Ialomița: Câștigătorii „Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Română“
Municipiul Slobozia a fost, în perioada 26 – 30 aprilie, gazda Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Română, pentru elevii de liceu (clasele IX – XII). Peste 170 de elevi, 43 de cadre didactice însoțitoare și 44 de cadre didactice (membri și profesori evaluatori în Comisia Centrală), dar și mulți dintre organizatorii județeni, printre care s-au aflat și 25 de elevi voluntari, au avut o experiență de neuitat.
Festivitatea de deschidere a avut loc în după amiaza zilei de 26 aprilie, la sala „Europa” a Consiliului Județean Ialomița, iar pe 27 aprilie a fost susținută proba scrisă la Limba și Literatura Română. Proba orală s-a desfășurat pe 28 aprilie. Festivitatea de premiere a avut vineri, 29 aprilie.
Pe lângă activitățile specifice olimpiadei, elevii participanți au avut posibilitatea în aceste zile să viziteze diferite obiective turistice, Muzeul Național al Agriculturii, Mănăstirea „Sfinții Voievozi”, Catedrala Episcopală, Casa Memorială „Ionel Perlea” de la Ograda, Muzeul Județean, Centrul Cultural „Ionel Perlea”, unde s-au întâlnit și cu scriitorii ialomițeni Ilie Comănița, Șerban Codrin și Titi Damian. De asemenea, au vizitat spațiile Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu” Ialomița, au dialogat cu bibliotecarii de pe secții, cu scriitorii prezenți la eveniment, strângând astfel amintiri interesante din orașul nostru. Din partea Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, elevii au primit în dar câte un Dicționar al personalităților ialomițene, iar cadrele didactice au primit același dicționar însoțit de revista bibliotecii ”Printre cărți”, ediția nr.2.
Din județul Ialomița au participat, la etapa națională a olimpiadei, trei eleve: Vișoiu Marina, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Carol I” Fetești, Costache Raisa Alina, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Carol I” Fetești și Dumitru Elena, clasa a X-a, Colegiul Național „Grigore Moisil” Urziceni.
Evaluarea elevilor participanți s-a desfășurat la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia.
În cadrul festivității de premiere, care a avut loc tot la sala „Europa” a Consiliului Județean, au luat cuvântul vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor, Oprea Melania, care vorbit despre experiențele concurenților și încercările acestora, de multe ori „supraomenești”, de a fi cei mai buni, dar și Daniel Georgescu, consilier în cadrul Ministerului Educației, președinte executiv în cadrul Olimpiadei, care a subliniat importanța acestei „călătorii”, care la „destinație” va trebui considerată o experiență plăcută, cu multe amintiri. Totodată, acesta a felicitat organizatorii competiției care, în opinia acestuia, ar trebui și ei premiați, dar și autoritățile locale și județene pentru suportul acordat.
Despre ideea încurajării performanței, dincolo de limitele unei competiții, dar și despre viitor, a vorbit Daniela Bogdan, reprezentant al Facultății de Litere din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care i-a îndemnat pe elevi să aleagă oferta acestei instituții de prestigiu.
Totodată, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Ialomița, Steluța Mitrea, i-a felicitat pe participanți pentru rezultate, indiferent de punctajul obținut, mulțumind în context și colegilor pentru implicare, dar și instituțiilor partenere pentru suport.
„Pentru noi au fost niște zile minunate și deosebite. Și vă spun și de ce. Pentru că, în aceste zile, ne-am aflat în preajma unor tineri frumoși, deștepți, dar ce am apreciat foarte, foarte mult la voi a fost faptul că aveți bun simț și o educație aleasă. Vă rog să le transmiteți părinților felicitările noastre pentru educația pe care v-au oferit-o. Vreau să mulțumesc în mod deosebit colegilor mei din Comisia Județeană, inspectori și directori, iar ei știu cât de mult îi iubesc și apreciez, dar simt nevoia să o fac cu această ocazie. Vă mulțumesc pentru implicare și modul cum ați coordonat loturile olimpicilor veniți la noi în județ. (…) Trebuie să spun că Inspectoratul Școlar, cu sprijinul instituțiilor partenere, și anume Consiliul Județean Ialomița, Primăria municipiului Slobozia, dar și cu sprijinul sponsorilor, a venit cu premii speciale, în completarea celor acordate de Ministerul Educației. Noi am considerat că premiile I, II și III să fie de 500 de lei. (…) Mulțumim Primăriei Slobozia. Mențiunile, care sunt în număr de 28, la fel, am considerat ca suma să fie de 300 de lei și ne sprijină Consiliului Județean Ialomița. Vom acorda 15 premii Naparis (denumirea antică a râului Ialomița), cu ajutorul sponsorilor, în valoare de 300 de lei. Nu în ultimul rând, mai avem două diplome de excelență, acordate de două asociații ale cadrelor didactice. (…) Vă mulțumim pentru tot, pentru experiența pe care ne-ați dat-o, vă felicit pentru modul în care v-ați comportat în aceste zile (…), la muzee, pe traseu. Sunteți niște copii extraordinari. Succes mult în continuare și felicitările noastre. Meritați toate aplauzele”, a declarat Steluța Mitrea.
Clasament câștigători:
Elevii clasați pe primul loc au fost anunțați de profesorul Daniel Georgescu, consilier în cadrul Ministerului Educației.
