comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Creștere semnificativă a cazurilor de gripă. Direcția de Sănătate Publică a instituit măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
27/01/2020 | Locale Ialomita

Ca urmare a creșterii semnificative a numărului de cazuri de infecții acute respiratorii, pentru limitarea evoluției, respectiv prevenirea apariției de noi cazuri de îmbolnăviri în rândul populației, Direcția de Sănătate Publică Ialomița  a instituit măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor și a transmis materiale informative specifice către populație prin rețeaua de asistență medicală comunitară.

Gripa este o infecţie respiratorie acută virală, care afectează căile respiratorii. Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă.

Gripa se transmite pe cale aeriană de la omul bolnav la omul sănătos, direct prin tuse şi strănut și / sau indirect, prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă, suprafete contaminate etc) cu virusul gripal.

Simptomele gripei apar brusc şi se dezvoltă rapid, fiind nespecifice.

Boala începe brusc, cu febră mare, frisoane, stări de slăbiciune şi oboseală, tuse uscată, nas care pare să curgă tot timpul, dureri musculare, dureri de cap, dureri oculare şi roşu în gât, răguşeală până la pierderea vocii şi lipsa poftei de mâncare. Gripa poate evolua de la forme ușoare la forme complicate, sau chiar la deces.

În caz de îmbolnavire prin gripă, se impune prezentarea la medic, într-un serviciu de asistență medicală.

Recomandări pentru prevenirea Infecțiilor acute respiratorii, inclusiv gripa:

 • evitaţi spațiile aglomerate, contactul cu persoanele bolnave, vizitele în spital
 • limitați vizitarea femeilor gravide, a nou-născuților, lăuzelor și a bolnavilor cronici.
 • acoperiţi gura şi nasul atunci când tuşiţi sau strănutaţi, utilizând batiste de unică folosință pe care le aruncați după utilizare. Dacă nu aveţi o batistă la îndemână, este recomandat ca atunci când tuşiţi sau strănutaţi să folosiţi manşeta hainei sau plica cotului.
 • spălaţi corect mâinile cu apă și săpun, mai ales după ce strănutaţi sau tușiţi.
 • consumați fructe și legume proaspete, bogate în vitamina C.
 • pentru hidratare corectă, consumați cât mai multe lichide, în special ceaiuri calde.
 • purtați îmbrăcăminte adecvată temperaturilor exterioare.
 • asigurați un microclimat corespunzător în spațiile interioare prin: aerisire, asigurarea unei temperaturi constante de 20-22 grade Celsius, curățenie zilnică și dezinfecț
 • la indicația medicului, formele ușoare de gripă se tratează la domiciliu, în condiții de izolare și repaus la pat. Gripa severă și cea complicată se tratează în spital.
 • la nevoie purtați echipamentul de protecție adecvat (măști, mânuși etc)
 • singura metoda eficienta de prevenire specifica a gripei este vaccinarea antigripala pentru sezonul epidemic in curs

 

 • IMPORTANT!

Consultaţi medicul de familie sau adresați-vă unitatilor medicale pentru simptome care sugerează gripa, respectaţi  sfaturile medicale primite, nu vă trataţi singuri  şi nu cumpăraţi din farmacii medicamente fără prescripţie medicală. Utilizarea antibioticelor  în tratarea cazurilor de gripă este nejustificată și poate determina apariția rezistenței la antibiotice, una din cele mai grave amenințări pentru sănătatea publică.

VACCINAREA ANTIGRIPALĂ ÎN TIMP UTIL ESTE METODA CEA MAI EFICIENTĂ DE PREVENIRE A GRIPEI. VACCINAREA TREBUIE FĂCUTĂ ANUAL DEOARECE VIRUSUL GRIPAL CIRCULANT SE MODIFICĂ DE LA UN AN LA ALTUL. VACCINUL SE ADMINISTREAZĂ NUMAI SUB SUPRAVEGHERE MEDICALĂ ȘI ÎN URMA CONSULTULUI MEDICAL

Cu toate că este recomandat pentru toată populaţia, există anumite categorii pentru care vaccinul antigripal este mai mult decât indicat:

 1. persoane cu risc crescut de complicatii, aici fiind incluse persoanele in varsta sau cu handicap, cele institutionalizate, adultii si copiii cu afectiuni cronice (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale si cu imunosupresie), persoanele cu varste peste 65 de ani, copiii si adolescentii (intre 6 luni si 18 ani) carora li se administreaza medicatie pe termen lung cu aspirina
 2. persoane, care prin natura ocupatiei, pot transmite gripa celor din categoria cu risc crescut, respectiv medicii, cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale si unitatile sanitare ambulatorii (cu prioritate a celor din maternitati, sectiile de terapie intensiva, statii de salvare), salariatii institutiilor de ocrotire a copiilor si batranilor si cei ai unitatilor de bolnavi cronici, membrii familiilor (inclusiv copiii) care includ persoane in categoria cu risc crescut de complicatii ale gripei.
 3. persoanele infectate cu HIV, persoanele care calatoresc la tropice sau in emisfera sudica, precum si vaccinarea gravidelor si a copiilor mici.
 4. In cazul gravidelor, vaccinul gripal se poate administra pe toata durata sarcinii. De retinut ca acesta nu da reactii adverse si nu provoaca malformatii ale fatului. Vaccinul poate fi administrat si pe perioada alaptarii.
Direcția de Sănătate Publică Ialomița