României în vederea participării la europenele din Slovenia. A participat la proba 8+1 și a câștigat medalia de argint. A urmat campionatul mondial care s-a ținut la Plovdiv, Bulgaria, unde a tras în proba de 4 rame, însă a pierdut în fața italienilor la o sutime de secundă… Au urmat campionatul balcanic, tot la Plovdiv, Bulgaria, unde a tras în probele de 4 rame și 8+1 și unde a câștigat la ambele, iar următorul an a participat la campionatul european, proba de 4 rame, la Minsk, Belarus, unde a obținut medalia de argint, pierzând aurul tot în fața italienilor.
„Campionatul mondial s-a ținut la Trakai, în Lituania, unde am câștigat medalia de aur tot în proba de 4 rame, iar la campionatul balcanic, care a avut loc în Serbia, la Belgrad, am luat medalia de aur la ambele probe, de 4 rame și 8+1. Cea mai grea medalie obținută a fost cea de la campionatul mondial. A fost un cantonament lung și intens, dar cu ajutorul colegilor de barcă am reușit să urcăm pe cea mai înaltă treaptă a podiumului”, spune cu mândrie Cristi Ivașcu.
La sfârșitul anului 2013 a terminat junioratul. Și deja s-a gândit să treacă la alt nivel. A ales să accepte oferta clubului C.S. Dinamo. Nu i-a fost greu să se acomodeze cu noii săi colegi, mai ales în condițiile în care de partea cealaltă au existat sportivi care nu l-au respins. Au început pregătirile, cantonamentele, concursurile. Cel mai recent s-a desfășurat sâmbătă, 15 martie, la Călărași, la ergometru, unde a obținut locul I, în proba de dublu, categoria seniori.
Cristi Ivașcu este, așadar, un sportiv care a demonstrat că se poate. Plecând dintr-un sat din Ialomița pentru a practica un sport pe care nu îl cunoștea, fiind singurul din familie care a mers pe această direcție, sprijinit de familie, antrenor, dar și cu multă determinare, a reușit să ajungă la un nivel de performanță mulțumitor. Și nu este tot ce a putut să arate.
La ora actuală, Cristi este înscris la Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu din Snagov, este în clasa a XII-a, la profilul sportiv. Își propune să urmeze facultatea de educație fizică și sport, însă deocamdată trebuie să se pregătească pentru examenul de bacalaureat din acest an. Îi dorim succes, atât la examenele școlare cât și la concursurile sportive și să nu uite de unde a plecat, deși administrația locală nu a avut niciun aport pe tot parcursul lui din punct de vedere sportiv, ba chiar este posibil să nu se știe că din acea localitate un copil face sport de performanță.
Să nu uităm și că Ialomița o are pe Tudorița Chidu, care este acum cetățean de onoare al Sloboziei și cel mai de seamă reprezentant al atletismului ialomițean, să nu uităm de mulți sportivi, personalități culturale, scriitori, poeți, profesori, ingineri, dar și jurnaliști, politicieni, alți oameni care au reprezentat județul în țară și străinătate.
Să nu uităm că toți acești tineri talentați, precum este și Cristi Ivașcu, merită și au nevoie de recunoaștere, promovare, sprijin moral și financiar.
Felicitări, Cristi! Mult succes!
UPDATE evoluție sportivă:
În perioada 26 – 28 mai 2017, a obținut locul II la Campionatul european de seniori în proba de 4 rame fără cârmaci. În perioada 7-9 iunie, la Cupa mondială III de la Lucerna, Elveția, în barcă de 8+1, a obținut locul IV. A participat, de asemenea, la Campionatul mondial de tineret, care a avut loc în perioada 20-23 iulie, la Plovdiv, Bulgaria, unde a obținut medalia de argint. În curând, va trece la nivelul de seniori și se pregătește de campionatul național de viteză seniori, care va avea loc în perioada 28-29 iulie.