Ialomița: Consiliul Județean intenționează să finanțeze construcția unei clădiri multifuncționale la Spitalul Județean
Spitalul Județean de Urgență din Slobozia are în derulare patru proiecte majore de reabilitare, modernizare și dotare cu aparatură, iar în următoarea perioadă intenționează să implementeze alte trei proiecte, cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița.
Din cele patru proiecte, două sunt derulate prin PNDL și două din fonduri europene, prin POR, respectiv construcția unui Bloc Operator, modernizarea incintei spitalului, modernizarea, extinderea și dotarea UPU și modernizarea și dotarea Ambulatoriului de Specialitate.
În plus, Consiliul Județean Ialomița intenționează să sprijine financiar unitatea sanitară în cazul altor trei proiecte, în valoare de peste 50 de milioane de lei. Primul proiect se referă la construcția unei clădiri multifuncționale, cu regim de înălțime P+8, care să cuprindă centrala termică, blocul alimentar, spălătoria, o parcare auto, spații administrative, spații de locuit pentru medici și rezidenți, o sală de conferințe, heliport pe terasă etc, cel de-al doilea proiect este legat de creșterea gradului de securitate la incendiu, iar cel de-al treilea are în vedere eliberarea terenului din curtea spitalului de toate obiectivele aflate în stare avansată de degradare.
Nu în ultimul rând, Spitalul Județean a semnat recent un contract legat de un alt proiect, în valoare de 14 milioane de lei, privind consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, prin achiziționarea de echipamente și dotări, proiect din fonduri FEADR (85%) și bugetul național. În cadrul acestuia urmează să fie achiziționate trei unități mobile autotractate, fiecare cu câte 12 paturi ATI, complet utilate, care vor fi amplasate în exteriorul spitalului, astfel încât pacienții cu SARS-CoV2 să poată fi tratați separat, iar ceilalți cu alte patologii să poată avea acees la servicii medicale în spital. Proiectul are o durată de implementare de 25 de luni.
Despre toate aceste proiecte ne-au vorbit miercuri, 22 decembrie, Cătălin Grigore, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Alexandru Potor, administratorul public al județului și Liviu Patrichi, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia.
Provocare: Modernizarea și dotarea Ambulatoriului de Specialitate, extinderea UPU, incinta spitalului și construcția Blocului Operator
Spitalul Județean de Urgență din Slobozia a început de ceva timp implementarea unor proiecte, conducerea unității spitalicești încercând să facă față acestor provocări, în condițiile în care lucrările se desfășoară fără întreruperea activității. Pentru ca lucrările de modernizare a Ambulatoriului să se desfășoare așa cum trebuie au fost relocate cabinete medicale, atât în spital cât și în afara lui, în diverse spații, Centrul de Transfuzii a fost mutat în altă clădire (Drumuri și Poduri), Consiliul Județean prelungind, până în septembrie 2022, darea în folosință gratuită a acestui spațiu, iar pentru dispensarul TBC au fost depuse eforturi susținute pentru a renova un atelier de reparații aparatură medicală aflat în incinta spitalului și a fi mutată activitatea, în numai șase luni. La ora actuală, cabinetul figurează cu toate avizele și autorizațiile necesare pentru funcționare, urmând să fie reintegrat în rețeaua națională.
Proiectul de reabilitare, modernizare și dotare a Ambulatoriului de Specialitate, în valoare de 20,4 milioane de lei, este finanțat prin Programul Operațional Regional și va fi implementat pe o perioadă de doi ani.
„Am reușit să depășim 25% decontări. Se lucrează la corpul A și corpul B, sunt în diverse faze de lucru, iar ambiția noastră, și din discuțiile purtate cu constructorul, este ca, la finalul anului 2022, să avem finalizare pe acest proiect. Spun acest lucru pentru că am reușit în acest an să predăm aceste spații în integralitate către antreprenor . Mai rămâne etajul doi, unde se fac eforturi deosebite pentru a muta, la parter, tot ce înseamnă investigații imagistice”, a declarat Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița. Stadiul lucrărilor efectuate este undeva la 40%.