La clasa a IX-a, secțiunea A, premiul I a fost acordat Alexandrei Maria Mitu, de la Colegiul Național „Spiru Haret” din Tecuci, județul Galați.
Tot la clasa a IX-a, secțiunea B, premiul I a fost obținut de Iuliana Fabian, de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkaș” din Târgu Mureș, județul Mureș.
La clasa a X-a, premiul I a fost obținut de Ana Maria Ștefania Șandor de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.
La clasa a XI-a, premiul I a fost obținut de Maria Măricuțoiu de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina.
La clasa a XII-a, premiul I a fost acordat lui Mihai Adelin Lungu, de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău.
Premiile și diplomele au fost înmânate de primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare.
Câștigătorii premiului II au fost anunțați de președintele Comisiei Centrale, conf. univ. dr. Rogoveanu Raluca Nicoleta.
Aceștia sunt: Surdeanu Cristina Alexandra, clasa a IX-a, de la Colegiul Național „Spiru Haret” București, Tegla Myra Briseis, clasa a IX-a, secțiunea B, Liceul Teoretic Unitarian „Janos Zsigmond” din Cluj Napoca, județul Cluj, Vasiliu Cristina Gabriela, clasa a X-a de la Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila, județul Brăila, Gabăr Cristiana Flavia, clasa a XI-a, de la Liceul Teoretic „Iancu Visarion” din localitatea Titu, județul Dâmbovița, Din Alexandra Ioana, clasa a XII-a, Colegiul Național „Zinca Golescu”, din Pitești, județul Argeș.
Vicepreședintele Comisiei Centrale, Ciubotaru Ana Maria, a anunțat elevii clasați pe locul al III-lea.
Aceștia sunt: Dobre Maria, clasa a IX-a, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Silva” din Timiș, Iatan Dora Alexandra, clasa a X-a, Colegiul Național „Anastasescu” din Teleorman, Zară Mălina Georgiana, clasa a XI-a, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani, Buzilă Bianca Roxana, clasa a XII-a, Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” din județul Prahova.
Directorul Liceului Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia, profesor Adriana Matache, membru în Comisia Centrală, a anunțat câștigătorii celor 28 de mențiuni, acordate unor elevi din Slatina, Satu Mare, Tulcea, Vaslui, Cluj Napoca, Călărași, Iași, Brașov, București, Pitești, Caracal, Arad, Breaza, Buzău, Piatra Neamț, Roman, Onești, Drobeta Turnu Severin, Curtea de Argeș, București (sector 2), Zalău, Fetești, Craiova, Târgu Jiu, Suceava, Focșani, Alba Iulia, Brașov.
Printre aceștia s-a aflat Costache Raisa Alina, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Carol I” din Fetești, județul Ialomița. Felicitări tuturor!
Premiile au fost înmânate de Cătălin Grigore, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița.
De asemenea, eleva Bota Denisa Maria din Satu Mare a primit din partea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor un premiu drept mulțumire că „a amintit, celor care mai uităm, de Dumnezeu, într-o lume care pare că se închină în altă parte sau la alți zei”.
Premiul din partea PS Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor, a fost acordat de părintele profesor Ionuț Dumitru.
Premiile speciale „Naparis” au fost acordate din partea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Ialomița. Câștigătorii sunt: Petrache Maria Cristina, clasa a IX-a, Colegiul Național „Unirea” din Focșani, județul Vrancea, Comșa Ioana Alexia, clasa a IX-a, Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” Brăila, Petre Nicoleta Adriana, București (sector1), clasa a IX-a, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, Matei Ana Cristina, clasa a IX-a, Colegiul Național „I.C. Brătianu” din Pitești, județul Argeș.
La clasa a X-a, Macovei Teodora, Colegiul Național „Elena Cuza” București (sector 6) a obținut premiul special pentru calitatea argumentării. De asemenea, Bădârcea Maria Anicia, din Argeș, a primit un premiu special tot pentru calitatea argumentării, dar și Dovan Alina Victoria Iuliana, Liceul Teoretic „M. Viteazul” din Caracal și Barbu Iasmina Cătălina din Arad.
La clasa a XI-a, premiul special „Naparis” merge către Maria Măricuțoiu din Slatina, „pentru complexitatea referințelor culturale”, Zară Mălina Georgiana din Botoșani „pentru experiența culturală vastă”, Roșu Daria Ioana din Neamț, „pentru calitatea argumentării” și Petrescu Cătălina din București „pentru originalitatea interpretării textului”.
La clasa a XII-a, premiul special merge către Lungu Mihai Adelin pentru complexitatea referințelor culturale, Blidea Ștefania, Gorj, pentru originalitatea interpretării textului și Iacob Teodora din Iași pentru calitatea argumentării.
Au mai fost acordate și două premii de excelență din partea unor asociații, respectiv Asociația „Inovație în Educație și Formare”, care a oferit premiul elevei Mitu Alexandra Maria, de la Colegiul Național „Spiru Haret” din Tecuci, județul Galați, iar Asociația „Despărțământul „Ionel Perlea” Astra Slobozia a oferit premiul de excelență, în valoare de 500 de lei, elevului Lungu Mihai Adrian, de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, Bacău, care și-a încheiat discursul cu îndemnul „Nu uitați să trăiți!”