Ialomița – Bilanț sumbru în șase luni: 41 de accidente rutiere grave, 24 de morți
Accidentele rutiere cu urmări grave provoacă adevărate tragedii în familiile celor implicați în astfel de evenimente. Și accidentele ușoare pot avea urmări, începând de la nivel psihic, anxietate, fobii și până la sechele fizice. Din păcate, în ciuda activităților de prevenire și a sancțiunilor aplicate, numărul accidentelor grave comise pe raza județului Ialomița a crescut.
În primele șase luni ale acestui an s-au produs 41 de accidente grave soldate cu 24 de morți și 29 de răniți grav, dar și 80 de accidente ușoare, soldate cu 105 persoane rănite.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul accidentelor grave a crescut cu 16, numărul de morți a crescut cu 4, iar al celor răniți grav cu 15.
Îngrijorător este și faptul că a crescut numărul victimelor din rândul pietonilor, aceștia fiind considerați cei mai vulnerabili participanți la trafic. În perioada menționată au avut loc 12 accidente grave, soldate cu 8 morți și rănirea gravă a altor 5.
Cu toate că polițiștii au intensificat acțiunile desfășurate pentru prevenirea acestui gen de evenimente, se pare că nu a fost de ajuns. De la începutul anului, au fost efectuate 137 de acțiuni, sancționați 788 de pietoni și avertizați verbal 942.
Totodată, din totalul sancțiunilor contravenționale aplicate în primele șase luni, de 19.158, 7.230 sunt pentru depășirea vitezei legale, număr în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cele mai multe accidente au loc pe DN2 și DN2A. Din aceste motive, au fost executate activități preventive, pentru a conștientiza pietonii cu privire la riscurile traversării prin locuri nepermise, dar și conducătorii auto.
Începând cu data de 1 iulie, pe Drumul Național 2, pe tronsonul Ciocârlia și Sinești, au fost mărite atât numărul de echipaje de poliție rutieră, cât și al echipamentelor radar folosite. Nu numai pe acest segment se iau măsuri de acest gen, în scopul scăderii vitezei de deplasare, una din cauzele generatoare de accidente.
Polițiștii susțin că, în ultimii trei ani, CNANDR și Ministerul Transporturilor au transmis mai multe solicitări pentru a se ridica limita de viteză pe anumite tronsoane de drum, însă reprezentanții IPJ Ialomița, motivați de numărul mare de accidente care au avut loc în zonele respective, nu au fost de acord.
„Există o indisciplină generalizată în trafic. De la șoferi, căruțași, până la pietoni. În general, nu se respectă regulile rutiere”, declara comisar șef Voicu Dorian, adjunctul inspectorului șef al IPJ pe siguranță publică și rutieră, în cadrul unei conferințe de presă.
Dacă ies pe un drum național, chiar dacă mă aflu pe raza localității, trebuie rovinietă?
Pentru că au existat conducători auto care reclamau faptul că au fost sancționați pentru lipsa rovinietei aproape de ieșirea din localitate, pe un drum național, deși se aflau, în opinia lor, pe raza acelei localități, l-am întrebat pe șeful Serviciului Rutier, Sorin Goagă, care sunt limitele până unde se poate circula fără rovinietă, un exemplu fiind la Slobozia.
„Nu trebuie rovinietă pe tot ce înseamnă drum în arondarea municipiului Slobozia, chiar dacă se iese pe un drum național. De exemplu, când te duci până la Kaufland sau în zona Bora până la intersecția cu Ciulnița sat, sau spre Slobozia Nouă până la trecerea la nivel cu calea ferată, la Vamă, sau spre Amara până la calea ferată. Aceste reguli nu sunt aplicabile pe varianta ocolitoare a municipiului”, preciza Sorin Goagă.
Dacă ne gândim la faptul că Slobozia Nouă este cartier al municipiului Slobozia, ar trebui să se circule fără să se plătească această taxă. Totuși, un conducător auto trebuie să dețină rovinietă pentru câțiva kilometri de drum național. La fel s-ar putea vorbi și despre varianta ocolitoare în cazul șoferilor cu domiciliul în respectiva localitate.
Polițiștii susțin că această chestiune cu stabilirea limitei competenței pe aceste drumuri revine Ministerului Transporturilor, el stabilind de unde până unde un drum este în administrarea autorităților locale sau a celor de la Drumuri Naționale.
Cea mai mare sancțiune contravențională aplicată de polițiștii din Ialomița a fost de 80.000 lei pentru un transportator care nu deținea rovinietă.