Un alt proiect, de peste 4,7 milioane de lei din fonduri Regio, se referă la modernizarea, extinderea și dotarea UPU a Spitalului de Urgență Slobozia.
Referitor la acest proiect, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore, a precizat că „ne aflăm la faza de evaluare tehnică a ofertelor pentru execuție”, estimarea autorităților fiind aceea că, în februarie 2022, documentația va fi închisă și se va putea trece la execuție.
În ceea ce privește construcția unui Bloc Operator și modernizarea incintei spitalului, proiecte în valoare totală de 146 milioane de lei, finanțate prin PNDL2, acestea se află în diverse stadii.
Mai precis, la Blocul Operator s-a reușit demolarea clădirii unde se afla Blocul Alimentar, iar în aceste zile va fi emisă și autorizația de construcție a Blocului Operator. Chiar dacă au fost ceva probleme legate de depozitarea deșeurilor rezultate din demolare, autoritățile județene susțin că acestea au fost rezolvate. Blocul operator se va construi pe terenul aflat în spatele spitalului. Va fi o construcție de 3 etaje, care va asigura toate funcțiunile necesare unui bloc operator modern. La momentul actual a fost pregătit terenul în vederea începerii construcției și se speră ca la finele anului 2022 să fie finalizat.
Despre proiectul de modernizare a incintei spitalului, care pune și cele mai mari probleme logistice, pentru că lucrările se vor face „cu pacienții înăuntru”, lucrările au fost începute în luna octombrie, antreprenorul intervenind în prezent la termoizolarea fațadei clădirii, urmând a se continua cu lucrări în incinta spitalului, etapizat, pentru a nu creea disconfort major pacienților.
„Toată bucătăria din spatele acestor proiecte a fost foarte complicată (…), au fost multe dificultăți, având în vedere faptul că acestea sunt interconectate, iar orice modificare la un proiect conduce inevitabil la modificări în celelalte. (…) Este o organizare ca de război pentru aceste proiecte. Ne concentrăm în așa fel încât să funcționeze”, a mai spus Alexandru Potor.
Desfășurarea acestor proiecte în simultan a creat o serie de deficiențe în activitatea spitalului, atât în ceea ce-i privește pe pacienți, cât și pe cei care lucrează aici, încercându-se ca în final calitatea actului medical să nu scadă la un nivel îngrijorător.
Proiect ambițios: Construcția unei clădiri multifuncționale cu opt etaje
Consiliul Județean Ialomița a luat decizia de a finanța, din bugetul local, trei proiecte foarte importante pentru buna desfășurare a activității spitalului. Proiectele au o valoare totală estimată de peste 51 de milioane lei.
Primul proiect se referă la construcția unei clădiri multifuncționale, cu regim de înălțime P+8, care să cuprindă centrala termică, blocul alimentar, spălătoria, o parcare auto supraterană, spații administrative, spații de locuit pentru medici și rezidenți, o sală de conferințe, heliport pe terasă etc. Amprenta la sol va fi de 900 m.p., clădirea urmând să fie construită în locul unei centrale termice aflate în prezent în stare avansată de degradare și care va fi demolată. Valoarea proiectului este de 40,5 milioane de lei.
„Aceasta va susține activitatea spitalului. Va fi o clădire cu o suprafață foarte mare desfășurată, de 8.100 m.p., va avea opt etaje și heliport pe terasă și va veni să completeze toate acele spații necesare pentru buna desfășurare a activității spitalului, de la parcări și până la spații de cazare pentru medici și rezidenți. Nu mai vorbim de spălătorie și alte spații auxiliare”, a spus vicepreședintele CJ Ialomița, Cătălin Grigore.
Consilierii județeni au aprobat în ședința de astăzi, 23 decembrie, nota conceptuală și tema de proiectare cu privire la acest proiect, care exprimă intențiile investiționale, urmând elaborarea documentației pentru obținerea avizelor, SF-ului etc.
Cel de-al doilea proiect este legat de creșterea gradului de securitate la incendiu și asigurarea utilităților pentru Spitalul Județean, în cadrul acestuia urmând să se construiască scări metalice de evacuare, o prelungire de scară existentă, care va face legătura între spital și viitorul bloc operator, o nouă instalație de hidranți exteriori, rezervor de apă, o nouă capacitate a postului trafo etc. Costurile pentru acest proiect sunt estimate la 10,5 milioane de lei.
