comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Consiliul Județean va contracta un credit de 100 de milioane de lei pentru realizarea unor investiții

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
25/06/2021 | Locale Ialomita

Consilierii județeni au aprobat, în această lună, contractarea unui împrumut în valoare de 100.000.000 de lei, bani necesari pentru ca mai multe proiecte de investiții să poată fi realizate.

În prezent, Consiliul Județean Ialomița are în implementare mai multe proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, proiecte finanțate din surse naționale prin PNDL, dar și proiecte finanțate din bugetul județului, a căror valoare totală este de aproximativ 650 de milioane de lei, din care contribuția din bugetul județului se ridică la circa 100 de milioane de lei.

Pentru punerea în practică a tuturor proiectelor de investiții, cât și pentru a nu afecta suplimentar bugetul Consiliului Județean, pe termen scurt, mediu și lung, s-a impus contractarea unei finanțări rambursabile în vederea asigurării fluxului de lichidități financiare necesare derulării în condiții optime a investițiilor.

Creditul va fi pe o perioadă de 15 ani, cu o perioadă de grație de 1 an.

Președintele Consiliului Județean, Marian Pavel, a consultat consilierii județeni încă din luna noiembrie 2020 cu privire la oportunitatea continuării unor proiecte ce vizau în special Spitalul Județean de Urgență Slobozia și posibilitatea contractării unui credit pentru a asigura cofinanțarea, în condițiile în care Consiliul Județean nu putea suporta aceste costuri din bugetul propriu.

„Discuțiile pe acest subiect au fost inițiate cu câteva luni în urmă. Am aprobat intenția în Consiliul Județean, apoi împuternicirea președintelui Consiliului Județean de a negocia acest împrumut, iar acum toată procedura care reiese din noul Cod Administrativ, cu această hotărâre de Consiliu”, a declarat președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.

Proiectele ce se vor puse în practică:

  • Modernizarea şi dotarea Incintei clădirii Spitalului Judeţean Urgenţă Slobozia (cu finanţare PNDL);
  • Construirea Blocului Operator din cadrul Spitalului Judeţean Urgenţă Slobozia (cu finanţare PNDL);
  • Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia (cu finanţare externă nerambursabilă FEN);
  •  Reabilitarea monumentului istoric şi de arhitectură Conacul Bolomey (cu finanțare externă nerambursabilă FEN);
  • Modernizare DJ 201 Bueşti-lvăneşti-lon Ghica-Ciulniţa- Cosâmbeşti-Mărculești, km 57+000 – km84-+000″(cu finanţare PNDL);
  • Modernizare DJ 201: tronson I DN 2 Coşereni-Axintele-Orezu, km 0-+000 – km 35-+400″ (cu finanţare PNDL);
  • Modernizare DJ 306 limită judeţul Călăraşi -Albeşti – Andrăşeşti – Gheorghe Doja – Crunţi – intersecţie cu DJ 102H, DJ 102 H intersecție cu DJ 306 – Reviga – Cocora -intersecţie cu DJ 203E, DJ 203E intersecţie cu DJ 102H – Cocora – Limită judeţ Buzău (cu finanţare externă nerambursabilă FEN);
  • Modernizare Drum județean DJ201, Tronson Orezu (intersecție DJ 201B) – Piersica – Bordușelu – ieșire din localitate, cu finanţare buget local.

Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Consiliul Județean a mai accesat credite de-a lungul timpului pentru realizarea unor investiții de interes județean, în special referitoare la infrastructura rutieră și de sănătate.