Ialomița: Consilierii județeni au respins înființarea SC Infrastructură Drumuri și Poduri S.A.
Un proiect de hotărâre care viza asocierea județului Ialomița cu municipiul Slobozia în vederea înființării societății comerciale SC Infrastructură Drumuri și Poduri SA a fost respins luni, 31 iulie, de consilierii județeni, inițiatorului lipsindu-i un singur vot.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, această societate va ajuta Consiliul Județean cât și Primăria Slobozia în implementarea proiectelor pe care le au în acest moment.
„Intenționăm să înființăm o societate comercială, împreună cu Primăria municipiului Slobozia, care să dinamizeze activitatea de reabilitare a drumurilor județene și să ne ajute ca într-un timp cât mai scurt posibil să rezolvăm o parte din această mare problemă a drumurilor județene.
Am alocat pentru această societate un capital inițial de 1,5 milioane lei, din care județul Ialomița 1,35 milioane lei, reprezentând 90% din capitalul societății, pentru salarii și achiziția de utilaje specifice domeniului de activitate. Administrarea se va realiza prin intermediul unui Consiliu de Administrație format din trei persoane”, declara Victor Moraru în cadrul unei conferințe de presă.
În ședința de Consiliu Județean, care a avut loc luni, 31 iulie, acest proiect a fost „întors pe toate fețele”.
Consilierii liberali au întrebat dacă această nouă societate, care va avea același obiect de activitate ca al Drumuri și Poduri SA, aflată în subordinea Consiliului Județean, va fi în poziția de concurent neloial și dacă nu este ilegal să existe două societăți, întrebare la care aceștia au primit un răspuns destul de lung, dar care nu i-a mulțumit pe liberali.
„Legea privind achizițiile publice oferă o oportunitate pentru societățile comerciale la care acționar este statul sau unitățile administrativ teritoriale. Tocmai acesta este unul dintre motivele pentru care noi înființăm o societate comercială care să se ocupe doar de zona de infrastructură rutieră. Trecând peste faptul că avem o rețea de infrastructură rutieră de 500 de kilometri care nu ar putea să fie reabilitată de o singură societate. De aceea vă spun că nu intră în concurență cu cealaltă societate, pentru că dacă am merge pe principiul acesta, nu am mai înființa societăți în România, pentru că există alta. (…) Societatea pe care noi vrem să o înființăm își propune să obțină profit, să creeze locuri de muncă, își propune să ne ajute la reabilitarea cât mai repede a celor 500 de kilometri. 200 de kilometri se află la acest moment în diverse stadii de studii de fezabilitate și ar putea obține finanțare. Avem trei drumuri finanțate prin PNDL și niciunul nu este mai mic de 30 de kilometri. Iar până acum ne raportam la reabilitarea a cinci, șapte kilometri. (…)”, spunea Moraru.
Victor Moraru a mai vorbit și despre alte drumuri din vestul județului care au nevoie de reabilitare și unde această societate ar putea să intervină. De asemenea, acesta spunea că nu au existat alte solicitări de asociere cu alte UAT-uri, deși s-a discutat despre asta. Totodată, era de părere că vechea societate Drumuri și Poduri ar fi bine să rămână cu obiectul de activitate de producție mixturi asfaltice, iar cealaltă societate, cea nouă, SC Infrastructură Drumuri și Poduri SA să intervină cu lucrările de infrastructură, urmând ca aceste două societăți să colaboreze.
Despre o posibilă comasare prin absorbție a societății vechi cu cea nouă, rămâne în analiză totuși.
Așadar, în ședința de consiliu județean a fost propus și un director interimar al acestei societăți, Cazan Alin Alexandru, doi reprezentanți ai Consiliului de Administrație – Pirpiliu Marius și Cojocaru Cătălin și doi în Adunarea Generală – Condruz Ileana și Ianc Ion Octavian și un auditor – Preda Silviu.
Deși a fost un proiect de hotărâre „la pachet”, desemnările respectivelor persoane s-au făcut prin vot secret.
Pentru desemnarea directorului au votat 28 de consilieri, dintre care două voturi au fost nule, Cazan Alin Alexandru obținând 20 de voturi pentru. Același număr de voturi pentru au obținut și ceilalți reprezentanți ai județului în AGA și CA, ca de altfel și auditorul.
După prezentarea rezultatelor, care au fost în regulă, s-a trecut la votul deschis pentru proiectul de hotărâre. În urma numărării voturilor, însă, nu a fost întrunit numărul necesar, respectiv 21, lipsind un singur vot.
„Mai întârziem cu privire la această decizie. Din punctul meu de vedere, în dezavantajul activității noastre, dar până la momentul la care vom obține numărul de voturi prevăzut de lege va trebui să mai așteptăm”, a declarat Victor Moraru la finalul ședinței.
Proiectul de hotărâre va reveni, așadar, pe masa consilierilor județeni până când va fi adoptat.