Cel de-al treilea are în vedere eliberarea terenului din curtea spitalului (50.000 m.p.) de toate obiectivele aflate în stare avansată de degradare și integrarea unor funcționalități în primul proiect, cu clădirea multifuncțională.
„Toate aceste clădiri care nu mai au nicio noimă astăzi, unele vechi de cel puțin 40 de ani (…) și care incomodează atunci când vrei să construiești ceva, vor fi demolate și integrate în noua clădire multifuncțională. Cred că sunt vreo 13, de mai mare sau mai mică dimensiune, vor fi demolate, iar curtea va fi curățată”, a adăugat Alexandru Potor.
Valoarea acestui proiect este estimată la 200.000 de lei.
Unități mobile pentru pacienții COVID
Pe 17 decembrie 2021, Spitalul Județean de Urgență a obținut finanțare de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru proiectul „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID 19“. În cadrul proiectului se vor achiziționa 3 unități medicale mobile cu câte 12 paturi fiecare, unde vor fi consultați și tratați adecvat pacienții infectați cu SARS-CoV-2. Acest proiect are menirea de a asigura accesul la serviciile medicale atât pentru pacienții infectați cu SARS-CoV2 cât și pentru pacienții cu boli cronice, al căror acces a fost restrâns pe timpul pandemiei din cauza măsurilor necesare protejării împotriva virusului.
„Am identificat o problemă critică legată de proiectele de infrastructură derulate în cadrul spitalului, iar aceasta a fost ideea principală pentru proiectul care a fost semnat astăzi. Este un proiect în valoare de 14 milioane de lei. Este o soluție mobilă pentru Spitalul Județean de Urgență, care urmărește două componente: una de creștere a capacității de reacție a unității la problematica COVID-19 și a doua componentă foarte importantă pe care am urmărit-o este pe partea de durabilitate. Și mă refer la toate acele probleme logistice legate de activitatea medicală care se desfășoară într-un șantier și care necesită relocări permanente, indisponibilizări de secții, inclusiv imposibilitatea organizării unor fluxuri epidemiologice corecte. Pe de o parte, problematica COVID poate fi atacată cu implementarea acestei soluții mobile în exteriorul spitalului, într-un compartiment modular, astfel încât în spital să nu mai aibă acces pacienți cu SARS-CoV2. Pe partea de durabilitate, evident că după ce trece, și sperăm să treacă cât mai repede, această pandemie, vom putea folosi aceste unități mobile pentru rezolvarea problemelor logistice legate de mutarea permanentă a secțiilor sau legate de abordarea noului proiect care urmează să fie semnat, sper cât mai curând, la UPU. (…) Practic, abordarea problemei COVID va fi prin izolarea acestei patologii de restul spitalului. Practic, dacă se va mai pune problema, la Slobozia nu vom mai opri internările pentru patologiile non-COVID și vom aborda această problemă în afara spitalului. Această unitate mobilă ne va permite așadar să mutăm și UPU în proximitatea spitalului și să dăm șansa constructorului să atace frontul de lucru și șantierul cu respectarea termenelor. Nu în ultimul rând, aceste trei unități mobile vor putea fi mutate în caz de dezastre oriunde în județ. O unitate modulară are în componență 12 paturi ATI, complet dotate și utilate. Deci, practic, vom avea 36 de paturi”, a declarat Liviu Patrichi, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia.
Aceste unități mobile urmează să fie achiziționate undeva la jumătatea anului viitor.
Managerul spitalului a admis că în următoarea perioadă și activitatea spitalului va fi diminuată într-o oarecare măsură, în sensul în care, din luna ianuarie 2022, vor fi începute și lucrările la primul nivel al clădirii, unde va fi amenajată secția de neonatologie și ginecologie, însă sunt luate în calcul anumite soluții pentru ca răspunsul unității să fie la capacitate, iar pacienții să nu aibă de suferit. Totodată, sediul administrativ al Ambulanței se va muta, începând din 3 ianuarie 2022, într-un alt spațiu.