Ialomița: Câștigătorii concursului „Alege! Este dreptul tău”

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Concursul „Alege! Este dreptul tău” a debutat în anul 2000 în cadrul unui cerc al tinerilor consumatori din cadrul Liceului Economic „A.D.Xenopol”, bucurându-se de sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor și al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor România. El s-a bucurat de succes în rândul elevilor și al profesorilor încă din primul an de derulare, crescând în fiecare an ca dimensiune și ca număr de participanţi.

În momentul în care tânărul învață despre drepturile sale în calitate de consumator, el va ști să aleagă dintre produsele și serviciile de pe piaţă pe cele care corespund cel mai bine intereselor lui. El va ști să sesizeze abuzurile operatorului economic și să ceară calitate, refuzând să cumpere produse de proastă calitate sau neetichetate corespunzător.

Prin derularea timp de mai mulţi ani, reprezentanții ANPC speră că proiectul va contribui la formarea unei generaţii de consumatori conştientă de drepturile sale legitime.

În data de 15 martie, la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Slobozia, a avut loc faza judeţeană a concursului naţional pe teme de protecţia consumatorilor, ediția a XII-a,  „Alege! Este dreptul tău”, concurs organizat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

Concursul a fost organizat pe următoarele categorii: clasele I-IV, proba de desene; – clasele V-VIII proba de realizare a etichetei unui produs alimentar; – clasele IX-XI, proba de testare a cunoştinţelor prin test grilă și proba de realizare a unui eseu pe tema „Informarea completă, corectă și precisă a consumatorilor”.

În acest an, la concurs au participat 30 elevi, rezultatele pe categorii arătând astfel:

Clasele I-IV:

  • Locul I: Saghin Andreea Giulia, clasa a III-a, Școala Gimnazială „Spiru Haret” Țăndărei
  • Locul II: Stroe Teodora Maria, clasa a II-a, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Feteşti
  • Locul III: Jitaru Anca, clasa a IV-a, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Feteşti; Sârbu Lucian Marian, clasa a III-a, Liceul Tehnologic de Indutrie Alimentară Feteşti.

Clasele V-VIII:

  • Locul I: Stroie Oana, clasa a V-a, Liceul Tehnologic „Mihail Kogălniceanu” din Mihail Kogălniceanu; Banu Constanța Silviana, clasa a V-a, Liceul Tehnologic „Mihail Kogălniceanu” din Mihail Kogălniceanu;
  • Locul II: Hangu Adela, clasa a VI-a, Liceul Tehnologic „Mihail Kogălniceanu” din Mihail Kogălniceanu; Mihai Mădălina, clasa a VII-a, Seminarul Teologic Slobozia; Hangu Armand Gabriel, clasa a V-a, Liceul Tehnologic „Mihail Kogălniceanu” Mihail Kogălniceanu.

Clasele IX-XI:

  • Locul I: Enache Maria, clasa a XI-a, Colegiul Național „Mihai Viteazul” Slobozia;
  • Locul II: Munteanu Bianca Georgiana, clasa a IX-a, Colegiul Național „Mihai Viteazul” Slobozia;
  • Locul III: Ion Carmen Mariana, clasa a X-a, Colegiul Național „Mihai Viteazul Slobozia; Cramu Alice, clasa a XI-a, Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Slobozia; Cojocaru Ana Maria, clasa a XI-a, Liceul Pedagogic „Matei Basarab” Slobozia.

La etapa naţională a concursului vor participa desenele clasate pe locul I la etapa județeană (clasele I-IV ) și etichetele clasate pe locul I la etapa județeană (clasele V-VIII), respectiv elevii de liceu clasaţi pe locurile I și II la etapa judeţeană.